• 瀏覽: 26,814
  • 回覆: 353
  • 追帖: 2
+8
我都想 但無可能

你背後既對手係中央 百幾萬VS十幾億 點鬥??

葉問都係打十個

引用:
原帖由 天生污濁 於 2019-6-12 02:01 AM 發表
本來只真心為修法例,二月時台灣提出引渡要求,港府進行修例討論立法
現在已比中央趁機騎劫,要包含內地,
台灣知衰馬上話不會引渡
加上外力又趁機反對,以制中國,
已變成政治層面

現港府是騎虎難下,叫政府點跪 ...
包括內地有咩問題呢?

引用:
原帖由 Karlching 於 2019-6-12 12:59 AM 發表
經過今次事件後香港會加速被邊緣化,我地普通市民會跟這班港獨、漢奸陪葬!
你有部分說對,但其實中央沒可能估計不到引導條例的後果,因為中央就是要香港後退,深圳上

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-6-11 11:46 PM 發表
利申:支持逃犯條例

但呢個政府真係太懦弱,永遠俾少數“人”渣兇兩野就收皮,23條如是,國教如是,只會長他人志氣滅自己威風,建制為選票可能又會驚死,所以我睇死今次政府跪硬 ...
機會好大

我已經知道不會通過!建制派不會通過,因為多得林鄭向來只討好泛民,寵幸泛民!早己令人感到失望,呢次如通過損失慘重

呢段嘢係我6月9日凌晨係另一個帖講嘅:

**我相信今日(6月9日)真係會有好多人上街,至少幾十萬(如果吹咗雞咁耐都無呢個數,泛民就真係好失敗),但咁又點,歷史真係可以重演?可以真係因為多人反對,就好似以前23條及反國教果時咁,政府會撒回條例?又或者嚟多次佔中?

前事不忘,後事之師,如果大家細心睇清楚政府呢幾個月點處理呢次逃犯修訂,就知林鄭月娥今次處理得好離身,甚至係親自回應都比較少,大家又有無考慮過箇中原因?**

中咗

接上一個回覆,呢段又係6月9日凌晨寫嘅:

**什麼是 箇中原因?
應該先將成件逃犯修訂條例變作一個純粹政治事件看待,或者可以令我們了解多一些。

1. 整個修例過程行得好急,由今年2月開始突然爆出來到現在只有不足4個月,雖說係因為有陳同佳事件發生,但以香港政府做嘢手法,以及林鄭月娥做咗咁耐政務官,一開始就應該知道呢單嘢好有鑊氣,推行得咁急更加會有問題。所以林鄭同政府都只係「盡力而為」,根本佢地骨子裡就認定咗會炒大鑊,過唔過到林鄭政府根本唔care。

2. 說到要強推嘅理由,大家都明白係阿爺意思。咁阿爺對呢次條例修訂又真的很著緊嗎?但我又覺得唔係。不錯阿爺一開始就出聲,由韓正出面搞掂建制派支持,但之後到現在都無再出過聲,到現在傳媒亦見唔到西環之後好緊張咁再召見建制派。所以我覺得阿爺對於條例修訂嘅態度係:過到就過,過唔到亦無問題,因為阿爺如果要在香港捉人,可以有另外100幾十種方法(合法與非法的),何必要經你香港法庭搞呢樣搞果樣?

3.咁如果林鄭同阿爺都其實唔著緊,咁推呢條條例出嚟做咩?我地唔可以否定有陳同佳件案嘅因素,但同時,事件去到中期,已經見到泛民好似搵到個大寶藏咁,總動員反政府修例,甚至到現在有人鼓動緊乘此搞第二次佔中,甚至係勇武嘅佔中。如果我係阿爺同林鄭月娥,反而真係希望見到泛民同港獨班友咁做,因為香港可以再分化,再有更多嘅中立或沉默靠向反泛民一邊。呢個係從上次佔中完結後得出嘅現像,從上兩次補選結果可以睇到,亦都從過去幾年,泛民提出嘅好多政治議題,遊行集會時嘅人數之少,可見一班。

4. 最後,政治動員係相當消耗政治力量的。如果(我講如果)今日下午遊行出現大亂象嘅話,政府可以堂而煌之去打壓,民心(尤其現在中美玩緊嘢而未明朗時)更加會對呢d亂象反感,咁最後贏家會係邊個?**

最後邊個會輸呢?

阿爺今次不會再妥協, 因為03那一次妥協卻令對方變本加厲, 以為呢招有效, 所以到了佔中時, 中央一步不讓, 今次亦是如此

你越聽話, 阿爺放心就越唔會理你; 相反, 你越反抗, 阿爺就越收緊

https://youtu.be/sD72Jqh0WVA

一國兩制?! 當年英國竟然信,看吓大陸代言人個貓樣而家大大聲話關你义事

正苦唔跪樓主扑街死

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-6-11 11:46 PM 發表
利申:支持逃犯條例

但呢個政府真係太懦弱,永遠俾少數“人”渣兇兩野就收皮,23條如是,國教如是,只會長他人志氣滅自己威風,建制為選票可能又會驚死,所以我睇死今次政府跪硬 ...
me support too

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]