• 瀏覽: 154,075
  • 回覆: 1,058
  • 追帖: 5
+48
不如封曬成個金鐘.

警方將今日(12日)衝擊立法會事件定性為暴動,是繼六七暴動及2016年旺角暴亂後,再度界定為暴動,大律師陸偉雄表示,「參與暴動罪」屬《公安條例》罪行,如任何參與非法集結的人士破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬參與集結暴動,與煽惑暴動同罪,一經循公訴程序定罪,可判監10年。 

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-6-12 08:37 PM 發表

我親眼見到,貨車中環落貨,大量頭盔、口罩、雨傘、飲品
一向都有黑金支持

唔識死仲留響度阻街果d,一過12點死9梗

暴動罪唔係講玩

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-6-12 09:16 PM 發表

五點半係灣你地鐡站到往北角列車間就見不少黑衣人。
當中重有人話應該留低追打落單警員咁講~~~~
我想同佢地講:你身體比把口誠實、逃到地鐡來扮英雄。 ...
英雄輪唔到佢地,極其量是烏合之眾!見到佢地被打到頭破血流都覺得抵死!

引用:
原帖由 tamadabi 於 2019-6-12 09:19 PM 發表

暴動罪唔係講玩
老實講,假髮人縱容呢班友,壯大佢地個膽;唯今之計,現場拉得幾多得幾多,全部以暴動罪送上法庭,睇下假髮人點處理

如果只驅散佢地,即使以後告佢地,假髮人大多話有疑點(因多數戴住口罩)而釋放

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-6-12 09:29 PM 發表

老實講,假髮人縱容呢班友,壯大佢地個膽;唯今之計,現場拉得幾多得幾多,全部以暴動罪送上法庭,睇下假髮人點處理

如果只驅散佢地,即使以後告佢地,假髮人大多話有疑點(因多數戴住口罩)而釋放 ...
要入嘅好似七警咁,靠套衫都可以入,睇個官嘅姐

一定要拉, 唔可以好似上次咁放生

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-6-12 09:29 PM 發表

如果只驅散佢地,即使以後告佢地,假髮人大多話有疑點(因多數戴住口罩)而釋放 ...
所以我話一過12點死9梗,警告咗成日,過咗12點仲響現場比人拉,點打都打唔甩

之後就精彩,上次平均坐三年都無阻嚇性

今次就甘囉

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-6-12 09:16 PM 發表

五點半係灣你地鐡站到往北角列車間就見不少黑衣人。
當中重有人話應該留低追打落單警員咁講~~~~
我想同佢地講:你身體比把口誠實、逃到地鐡來扮英雄。 ...
師兄,我放工時一對黑衣情侶係地鐵,個女話老豆打電話比佢,「問佢玩夠未?」跟著笑笑口望住條仔,跟著玩電話!
你話死未?

引用:
原帖由 tamadabi 於 2019-6-12 09:19 PM 發表

暴動罪唔係講玩
啲人米可以入籍德國

引用:
原帖由 lkslls 於 2019-6-12 09:38 PM 發表

師兄,我放工時一對黑衣情侶係地鐵,個女話老豆打電話比佢,「問佢玩夠未?」跟著笑笑口望住條仔,跟著玩電話!
你話死未?
原來連佢老豆都支持條女反對送中法玩鳩政府。

警察,暴徒呀,打大力D,最憎人掟磚,呢世人只見過大6人用磚,點知,香港有暴徒用

!!
引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-6-12 00:58 發表
搞事害人不淺
林鄭死推害人不淺!
香港警察變公安!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]