• 瀏覽: 96,256
  • 回覆: 1,248
  • 追帖: 18
+28
在這反智的年代,小弟真心請教:

1。如果你好憎大陸,從來唔返去,即係唔會在上面犯事啦,咁逃犯條例唔關你事﹙有人提到在香港會被強力部門拉,係同呢條例通過與否無關的)、對嘛?

2。如果你會上大陸,唔知有意定冇意在當地犯左法,但如果你犯的法律是香港沒有,逃犯條例又唔適用你喎、對嘛?

3。如果你政治犯罪,逃犯條例又唔適用你喎、對嘛?

4。最驚死係在內地「不小心、不覺意」在內地犯了好大罪﹙最少判七年的、逃犯條例才適用),後來又巧合地「知道」自己在「不知情」的情況下犯了大罪,而決定再不上大陸的人﹙因為佢地一過關就會被拉,唔過關係最安全的)、對嘛?

5。請留意,你在內地犯了事,在內地被拉、或事後過大陸關被拉受審,內地司法制度是否完善,唔關呢條逃犯條例事、對嘛?

6。如果條例過唔到,應該著草來避難的人,遠多過無知犯錯而被引度去的人多多聲;其中可以包括你地好憎的貪官、行賄、強奸的、殺人的。。。對嘛?

咁。。。其實你可唔可以拎一個具體例子,去指教下我,你究竟反緊咩呀? 擔心下點解有大批年青人被煽動去犯法好過啦,他們才是香港的未來,對嘛。。。

引用:
原帖由 gofreego 於 2019-6-11 03:13 PM 發表

1。如果你好憎大陸,從來唔返去,即係唔會在上面犯事啦,咁逃犯條例唔關你事﹙有人提到在香港會被強力部門拉,係同呢條例通過與否無關的)、對嘛?

2。如果你會上大陸,唔知有意定冇意在當地犯左法,但如果你犯的法律是香港沒有,逃犯條例又唔適用你喎、對嘛?

4。最驚死係在內地「不小心、不覺意」在內地犯了好 ...
你大陸出世,你逃港判國,拉得

引用:
原帖由 鬼屋黃色工人 於 2019-6-11 15:45 發表

你大陸出世,你逃港判國,拉得
你講入境處拉非法入境嘅人?
該拉喎!唔係咁都唔應該拉吓話?!

引用:
原帖由 貓男 於 2019-6-11 03:51 PM 發表

你講入境處拉非法入境嘅人?
該拉喎!唔係咁都唔應該拉吓話?!
大陸合理懷疑你,即可拘捕你,但你身在香港,就要引渡你返大陸受審

引用:
原帖由 gofreego 於 2019-6-11 03:13 PM 發表

呵呵....當年李旺陽是如何死的你知道嗎?說穿了就是香港人不信大陸法治,那怕你把法律列明清楚,老共就是不依從,你又奈他如何!? 

引用:

反緊賓州吖

爛果吹雞,就去啦。反咩?唔知。莫須有,可能,或者,疑似…

引用:

你問李家超 佢都答唔到你呀

冇問題,逃犯唔好去澳門,馬拉,台灣,新加波,南韓。。。。因佢地同大6有逃犯條例,一去你即死

引用:

反共囉

好多事都唔需要好詳細,總之香港有假西,不認中國人,有些自認中國人,大家都為自己國家而爭鬥,英美意見就係假西意見,內容並不重要,而自認中國人既香港人,則為國家而戰!內容從來不是重點!

我都問左好耐,仲未有一個觀點令我覺得係反逃犯條例嘅理由。

中港貿易日益複雜,中間好多嘢,其實都係無跟正手續!!

例如你轉人民幣,去大陸攞貨,你隨時已經返咗罪,如果法例通過後,唔只充公錢咁簡單,你仲有可能俾人引度!!

引用:
原帖由 鬼屋黃色工人 於 2019-6-11 04:01 PM 發表

大陸合理懷疑你,即可拘捕你,但你身在香港,就要引渡你返大陸受審
建議你去睇下條例先講.
假如你話唔信條例, 唔信香港法官把關.
其實大陸直接洗頭艇送你上去都得. 使撚條例咩.
所以香港對你黎講好危險, 快撚D 返火星啦.

引用:
原帖由 鬼屋黃色工人 於 2019-6-11 16:01 發表

你齋噏乜都得啦!
https://www.news.gov.hk/chi/2019/05/20190512/20190512_110940_074.html

• 不符合「雙重犯罪」不移交
  • 政治罪行不移交
  • 因種族、宗教、國籍或政治意見而被檢控不移交
  • 缺席情況下被定罪不移交
  • 一罪不能兩審
  • 不能增加移交命令以外的控罪,否則不移交
  • 不能移交至第三方
  • 死刑不移交

你講嘅咩"合理懷疑你",咩"就要引渡你返大陸受審"...
根本係老吹!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]