註冊 登入

[文化討論] 從逃犯條例看到中國人的劣根性

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-13 11:35 發表

多謝,十字總共發動左十四次戰役,
所你重差一次。
(古代要遠征,你估咁易,隨時要由歐洲行去中東,打萬場戰爭,發夢就有!)

咁我舉出英國玫瑰戰爭,大少百餘戰!
你要畀出一百五十場戰爭!

人權同經濟無關係,中國歷史上最興盛的年代,
至今仍係帝制時代,甚至唔見得有講人權。
如果講疆域最大,係元朝,直情對漢人係大肆侮辱! ...
玫瑰戰爭一次,大小百餘戰
十字軍東征你話14次,每次大小幾千戰

唔知邊個多啲呢

https://zh.m.wikipedia.org /zh-hans/宗教战争

精選樓盤
引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 11:49 AM 發表

唔知邊個多啲呢
https://zh.m.wikipedia.org /zh-hans/宗教战争
唔好咁快認衰咁無隱啦!

你自己篇野都講「宗教战争一般与政治有关......」
即係唔係宗教引發戰爭,
而係政治借宗教之名發動戰爭。

同你講因宗教引起係兩件事喎!

引用:
原帖由 黃絲是下等 於 2019-6-11 04:00 PM 發表

垃圾香港人,如不是党的特別關愛,香港早早便完旦了
挑起事端,矛盾!你就是一個下等人

人可以無知,但不可以不知道自已的無知!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-13 11:55 發表

唔好咁快認衰咁無隱啦!

你自己篇野都講「宗教战争一般与政治有关......」
即係唔係宗教引發戰爭,
而係政治借宗教之名發動戰爭。

同你講因宗教引起係兩件事喎! ...
乜你唔知當時係政教合一的制度?
宗教控制政治,發動大小戰爭,所以中共無神論係最適合人類

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 11:15 AM 發表

講咗中國無宗教戰爭,你又攞中國戰爭來講,自打咀巴
太平天國咪宗教戰爭囉

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 01:12 PM 發表

乜你唔知當時係政教合一的制度?
宗教控制政治,發動大小戰爭,所以中共無神論係最適合人類
但都係政治借宗教之名。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-13 13:33 發表

但都係政治借宗教之名。
你唔知乜叫政教合一??
概念都錯晒,鷄同鴨講

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 02:05 PM 發表

你唔知乜叫政教合一??
概念都錯晒,鷄同鴨講
就係政治人士,借宗教外衣去統治人民。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-13 14:16 發表

就係政治人士,借宗教外衣去統治人民。
所以共產黨的無神論係最適合人類社會

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-13 09:32 AM 發表

你遊花園遊左去邊?

我只係針對你講大多數戰爭同宗教有關咋喎!

大多數,斷估都要75%了吧!
即係人地講一單同宗教無關的戰爭,你要講三單,
你肯定你講到?

去到你的新問題........
而家市民用和平方式,但政府企硬,
愈演愈烈係必然.....

你講得歷史,都應該知唔少內亂係慢慢迫出黎的。 ...
現代戰爭
墨西哥毒品戰爭(毒品戰爭)
共產與資本戰爭(冷戰,內戰)
都同宗教無關,係同錢有關

就算係割讓香港的鴉片戰爭
都係同錢有關
你可以關話宗教,想迫中國自由傳教,但佔戰爭成份係好minor issue

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-6-13 13:18 發表

太平天國咪宗教戰爭囉
兩個宗教之間的戰爭係宗教戰爭,清廷唔係宗教,概念錯晒

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 11:11 AM 發表

一單就K.O.你
十字軍東征1095至1492年,打咗接近四百年,幾萬場殺戮,你講嗰幾單,加埋幾多年?

中國法律有邊度不尊重人權?
不尊重人權的國家經濟會有發展嗎?如何解釋中國的經濟發展?
嗌口號歧視偏見係冇用嘅 ...
二次大戰和蒙古西征戰
Ko你啦
戰爭唔係計時間有幾長
係計死幾多人,幾恐怖

校園欺凌時間好長,但槍擊時間好短
邊個恐怖點?

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 11:11 AM 發表

一單就K.O.你
十字軍東征1095至1492年,打咗接近四百年,幾萬場殺戮,你講嗰幾單,加埋幾多年?

中國法律有邊度不尊重人權?
不尊重人權的國家經濟會有發展嗎?如何解釋中國的經濟發展?
嗌口號歧視偏見係冇用嘅 ...
咁長時間即係得啖笑

不如話一樣叫做「國際戰爭」的東西
持續超過五千年
所以國家唔應該存在

仲有一樣叫「地方戰爭」持續萬年
所以地方都唔應該存在

引用:
原帖由 hihi333 於 2019-6-13 03:05 PM 發表

二次大戰和蒙古西征戰
Ko你啦
戰爭唔係計時間有幾長
係計死幾多人,幾恐怖

校園欺凌時間好長,但槍擊時間好短
邊個恐怖點?
咁講春秋戰國都持續左五百幾年喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-13 11:49 AM 發表

唔知邊個多啲呢

https://en.wikipedia.org/wiki/Li ... sters_by_death_toll

戰爭嚴重性,係睇破壞力和死傷人數

以下呢三場戰爭係史上最嚴重
1. 二次大戰
2. 一次大戰
3. 蒙古遠征

仲有,中國東漢三國時代,春秋戰國時代,安史之亂,清滅明之戰,係史上最嚴峻戰事之一。

十字軍時間雖長,但死傷估計都係幾百萬人,遠遠不及以上的戰爭,講緊都死幾千萬人。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。