• 瀏覽: 6,266
  • 回覆: 123
社會主義係乜?

社會主義基本理論,國家是人民的,人民是黨領導,資源是黨分配!!

香港咁多人遊行,佢一樣冇諗住理你,佢只係想你唔好嘈,再嘈就尋釁滋事,再唔聽話,勾結外國勢力,跟住就叛國!!

亦都因為呢一個原因,共產主義管治的國家,永遠只可以做,同埋搶!!

只有窮人先喜歡團結,尋找生存空間,當進入財富階段,人就會有自己的想法,希望離開社會主義國家,留喺度嘅大部份,都係窮人,資金永遠都係外流!!

窮人離唔開做同搶,當做冇辦法換取財富,跟住搶,當搶唔到嘅時候內部分裂!

德國,經濟差嘅時候德國人團結,但當經濟開始好轉,集體思想就會崩潰,必須要創造一個新嘅目標,就係對外戰爭!!

蘇聯,毛澤東時代,因為根本冇能力對外戰爭,經過一段時間,內部就分裂!!

大家都應該作打算,李嘉誠,香港近百年最成功的華商,佢嘅決定,佢嘅選擇,基本上無錯過,佢今日決定投資英國,大家呢?

就算愛國愛黨嘅董建華,佢將大陸啲嘢,都差唔多賣晒,點解會咁嘅呢?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-11 01:27 PM 發表
社會主義係乜?

社會主義基本理論,國家是人民的,人民是黨領導,資源是黨分配!!

香港咁多人遊行,佢一樣冇諗住理你,佢只係想你唔好嘈,再嘈就尋釁滋事,再唔聽話,勾結外國勢力,跟住就叛國!!

亦都因為呢一個原因,共產主義管治的國家,永遠只可以做,同埋搶!!

只有窮人先喜歡團結,尋找生存空間,當進入財富階段,人就會有自己的想法,希望離開社會主義國家,留喺度嘅大部份,都係窮人,資金永遠都係外流!! ...
咁中國現在是行社會主義還是資本主義?

引用:
原帖由 cortet 於 2019-6-11 01:30 PM 發表

咁中國現在是行社會主義還是資本主義?
咁你見到啲錢,向邊度流?

口就愛國愛黨,口就支持立法,實際就賣嘢走人,有啲更加做沽空,呢個世界,想笑到最後,現實啲好!!

老董把死人口,成日都話愛國愛黨,佢副身家,差唔多買晒比國家,嗰啲錢,去咗邊呀?

駐 香港美國領事館超過三百多人,香港是英美反共基地,很多人靠狗量生活,所有CIA不斷在美國搞事,香港這點人在14億人面前是極少數,不會影響中央的決策,再鬧就執行一國一制。

美國駐香港人員太多,花費也很高,不交一點反共的功課,白宮會收縮駐港的編制。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-6-11 01:38 PM 發表
  駐 香港美國領事館超過三百多人,香港是英美反共基地,很多人靠狗量生活,所有CIA不斷在美國搞事,香港這點人在14億人面前是極少數,不會影響中央的決策,再鬧就執行一國一制。 ...
絕對唔反對,一國一制,只係關心,呢個係個乜嘢形式的社會!

錢就會走,人就唔會,因為,離唔開一班美女,就算帶幾多錢去加拿大,都唔會過到今日嘅生活,所以繼續喺度博下!!

只係想提醒其他人,你哋呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-11 01:43 PM 發表

絕對唔反對,一國一制,只係關心,呢個係個乜嘢形式的社會!

錢就會走,人就唔會,因為,離唔開一班美女,就算帶幾多錢去加拿大,都唔會過到今日嘅生活,所以繼續喺度博下!!

只係想提醒其他人,你哋呢? ...
大陸裡面的外國投資資本遠遠比香港多,外國資本是很喜歡獨裁制度的,因為生產成本低,沒有工運,所以真要一國一制,經濟會碼上繁榮起來,深圳現在比香港繁榮就是證明。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-6-11 01:48 PM 發表

大陸裡面的外國投資資本遠遠比香港多,外國資本是很喜歡獨裁制度的,因為生產成本低,沒有工運,所以真要一國一制,經濟會碼上繁榮起來,深圳現在比香港繁榮就是證明。 ...
視乎你對繁榮兩個字定義係咩,對我來講,關我鬼事咩,只係想搵個好地方生活姐!

依家成日想搞下農業,搞下投資!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-11 01:27 PM 發表
社會主義係乜?

只有窮人先喜歡團結,尋找生存空間,當進入財富階段,人就會有自己的想法,希望離開社會主義國家,留喺度嘅大部份,都係窮人,資金永遠都係外流!! ...
中國而家走向資本主義,而黃人就走向共產主義,你分唔清咩?

一國一制外資反而放心了,外資最怕兩派打來打去一片混亂,很多外資總部已經搬到上海,香港他們反而覺得不方便,樓價也太高,租金太貴。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-6-11 01:52 PM 發表

中國而家走向資本主義,而黃人就走向共產主義,你分唔清咩?
呢樣野,要多謝美國,因為,前一段時間,中國以為美國已經玩完,想走回頭路,個人崇拜,重新搞起來,意識形態,重新搞起來!

毛澤東又成為,人民的領袖,鄧小平角色淡化!!

我已經講過,社會主義的本質不變,永遠都只係利用生意人,相信窮人!當生意人闖出一條路,搵到錢嘅時候,就用用窮人招呼佢,國有化!!

2019支共滅亡已經係全球共識

中國國企和國營銀行是親兄弟,是可以無抵押貸款,單這一個優勢,民企就無法競爭,中國是一黨專政下的國家資本主義,外國的垮國公司根本不是對手,不用補貼也能打敗西方企業,叫社會主義,只是個稱呼吧。

引用:
原帖由 DareDandy 於 2019-6-11 01:57 PM 發表
2019支共滅亡已經係全球共識
這種白癡共識已經早就破產了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]