• 瀏覽: 42,567
  • 回覆: 578
  • 追帖: 11
+4
香港人認識世界事情及政治太過缺乏,從以往經驗,凡反對黨說的,似是而非的事情,有不少由人深信不疑,完全不去考究思想,或無認識不能思考更甚。
包括我在內,大家一向政治冷感,真的批判能力不足,容易被偽政黨利用。
香港人太慘了,今天的遊行要看看結果,究竟是真的明白條例而反對的人多,還是被人利用的人多呢?

被人利用的人多

引用:
原帖由 男E 於 2019-6-9 11:01 AM 發表
被人利用的人多
香港有泛偽民,永遠無日安寧。

反對派根本醉翁之意不在酒

點解咁多大國家都跟中國簽咗,莫非佢哋認識的中國跟香港認識的中國是兩個不同國家嗎?還是香港只是十分政治無知呢?

我認為香港人欠缺獨立分析能力,人講乜就信乜,相反真相就提都唔提。現今科技令人與人之間距離拉得好近,一句假說話就可以輕易轉達到比好多人,有幾多人真係睇清楚事實既真相?

引渡條例好多國家都有,係為左令逃犯繩之於法,而今日討論既逃犯條例真係要犯下彌天大罪先可以引渡你,仲要免死刑,成日驚大陸嫁禍咁你咪唔好返囉,同埋奉勸你盡快移民,距離2047年只有28年咋,唔走大陸都係會捉你。

咁驚做乜?大陸以前係有一段黑暗歷史,但邊有國家係冇?就算而家民主大國美國都有黑暗歷史啦,水門事件就係例子。今日大陸我唔敢講好公平公開公正,但比起以前真係進步左好多,點解我地唔可以比些少信任佢呢?

大陸每天進步神速,香港就原地踏步甚至退步搞分爭,近近地上一上深圳南山睇下人地d生活品質,同香港比天淵之別,我敢講香港冇一個地方比得上南山,人民不斷努力為自己理想搞創新科技,都唔好話再去上海浦東睇下,鬼佬比例多過中環灣仔區,佢地真係驚中國就唔會開咁多外國品牌公司啦,美國walmart大陸有而香港竟然一間都冇,又想嚇鬼咩送中條例一通過就大量外商撤資,咁大陸應該一間外資都冇先係,點解美國仲要叫大陸全面開放市場,佢地唔驚大陸捉佢地去洗頭?唔通大陸只係會捉香港人洗頭?

以前我都曾經係一個仇中人仕,2014年後反而發現自己一直被洗腦,到近年返上大陸先發現自己活在如此井地。香港人請你好好分析你今日在反對甚麼?烏龜都快到終點了,你還在睡夢中?

邊D政棍最驚大家心裡有數啦!另外咪肥佬黎果班妖怪!一立法全部可上京一遊無回頭

最仆街是教師,教授,傳媒日日抹黑大陸,恐嚇港人!

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-9 10:38 AM 發表
香港人認識世界事情及政治太過缺乏,從以往經驗,凡反對黨說的,似是而非的事情,有不少由人深信不疑,完全不去考究思想,或無認識不能思考更甚。
包括我在內,大家一向政治冷感,真的批判能力不足,容易被偽政黨利用。
香港人太慘了,今天的遊行要看看結果,究竟是真的明白條例而反對的人多,還是被人利用的人多呢? ...
既然甘多人唔明 仲修
充分諮詢再修唔得

引用:
原帖由 NeverEverBetter 於 2019-6-12 12:47 AM 發表
我認為香港人欠缺獨立分析能力,人講乜就信乜,相反真相就提都唔提。現今科技令人與人之間距離拉得好近,一句假說話就可以輕易轉達到比好多人,有幾多人真係睇清楚事實既真相?

引渡條例好多國家都有,係為左令逃犯繩之於法,而今日討論既逃犯條例真係要犯下彌天大罪先可以引渡你,仲要免死刑,成日驚大陸嫁禍咁你咪唔好返囉,同埋奉勸你盡快移民,距離2047年只有22年咋,唔走大陸都係會捉你。

咁驚做乜?大陸以前係有 ...
極之同意!

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-12 06:20 AM 發表

既然甘多人唔明 仲修
充分諮詢再修唔得
所以大家都無了解過點解有此條例及事件發生了。
此例就是趕及台灣殺女友案主角出獄前立法,以將他運去台灣審判嘛。

今天香港人追求殺人無罪,造反有理。究竟是香港人倒退,還是大陸在倒退呢?

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-11 11:31 PM 發表

點解咁多大國家都跟中國簽咗,莫非佢哋認識的中國跟香港認識的中國是兩個不同國家嗎?還是香港只是十分政治無知呢?
你試吓叫果啲國家交自己國民俾大6睇吓人show唔show你?新西蘭剛剛做了示範
表面支持修例但剛剛以非執董身份令高銀放棄啟德地皮嘅石禮謙上褚簡尼節目用英文表達了他和商界的憂慮,就係唔信特首可以拒絶中央

你當香港係獨立國家你仲唔係港獨份子?

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-12 08:55 AM 發表
今天香港人追求殺人無罪,造反有理。究竟是香港人倒退,還是大陸在倒退呢?
而家情況係
因為一啲不明原因政府同總商會傾掂孌童無罪就收貨了
總商會係立法機關咩?
為甚麽政府要聽唔了解條例嘅總商會嘅廢話呢?

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-9 10:38 AM 發表
香港人太慘了,今天的遊行要看看結果,究竟是真的明白條例而反對的人多,還是被人利用的人多呢? ...
香港人被長期洗腦,深信中共係魔鬼,已經到了宗教程度,所以根本唔會去分析泛民講乜,因為要對抗魔鬼.
幾十年啦,幾多人一出生就被灌輸"中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼..."
當你深信中共係魔鬼,咁咩都唔會理. 中共捉人去打釘都有人信! 如果唔係條友斷正,今日D人重囉呢件事講中共係魔鬼.

鍵盤翻頁
左右