• 瀏覽: 42,507
  • 回覆: 578
  • 追帖: 11
+4
引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-9 10:38 AM 發表
香港人認識世界事情及政治太過缺乏,從以往經驗,凡反對黨說的,似是而非的事情,有不少由人深信不疑,完全不去考究思想,或無認識不能思考更甚。
包括我在內,大家一向政治冷感,真的批判能力不足,容易被偽政黨利用。
香港人太慘了,今天的遊行要看看結果,究竟是真的明白條例而反對的人多,還是被人利用的人多呢? ...
毛澤東說。
和人民作對的沒有好下場。
凡是鎮壓學生運動的人都沒有好下場。

引用:
原帖由 unsx 於 2019-6-12 10:46 AM 發表

香港人被長期洗腦,深信中共係魔鬼,已經到了宗教程度,所以根本唔會去分析泛民講乜,因為要對抗魔鬼.
幾十年啦,幾多人一出生就被灌輸"中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼、中共係魔鬼..."
當你深信中共係魔鬼,咁咩都唔會理. 中共捉人去打釘都有人信! 如果唔係條友斷正,今日D人重囉呢件事講中共係魔鬼. ...
無錯, 成件事係因為偏見太大, 香港係無能力作出正常既政治思考

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-9 10:38 AM 發表
香港人認識世界事情及政治太過缺乏,從以往經驗,凡反對黨說的,似是而非的事情,有不少由人深信不疑,完全不去考究思想,或無認識不能思考更甚。
包括我在內,大家一向政治冷感,真的批判能力不足,容易被偽政黨利用。
香港人太慘了,今天的遊行要看看結果,究竟是真的明白條例而反對的人多,還是被人利用的人多呢? ...
好多人都唔知反咩,問佢佢就話人地講,律師講,新聞講,永遠唔會係自己講

上街大部份年輕一代就知入世味深最容易呃

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-9 11:05 AM 發表

香港有泛偽民,永遠無日安寧。
X2

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-6-11 11:31 PM 發表

點解咁多大國家都跟中國簽咗,莫非佢哋認識的中國跟香港認識的中國是兩個不同國家嗎?還是香港只是十分政治無知呢?
加拿大引渡左賴昌星

上街都是無知,不是嗎?
咁驚唔好做人,咁叻唔好留係香港

引用:
跟本為反而反仲使乜理由!

垃圾香港人只要全聽從黨的政策,不破壞國家主權,必可安定繁榮

就煽動學生吧,學生思想天真,入世又未深,容易控制嘛!

蠢人佔大多數係現實,蠢到被人利用得就只係少數,大家其實都計算點利用班蠢人。

由糖衣包繪爭取民主
爭取普選

到露出猙獰面目
煽動爭取包庇罪犯

毒害無知青年
港台,教棍,政棍,社福內外勢力勾結
法院輕判

香港D愚民仲On居居
支持呢D壞份子反政府

引用:
原帖由 巨乳下垂了 於 2019-6-9 11:09 AM 發表
反對派根本醉翁之意不在酒
滲透咗外來勢力?