• 瀏覽: 10,046
  • 回覆: 102
  • 追帖: 1
+3
大學生英文都唔得,走條毛囉!

我要跟隨中共領導人移居美國。

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-6-10 10:49 PM 發表

自己無知,別人只是識得比你多一點,就話別人因為想移民,所以周圍揾料,其實我所講葡萄牙/馬來西亞移民,只是平時多留意一下新聞便識,跟本不用上網搵料,只是那些冇見識又吾睇新聞的人才會認為知道一些國家的簡單移民資料就想移民。 ...
其實我發現香港好多葡萄廢柴 除咗憎人富貴厭人貧 之外 仲好 歧視 有得移民嗰班人 開親口就係好行夾唔送 去咗唔好返嚟。 有本事而得文嗰啲 點都係有料 甚至係精英分子 醒嗰班走曬 淨返班廢柴 咁就一齊攬住仆街囉

平平地,走去泰國或者馬拉可能都係一個選擇
馬拉聽講60萬就夠做,D屋又平又大!

引用:
原帖由 DonaldWong80 於 2019-6-15 12:11 AM 發表
平平地,走去泰國或者馬拉可能都係一個選擇
馬拉聽講60萬就夠做,D屋又平又大!
但經濟發展點先? 唔係平就okay
非洲應該仲平啦

咁又唔係咁講,泰國同馬來西亞都唔錯,電視都有做走佬去馬拉啦
岩岩係第二個帖見到呢幾篇野講泰國,有時間可以了解下:
https://jetprop.hk/東南亞置業投資攻略:泰國篇一/

又幾有趣,幾多野睇

最大原因係香港太多傻人。

走果D咪Pk囉做漢奸一流.香港有事就大難臨頭各自飛.香港好景又回流返嚟攞著數.
移民即係有些少經濟能力啦.都唔撐香港攞曬D$去第二個國家.

引用:
原帖由 fb3541842 於 2019-6-8 11:21 PM 發表
【港人移民】3成港人想移民 愈年輕、愈高學歷愈想走
去年香港移民外國共有約八千人
條數咁樣計 即係話 要300年後 佢哋先至走得曬

新聞來源連結:
https://wealth.hket.com/article/2243284/【港人移民】3成港人想移民%E3%80%80愈年輕、愈高學歷愈想走 ...
樓主,加拿大籍香港人在香港是 30 萬人,仲有居英權香港人、美國護照香港人、澳洲籍.......。

呢 D 人返去,不需申請,領事館及申請良民證沒有紀錄。

單是香港人回流加拿大都不知有幾多人了。

引用:
原帖由 fb3541842 於 2019-6-10 11:14 PM 發表
006年至2017年香港居民移民外國的估計人數如下:(資料來源:保安局)

2006  10 300
2007  9 900
2008  9 100
2009  7 200
2010  7 200
2011  8 300
2012  7 600
2013  7 600
2014  6 900
2015  7 000
2016  7 600
2017  6 500 ...
閞盤,2020、2021 有幾多?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-6-26 10:21 PM 發表

樓主,加拿大籍香港人在香港是 30 萬人,仲有居英權香港人、美國護照香港人、澳洲籍.......。

呢 D 人返去,不需申請,領事館及申請良民證沒有紀錄。

單是香港人回流加拿大都不知有幾多人了。 ...
條數係講2018年,持香港身份證8000人 往外國移民嘅人數

引用:
原帖由 albeng 於 2019-6-11 02:37 PM 發表

有冇計返每日150個大6人補充嗰條數
條數係講2018年持香港身份證8000人往外國移民嘅人數

引用:
原帖由 fb3541842 於 2019-6-26 10:45 PM 發表

條數係講2018年,持香港身份證8000人 往外國移民嘅人數
在香港住的加拿大護照持有人,他們沒有香港身分證?

呢 D 人走了幾多,加拿大領事館及保安局的申請良民證紀錄是沒有數字,如果樓主話 2018 年只有 8000 人移民,這只是各國領事館及保安局的申請良民證紀錄的數字。

但在香港住的加拿大護照持有人,他們都是計入香港七萬多萬的人口,但他們走了,卻不列入 8000 數字。可能一年走了 10,000 個呢類有外國護照的香港人,即一年可能有近 20,000 人真是移民海外 (可以是二次移民或再回流的人)。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]