• 瀏覽: 10,913
  • 回覆: 360
+5
引用:
原帖由 pompas 於 2019-6-8 08:25 PM 發表
大陸冇奶粉咩?呢啲基本野洗鬼去外國買?作新聞都專業少少啦
DLLM  美國無啤酒?美國佬上岸去酒吧飲尿?

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-8 11:51 PM 發表

軍需用? 如果軍人自用點解係嬰兒奶粉? 如果係振災用點解唔用中國國產奶粉?
你點知嗰啲全部係嬰兒奶粉 有冇查證 或者每個軍人可以帶兩罐返家鄉 有幾百個軍人 就超過100箱啦 基本上好多原因可以解釋 亦都唔係啲乜嘢大問題 比起醉酒鬧事 隨街屙尿 嫖妓傳毒 根本不值一提 你呢啲另有居心 存心抹黑 小事化大 就真係用心卑劣呀

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-9 12:37 AM 發表

你點知嗰啲全部係嬰兒奶粉 有冇查證 或者每個軍人可以帶兩罐返家鄉 有幾百個軍人 就超過100箱啦 基本上好多原因可以解釋 亦都唔係啲乜嘢大問題 比起醉酒鬧事 隨街屙尿 嫖妓傳毒 根本不值一提 你呢啲另有居心 存心抹黑 小事化大 就真係用心卑劣呀 ...
中國海關法: 免稅品只能自用。家人朋友唔算。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-9 12:37 AM 發表

你點知嗰啲全部係嬰兒奶粉 有冇查證 或者每個軍人可以帶兩罐返家鄉 有幾百個軍人 就超過100箱啦 基本上好多原因可以解釋 亦都唔係啲乜嘢大問題 比起醉酒鬧事 隨街屙尿 嫖妓傳毒 根本不值一提 你呢啲另有居心 存心抹黑 小事化大 就真係用心卑劣呀 ...
您好!現對您的問題答覆如下:一、根據《中華人民共和國海關法》第四十六條規定:個人攜帶進出境的行李物品、郵寄進出境的物品,應當以自用、合理數量為限,並接受海關監管

寫明自用先至合法。家人朋友用並非自用。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-9 12:40 AM 發表

您好!現對您的問題答覆如下:一、根據《中華人民共和國海關法》第四十六條規定:個人攜帶進出境的行李物品、郵寄進出境的物品,應當以自用、合理數量為限,並接受海關監管

寫明自用先至合法。家人朋友用並非自用。 ...
每日每人可以帶兩罐奶粉 中國海關都係可以 大把人日日帶緊 覺得佢哋係走私嘅 舉報佢哋 但係唔好用侮辱嘅名字 什麼用中國奶粉 你叫全世界唔用中國嘢 全世界好多地方都唔掂

反正這次PLAN最大的問題就是"你們買這麼多嬰兒奶粉是想用來幹什麼?"

LZSB

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-9 12:59 AM 發表

每日每人可以帶兩罐奶粉 中國海關都係可以 大把人日日帶緊 覺得佢哋係走私嘅 舉報佢哋 但係唔好用侮辱嘅名字 什麼用中國奶粉 你叫全世界唔用中國嘢 全世界好多地方都唔掂 ...
你都識得咁每人兩罐喇。 你有冇肯定班海軍冇超標呀。 仲有點解中國奶粉係侮辱呀? 你睇唔睇中國兩個字呀? 咁你覺得澳洲奶粉唔係侮辱, 但係中國奶粉係侮辱, 即係你潛意識喺唔起中國啦!

引用:
原帖由 erkc 於 2019-6-9 01:23 AM 發表
反正這次PLAN最大的問題就是"你們買這麼多嬰兒奶粉是想用來幹什麼?"
即係愛國中國人代表既解放軍身體幾咁諴實囉。之前仲有人笑美軍揸f16見女友被炒魷,起碼人地為咗愛情。而家揸軍艦去買奶粉,係為咗慳嗰一千幾百呢人仔呢!

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-8 11:23 PM 發表

買奶粉可以,運返大陸就係違返中華人民共和國海關法律。

唔好話我聽啲奶粉係軍人自己飲番哂。寄住買俾家人朋友都唔叫自用。 ...
樓主幼稚園畢業未,自用是只可以自己本人用,家人都不能用?真為教過你中文的教師悲哀。

引用:
原帖由 40342 於 2019-6-9 02:55 AM 發表

樓主幼稚園畢業未,自用是只可以自己本人用,家人都不能用?真為教過你中文的教師悲哀。
自用即係自用。你鍾意語言偽術點狡辯都係冇用。再同你講下法律例子:如果你吸毒自用,同供應家人毒品,量刑已經好大分別。
當然你帶奶粉上去未必有人拉。 但係冇人拉唔代表你冇犯法

引用:
原帖由 skyhu2018 於 2019-6-9 03:12 AM 發表
哩種話題又來,捫心自問,出國買點伴手禮就係有罪,就係比錢外國人賺唔愛國?發表類似言論嘅人,你哋出國,係咪從唔買外國貨?你買咗係咪就是唔愛香港?要求人哋做你自己都做唔到嘅事,係咪覺得自己很高尚? ...
從來唔會一箱一箱咁樣買日用品。仲有,香港大部分貨品係冇入口稅所以唔犯法。 你帶煙酒超標都係犯法啦

引用:
原帖由 skyhu2018 於 2019-6-9 04:04 AM 發表

一條軍艦幾多人,你同你一個人比?仲有,你用咩法規管解放軍?人哋有自己軍法,你用民法約束?軍人犯法都唔系地方法庭可以審判,要交比軍事法庭,明咩?稅法係咪適用于軍隊?解放軍在國內所有收費公路都係免費通行,係咪犯法? ...
你要打臉不? 軍隊公用品當然免稅,但私人的收入仍要按稅法執行。。 請問購買外國奶粉是軍隊官方生活津貼嗎?
財政部 國家稅務總局
關于軍隊幹部工資薪金收入徵收個人所得稅的通知

1996年2月14日 財稅字[1996]14號

中國人民解放軍總後勤部:
  根據國務院[1995]第60次總理辦公會議精神,現就徵收軍隊幹部個人所得稅的有關問題通知如下:
  一、對軍隊幹部工資薪金所得徵稅的費用扣除標準,按稅法統一規定執行,即每月扣除800元。
  二、關于補貼、津貼徵稅問題,按下列情況,分別處理:
  (一)按照政策規定,屬于免稅項目或者不屬于本人所得的補貼、津貼有8項,不計入工資、薪金所得項目徵稅。即:
  1.政府特殊津貼;
  2.福利補助;
  3.夫妻分居補助費;
  4.隨軍家屬無工作生活困難補助;
  5.獨生子女保健費;
  6.子女保教補助費;
  7.機關在職軍以上幹部公勤費(保姆費);
  8.軍糧差價補貼。
  (二)對以下5項補貼、津貼,暫不徵稅:
  1.軍人職業津貼;
  2.軍隊設立的艱苦地區補助;
  3.專業性補助;
  4.基層軍官崗位津貼(營連排長崗位津貼);
  5.伙食補貼。
  三、上述規定從1994年1月1日起執行,未納稅款應按規定補繳。但對1994年、1995年已離退休、轉業、復員或去世的軍隊幹部不再補繳。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]