• 瀏覽: 4,711
  • 回覆: 81
+2
不少自動販賣機的八達通卡閱讀器設置位置相等於市民褲袋的高度,市民一不小心分分鐘路過也會被徵收「過路錢」!有「趕返工」的港

我認為係全世界最高危的支付系統.
八達通再次成功向佢客戶偷錢

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190608/bkn-20190608010048641-0608_00822_001.html

無腦死豬西先睇爛果日報
其他支付系統, 你話比黑客入侵,
無人想的, 但八達通卻不止一次亂扣客戶錢,
同偷有乜分別??
個班冚家剷仲唔剪卡???

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-6-8 03:09 PM 發表
不少自動販賣機的八達通卡閱讀器設置位置相等於市民褲袋的高度,市民一不小心分分鐘路過也會被徵收「過路錢」!有「趕返工」的港

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190608/photo/bkn-20190608010048641-0608_00822_001_01b.jpg?20190608010349

我認為係全世界最高危的支付系統.
八達通再次成功向佢客戶偷錢

新聞 ...
其實係部售買機有問題,因為應該係確定交易後,先付款。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-8 03:14 PM 發表

AGREE!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-8 03:14 PM 發表

如果係中國的手機支付比黑客入侵,
你卻認為是支付公司的問題呢
八達通你估免費架??
佢地都要連個系統到佢地公司,
邊可能係先收錢再確定購買的貨品款式同數量??
擺到明出古惑, 而d垃圾支付公司就扮睇唔到,
只識不停派打手上網唱衰人地間公司

引用:

你試下部機改成係手機支付,會唔會有咁的問題?

百達通成日 dut 唔到就多
過份敏感?
真係未聽過

引用:

仲有, 你好似仲未上新彊捐款喎
彊獨肯定無可能接受你香港捐款的,
捐到都轉唔到上去啦
又係日日9up叫人衝,
自己坐係香港斗零都唔比扮義士呀?

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-6-8 03:18 PM 發表
如果係中國的手機支付比黑客入侵,
你卻認為是支付公司的問題呢
八達通你估免費架??
佢地都要連個系統到佢地公司,
邊可能係先收錢再確定購買的貨品款式同數量??
擺到明出古惑, 而d垃圾支付公司就扮睇唔到,
只識不停派打手上網唱衰人地間公司 ...
畀人hack 左, 相信你都唔會認為係店鋪有問題瓜?!

但今次八達通,的確係店鋪有問題,未確定交易就收錢。
對於八達通,店鋪係可以設定收固定的錢,
(例如:大家搭巴士)
所以店鋪的確可以設定,先收錢再畀貨。

所以今次問題出於店鋪。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-6-8 03:21 PM 發表
百達通成日 dut 唔到就多
過份敏感?
真係未聽過
咁你要多留意了, 唔覺唔覺偷左錢都未知呀
呢d垃圾公司只向錢看, 唔理用戶的安全,
係人開間公司申請部機就可以周維企埋人度嘟鳩佢地的錢

引用:

有人多手按完又唔買,下位經過就扣左錢

解決辦法實在太簡單,整個透明開蓋,要放張卡入去先扣錢

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-8 03:23 PM 發表

畀人hack 左, 相信你都唔會認為係店鋪有問題瓜?!

但今次八達通,的確係店鋪有問題,未確定交易就收錢。
對於八達通,店鋪係可以設定收固定的錢,
(例如:大家搭巴士)
所以店鋪的確可以設定,先收錢再畀貨。

所以今次問題出於店鋪。 ...
用戶自己洩露密碼你地都照入手機支付公司數呀扮唔記得呀?

引用:
原帖由 mm170240279 於 2019-6-8 03:27 PM 發表

用戶自己洩露密碼你地都照入手機支付公司數呀扮唔記得呀?
手機支付好多時都唔需要密碼,
過數或者仍然要,但付款,除非你個人設定,
否則唔駛。

但單純洩露密碼,應該係唔會畀到錢,因為據我所知,
手機支付係綁手機號碼,即係用另外一部手機,就入唔到你戶口。

又其實,畀人偷左密碼,同八達通卡畀人偷左一樣,
支付商應付的責任,應該只限風險管理,
例如:八達通綁信用卡,每日最多過兩次數。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-8 03:30 PM 發表

手機支付好多時都唔需要密碼,
過數或者仍然要,但付款,除非你個人設定,
否則唔駛。

但單純洩露密碼,應該係唔會畀到錢,因為據我所知,
手機支付係綁手機號碼,即係用另外一部手機,就入唔到你戶口。 ...
你都知啊, 咁唔該你去插下你班老友,
睇下佢地係點講啦, 扮睇唔到呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]