• 瀏覽: 4,824
  • 回覆: 91
+4
Sharp早前傳出將電腦生產線從杭州搬到其他地方,選址可能是台灣或越南。《NHK》報告指,Sharp計劃將生產線搬去越南,但由於越南工廠仍在動工,而美國對中國3,000億美元商品加徵進口關稅已經迫在眉睫,因此先將生產線移去台灣,待1

孟母三遷, 頭痕

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/337374/等不到越南廠完工-sharp中國電腦生產線先搬去台灣-以避關稅

冇電就笑爆

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-6-6 02:02 PM 發表
冇電就笑爆
台灣毒有 用愛發電

01咪撚吹水喇, 夏普有撚生產電腦咩, 呢間嘢長年蝕到仆街.

聲寶電腦??? 咩嚟㗎??? 

dynabook g 真日系設計!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-6-6 02:08 PM 發表
大6最驚是益左台灣
台灣實用來向美買武器泡制爺軍
買坦克同阿爺打地面戰

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-6-6 02:07 PM 發表

台灣毒有 用愛發電
台灣好似係工業用電優先
開咁多廠, 冇電係市民死先lor

之前話唔夠電, 要降壓比市民用先大停電.......

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-6-6 02:23 PM 發表
買坦克同阿爺打地面戰
之前唔係台灣買左幾架吹氣坦克咩???

要走留不了台灣今次想窮都難

諗住搬去台灣可以有優惠賣返去中國,又可以唔怕貿戰,唔怪得日本的企業不斷走下坡路,呢間野應該好快關門大吉

Sharp有乜野電腦?ebay只係見到有Pocket PC

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-6-6 02:23 PM 發表

台灣好似係工業用電優先
開咁多廠, 冇電係市民死先lor

之前話唔夠電, 要降壓比市民用先大停電.......
任何政府都要先搞好民生用電, 我唔信台灣可以先供電工業, 市民冇電煮飯, 係會上街示威搗亂.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]