• 瀏覽: 904,669
  • 回覆: 20
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-18 01:08 AM 發表
講下一些所謂中產的黃人移民潮
近日在綱上經常看到走路去大馬或者走路去台灣!
先講去台灣,在網上搜到近幾年移居台灣的片段,裡面有一個共通點,這就是對香港不滿,經常講每天百五人來港,所以香港變成大陸,失去民主自由,故此去台灣生活,其實這些出段有一個共通點,就是這類人都是香港的失敗者,其中一個是tvb的編劇,我見到佢真係慘,真係用一個慘字來形容,一家五口,老婆大肚中,沒工作,兩個幼兒,舉家由香港移居 ...
就講大馬,我因業務關係,接觸很多那邊華人,無論老中青,佢哋好多都羨慕香港人,治安好,又近大陸,華人身份不會變成負擔; 我昨日FB 便出現好諷刺畫面,一側所謂二百萬人遊行嘅推POST,下面是一側卻是馬拉華人一家老少齊齊在中國搭高鐵(好似係)好開心嘅相片分享。

引用:
原帖由 eemm33 於 2019-6-18 02:38 AM 發表

今時不同往日,國家真的在不斷進步,不斷完善規範
我唔知國內官員大多數如何,只舉一個例子,老表富二代,在大陸繼承佢老豆嘅廠。早幾日傾開偈,佢話環保局經常來查。我話咁咪好煩,點知佢話,您想請對方食飯都唔得,對方仲驚過你,怕涉貪,要熟嘅先有機會食下飯,當朋友聯誼咋。

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-7-6 12:28 AM 發表

其實香港班畜牲最好就係去再教育營!一定會有部份知醒的。
講笑咋吓? 依家新聞前播國歌都俾人小,幼稚園,小學都會有認識祖國,但有效咩,晒九氣啦。反而上面有師兄其中一個方法,中央放棄 有佢香港亂到飽。當飯都冇得食時,仲敢DIU自由行,踢喼?未踢都已經被開唔到單嘅SALES 圍揼啦,到時再貴嘅東江水都係皇恩浩蘯呀!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-7-8 11:50 AM 發表

所以遊行永遠唔去中環,唔去山頂!
你明白的
明明就係地主會令人家水深火熱,但矛頭只向中央同港府!官商勾結?!好,咁點解只圍官唔圍商?稍為想下就知乜事,難為仲一個二個話高質中産也上街.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-7-13 12:14 PM 發表

我自認水平低,整少在這帖發言,但睇到網友你最後一段,真係不吐不快

首先聲明,小弟自認是愛國人士,對國家近年之進步,對外戰略,全予以極高評價及認同

但對於香港,今日的已近心灰意冷,網友如果你與內地有聯繫,請代我問一句,要香港愛國市民做駝鳥,龜縮,是否阿爺意願?讓香港一直沉淪,又是否是對港策略?如果係,請早提醒

有網友曾同我講,要相信阿爺智慧,耐心等一下,阿爺自有安排....但sorry, ...
無計,我都曾經好失望.唯有將資產多方面分配,不要集中香港.
另外,我覺得香港人中毒太深,好難民心回歸,點做都冇用,只有大亂才能大治,鳳凰重生!同樣,中央對台也一樣,只要不獨,最好民進黨玩下去,拖死台灣,到時掉番轉求統一!好過接收一個冇民心支持嘅台灣,仲煩(香港就係例子)!
所以,來緊選舉建制輸清光最好,到時好多問題佢哋要硬食,冇得賴建制.

引用:
原帖由 三寸天堂 於 2019-7-14 12:28 AM 發表

「對啲顏色紙直接無視就好。當佢唔存在,實際唔影響自己生活。相反,佢地要不斷消耗人力物力。
到佢貼滿啲公眾地方,冇其他嘢發生的話,佢地仲可以點?重新貼過?隨便。
我(可能阿q地)唔認為咁係龜縮,只係以適當戰術應戰,以0成本挫敗對方目標,不亦樂乎?」

十分讚同👍 ...
對,無視最好,搞佢造就佢哋成為悲戲英雄了!
風季到時,個天會做嘢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]