• 瀏覽: 903,820
  • 回覆: 43
  • 追帖: 286
+304
地產商想玩野係玩唔過阿爺嘅。佢地手持大量農地咩,阿爺可以宣佈2047唔會自動續租,另外由即日起嚴格限制農地不能改變用途,又或者就算改變左都不能自動續租。呢個建議我記得舊年已經有人提出過,當時配合明日大嶼雙管齊下逼地產商以合理價錢交回農地俾政府。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-7-5 04:13 PM 發表
https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=502261351&ptid=28343449&page=1&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

我真係覺得佢哋有追呢個帖
呢個觀點月中已經係呢度提過 ...
有乜咁奇啫,成日都有黃色人入黎架啦,你估佢地真係唔知d台呢個藍絲集中營咩!

嘩,金價插左廿幾美元一安士,入貨係時候?

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-7-5 11:16 PM 發表

大水的話, 香港不填海也會沒頂.
(說起來, 科學一點的話, 溶曬南極堆冰, 就可以令海平面上升60米, 香港最多人住的地方, 就會成個未來水世界咁.)
如果用水平面上升60米黎評估, 即係深紫色部份全淹沒, 美國似乎仲傷過中國

加州又震過, NBA夏季聯賽打打下都要暫停...

睇怕真係有D野喎...

引用:
原帖由 skymachine 於 2019-7-6 11:51 AM 發表

6.4級閒事,同四川、福島、智利等大地震無得比
今次係6.9級, 尋晚仲有個7.1級餘震

https://www.hk01.com/即時國際/348822/美國南加州1700次餘震後-再發生7-1級地震

引用:
原帖由 skymachine 於 2019-7-6 12:08 PM 發表

起碼去到八級或以上,先夠破壞力
89年果次震斷高速公路都只係6.9級咋, 老美D基建又老舊多30年, 真係祝佢地好運

https://youtu.be/Z7eABGpOHv8

引用:
原帖由 百厭超人 於 2019-7-8 10:33 AM 發表

香港儍西確實太多,不過近排又有一個奇怪現象,就係有D深黃youtuber變淺藍,其中一個仲係忽然改變,而且仲開始多咗D偏淺藍嘅台出現,呢個係喺上年都冇見過嘅現家,唔知同中共有冇關係? ...
剩係我香討黑名單入面都有2個深黃轉左死性呢....一個係曹格, 一個係加XX奈子

真係唔知有乜野陰毛

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-7-8 02:37 PM 發表

有D係職業打手,轉左公司有乜出奇
呢個係最易諗到嘅解釋,但係做得職業打手總有十個八個帳號卦?點會轉軚得咁核突架!

白宮水浸,蔡英文過境,7月中水之劫。。。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-7-10 04:41 PM 發表

今個月
今個月21號,剛好空心菜行程結束,會唔會升級做流亡政府首領?

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-7-10 04:59 PM 發表

21號係星期日,無市

咁會係國家,政府有野宣布??
星期日先至容易出事呀!如果係暴動,星期日最容易吹雞揾人; 如果係國家公布新嘅金融政策,多數係周末公布減低即時對市場嘅影響,有時間俾各方充分解讀

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-7-11 07:54 PM 發表

羨慕死我嘞!(雖然我5月都去完嚟)

上次好後悔冇買脫水榴槤乾粒,如果榴槤控必定要買(唔好貪小便宜,好貴果隻先至勁好食)
有冇相呀? 等大家按圖索驥丫...之前試過係Big C買只係麻麻地好食

引用:
原帖由 poonhk 於 2019-7-13 03:36 AM 發表
昨天的英國

其實唔值得恭喜, 因為D示威者係要求英國跟隨"中國新彊對付伊斯蘭教徒政策" 對付英國愈來愈多嘅伊斯蘭教徒移民

今天湯米·魯濱遜的支持者門紛紛來到議會前高舉五星紅旗抗議。他們揮舞五星紅旗,是支持中國的“某些政策”——這些英國右翼分子堅持認為,BBC所污衊的我國新疆政策是真的,因此要求政府也實行同樣的民族政策,以抗議英國少數族裔橫行。

鍵盤翻頁
左右