• 瀏覽: 904,679
  • 回覆: 7,648
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-6 06:11 PM 發表
64本身就是一場失敗的革命,而革命不是請客,是要死人的,而死了人就要認命,因為這是對等交換,故此每年什麼悼念64,這根本就是笑話一場,重點是不道德,既然認為在六四有革命先烈去抗爭中共體制,因而失去性命,要做的就是革命下去,而不是燭光悼念,如果泉下有知的亡靈,每年見到這群小丑出來眾籌,不期然會大聲講:你地呢班闔家產,我叫你地返去天安門去革命,而不是在這裡玩滴臘,每年好似過中秋咁,年年搵我地出來消費,過幾日又唔記得要革命!
罵得爽!!!

香港仲有好多人以為年年坐下
係中環行兩個圈
就能夠改變到國家
俾人利用仲慒然不知
活係童話之中
三個字概括-唔能化

當年有位評論員講,中國有可能內戰。嗰時仲未到6月4日。我一聽,直情係當頭棒喝。
頂你,內戰,咁中國咪大劑?!即時對呢個運動持有戒心。果然不出所料。

好彩中國仲有運行。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-6-6 06:53 PM 發表
香港仲有好多人以為年年坐下
係中環行兩個圈
就能夠改變到國家
俾人利用仲慒然不知
活係童話之中
三個字概括-唔能化
不太認同唔化... 試想小時以入一神教會學校為榮(一神教一向政治上手腳唔乾淨,唔會中立),大學時多講權利鮮講義務,教棍又將道德當私貨賣,迎新活動又同傳銷洗腦不大差別。成年後又被facebk同instgaam困在圈子內,日日睇毒果,0+1補償生活不如意既失落感。

試問又怎有精力去理解現實的另外一面呢?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-6 08:21 AM 發表

所以德國又出招政治庇護Yellow, 各方各國都用力出招拉扯香港, 香港作為磨心,會亂到七彩。
我識得教過隻姓黃畜牲的中學教師,佢話呢條畜牲在中學時已經係爛泥中嘅極品,真係有眼光!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-6-5 20:20 發表

這是場徹頭徹尾的顏色革命;顏色革命其中最重要一環就是流血,最好正如柴玲口中的“血流成河”。

原來中國承受的是世界上第一場顏色革命。也是顏色革命的第一次失敗。 ...
而且係一槍不發,不死一人而失敗

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-6 06:11 PM 發表

其實評論64事件,用歷史角度去分析,這就是一場失敗的革命,我們不論正反雙方的立場誰可信,誰有道理、誰沒有說謊,這都是錯誤的判斷,因為在歷史的洪流裡,只有成功和失敗,而成功者就有話語權,失敗者全輸!
所以一場失敗的革命,那有可能要當權者(勝利者去檢討來平反,即是承認以前做錯?,這是食錯藥的行為)但為什麼失敗一方要求平反呢?一方面就是說我還是支持共產黨政權,不過你做錯事, ...
K兄好幽默

不過我對64問題已經冇咁好氣(89有出嚟遊行,95年已經肯定如冇清埸中國必定分裂,認同中共做法)。

因為已經30年嘞,事過境遷,世界已經翻左幾重天。2、30年,好聽詩意D就叫做那些年,直接D就叫做話當年。根本連誰是誰非嘅討論價值都冇。大家都知道,64只係一個藉口,漢奸就算吾再提64, 佢都要搵D 46廿四、九九八十一嚟講。情願佢一值好似白痴仔咁翻炒,都好過俾佢捉到D新痛腳嚟熱賣。

六四好多人講拒絕遺忘,事實他們是拒絕重新分析。

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-6-6 04:22 PM 發表

篇文係咪暗示要消滅在港漢奸先 美股大升全因聯儲局主席放鴿
19日就議息會,等減息亢奮的風過左一陣後, 中央先出手做野
係就好喇!我五月底期權淡倉全鎖,仲未開新淡倉就係等佢扯返高先

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2019-6-6 10:14 發表

Well, there are so many comments and remarks with broad wisdom being presented on this forum. There is no place for me and I only show my support and appreciation when something strikes a chord with ...
Yup, kallan and his followers always get some wise comments. So I came for learning and getting inspiration.

阿蟲給大家猜謎,三條路,你估地主選那?

又來一個給那死阿蟲背書的!你阿蟲的玄幻小說基本都已經有人給你背書了,你的論經濟持久戰又一次論證,能說說未來的走勢變化嗎?未來阿蟲在前面也騷氣的電瓶過啊!能用心看阿蟲的玄幻小說嗎?

關鍵字:投降輸一半!這是地主第一于選項,這樣地主還有可能臥薪嚐膽、奮發圖強、只要有理想就比沒理想要靠譜!你就從了老衲吧!

選項二:跳坑!地主利用自己的軍事霸權把舊體制砸個稀巴爛,不讓我活,大家都不好過!這樣做就只能萬劫不復了,抱著必死之心做驚天動地的事!那個時候村裡會聯合起來幹地主,天下苦美久矣!

選項三:用最不要臉的態度拉攏大毛,就算被大毛侮辱也忍了,這樣村裡格局走向就不明朗了,所以貧民先下手為強的和大毛簽訂了新的戰略協議,當然大毛有撕毀協議的案底,不得不妨!地主也必須防大毛是假合作,如果是這樣地主會死得很難看!

所以第一選項才是正途!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-6 07:51 PM 發表

K兄好幽默

不過我對64問題已經冇咁好氣(89有出嚟遊行,95年已經肯定如冇清埸中國必定分裂,認同中共做法)。

因為已經30年嘞,事過境遷,世界已經翻左幾重天。2、30年,好聽詩意D就叫做那些年,直接D就叫做話當年。根本連誰是誰非嘅討論價值都冇。大家都知道,64只係一個藉口,漢奸就算吾再提64, 佢都要搵D 46廿四、九九八十一嚟講。情願佢一值好似白痴仔咁翻炒, ...
moon姐同我認知六四歷程時間上同步。大前天在和一班和我在89時的大學舊同學WhatsApp  group中大家針鋒相對得很厲害,我這堆舊同學圈子中仍然執著認定中共是邪魔,美國是正義的人還是佔大多數

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-6-6 08:59 PM 發表

moon姐同我認知六四歷程時間上同步。大前天在和一班和我在89時的大學舊同學WhatsApp  group中大家針鋒相對得很厲害,我這堆舊同學圈子中仍然執著認定中共是邪魔,美國是正義的人還是佔大多數 ...
套返我岩岩係另一平台嘅説話:清醒嘅人並吾係最痛苦嘅,只不過有點孤寂。

能理解你嘅人太小嘞,我哋唯有一齊圍爐最暖啦!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-6 09:09 PM 發表

套返我岩岩係另一平台嘅説話:清醒嘅人並吾係最痛苦嘅,只不過有點孤寂。

能理解你嘅人太小嘞,我哋唯有一齊圍爐最暖啦!
取暖,取暖,我想同Moon姐取暖......

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-6-6 08:59 PM 發表

moon姐同我認知六四歷程時間上同步。大前天在和一班和我在89時的大學舊同學WhatsApp  group中大家針鋒相對得很厲害,我這堆舊同學圈子中仍然執著認定中共是邪魔,美國是正義的人還是佔大多數 ...
我早排先同個高識分子舊同學講引導條例

佢地個心完全妖魔化中國

就算佢地成日有機會返大陸工作

呢個心魔仲係解唔到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]