• 瀏覽: 904,368
  • 回覆: 7,648
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-18 11:25 PM 發表

菲律賓貪污嚴重再加上現在的槍擊毒犯,南韓其實不宜居,韓國人都走去日本和中國生活就知,因為夾在美朝之間,整個首爾是戰火帶,是否會打仗還是一個問號!
新加坡我個人唔鐘意,好難講點解,可能整體規劃比較悶吧!越南還有可能存在對華的仇視感,泰國很多人喜歡,買地起樓只是續期再續期問題,而且宗教和人種其實亦是中國人56民族之一。
台灣有鐵其實幾好,但不要搵食!因為台灣是一個暗特權的地區,表面民主,但我們 ...
你有興趣我講多DD

柬埔寨我提都唔提,係因為佢哋嘅民族特性同啲嘢食在太差喇。 佢哋慣咗聯合國救濟左好多年, 對於外國嚟嘅遊客, 心態就係我哋老馮要豪畀佢,當係救濟佢哋。 佢哋本地嘅嘢食, 亦都同香港人嘅口味實在差太遠嘞。

至於醫療問題,廿年前已經有香港富商,引進香港醫療技術,去泰國開私家醫院。係十年前,亦曾經引起香港中産一股熱潮,去泰國渡假順手驗身同做埋小型手術。

所以Overall,由文化(助人為樂)、飲食、地理(冇颱風冇地震)、生活指數、娛樂、醫療、日常用品(很多日資本地生產品牌),我都係俾泰國最高分

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-6-18 11:47 PM 發表

澳門有無得諗?
於我,澳門一直城規很差。舊城區吾洗講,氹仔路環一大塊新靚地,俾佢哋搞到雜亂無章, 我唔識得欣賞呢啲凌亂美。而且,澳門物價同生活指數冇乜優勢, 如果走去住澳門, 不如搬入元朗把啦!

引用:
原帖由 danelee 於 2019-6-18 11:53 PM 發表

越南,馬拉都考慮過。但最後都揀泰國。因為從未排過華,同埋英文算溝通到。 Bangkok 人多車多物價貴。所以最後揀 Pattaya. Pattaya 細 D 人少 D, 商場也少 D. 遊下 yes 下幾好。清邁都好,中泰高鐵會經過,但怕到時又會好多人。

唔揀越南馬拉係因為佢哋排過華。仲都係用武力。 ...
俾我都揀泰國啦, 食野啱口味, 對外國人友善, 消費又唔貴, 醫療又唔差...我諗住將來有機會泰國大陸兩邊住下, 反正而家廉航機票只要唔係假期都唔駛2000蚊, 一年來回幾次都唔係好傷荷包

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-6-18 11:31 PM 發表

林鄭跪低係為免內亂,等侵有牌和習大議價

之前我認為習大不會和侵見面,係因為侵不可信,反復,又不肯放棄不合理要求

而大家都見到習大係好堅決,對侵不理不睬

而家肯見,就當然係侵巳跪低,不合理要求會放棄一部份,有D保留可為左面子

中興華為或者大幅解禁,關稅也大幅消除

但問題係這只係去除你老美安在人地上的麻煩事喎

你老美現在咁弱,有求於習大,習大又會否咁簡單放過你: ...
IC... 林鄭這一跪 都好有價值....

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-19 12:15 AM 發表

你有興趣我講多DD

柬埔寨我提都唔提,係因為佢哋嘅民族特性同啲嘢食在太差喇。 佢哋慣咗聯合國救濟左好多年, 對於外國嚟嘅遊客, 心態就係我哋老馮要豪畀佢,當係救濟佢哋。 佢哋本地嘅嘢食, 亦都同香港人嘅口味實在差太遠嘞。

至於醫療問題,廿年前已經有香港富商,引進香港醫療技術,去泰國開私家醫院。係十年前,亦曾經引起香港中産一股熱潮,去泰國渡假順手驗身同做埋小型手術。

所以O ...
好奇一問 點解無英美澳加?

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-6-18 07:37 PM 發表

....

搞個反中亂港審查
pass到發居民証
不定期學澳門派錢
直接過數去佢地最怕俾中共監控嘅實名制支付寶
好計

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 18/6/2019 08:00 發表

明日大嶼咪一樣有人反
講成係大白象,俾中央淘空儲備
應該會再圍立法會,但大學生都係廢,已經出咗嚟咁多日/晚,未必可以堅持。

如果明日大嶼都出,七一可能少好多人,攰之餘市民嘅捐款熱誠都少咗,民陣計過條數賺得唔夠就唔會咁落力。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-6-19 12:30 AM 發表

俾我都揀泰國啦, 食野啱口味, 對外國人友善, 消費又唔貴, 醫療又唔差...我諗住將來有機會泰國大陸兩邊住下, 反正而家廉航機票只要唔係假期都唔駛2000蚊, 一年來回幾次都唔係好傷荷包 ...
我覺得退休還是把根留在香港好,醫療保障我認為香港最完善,也是我選擇留低的原因。
有錢不用做,平時我會離開一下香港,到不同城市住酒店一頭半個月,洗一二萬銀,下次又計劃到另外一個城市住一個月。
我認為這樣比在海外買樓要好,租酒店無煩惱,住完嘆完啪啪囉友就走,吾洗長住一地。

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-6-19 12:30 AM 發表

白人社會分人等,白人為一等人,黃皮膚為二等人,黑皮膚為下等人。有D骨氣嘅,都吾會自己送上門受氣。

再者,物價奇高但made in China, 就算退休吾講薪俸稅,好多地方都有GST, 俾稅俾到你窮,除非有國藉(有醫療保障),一個大病貴分分鐘過你住香港私家醫院。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-6-19 12:30 AM 發表

俾我都揀泰國啦, 食野啱口味, 對外國人友善, 消費又唔貴, 醫療又唔差...我諗住將來有機會泰國大陸兩邊住下, 反正而家廉航機票只要唔係假期都唔駛2000蚊, 一年來回幾次都唔係好傷荷包 ...
芭堤雅烏塔堡機場已擴建。將來會有更多地方可以直飛 Pattaya 就更方便了。另外,泰國 EEC 鐵高鐵由 Bangkok 經機場去 Pattaya 及烏塔堡已動工。通車就超方便了。但有一個唔係太鐘意的是, Pattaya 會有一個島做賭場,而家等國會落實。

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-6-19 12:30 AM 發表

唔鐘意比外國人當我哋二等公民。

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-6-18 10:44 PM 發表

到底某國總統個翻譯是不是將對話小量修飾過,先話比佢聽?
要搞清楚“應約”呢個詞所表示嘅主、被動關係!

習近平 應約 接聽 特朗普電話,同

特朗普 應約 接聽 習近平電話,

兩者嘅分別响邊度?

分別就係,邊個主動打電話俾邊個!

習近平主席要聽電話,就係特朗普事先搵人約咗實個時間,話特朗普會主動打電話俾習近平!

邊個打電話俾邊個,係咪真係咁重要?

重要㗎!

因為咁樣已經代表咗邊個有求於對方,邊個就冇咗主動權,係弱勢嘅一方!

講少少歷史!

當年,中美恢復接觸後,點解係尼克遜訪華,唔係毛澤東訪美呢?

事關當年中蘇珍寶島之戰後,中蘇決裂,美國就梗係要積極拉攏中國。响決定係中國訪美,定美國訪中嘅時候,有人話,中美合作機會千載難逢,中國為表誠意,好應該“中國訪美”!

但係毛澤東就話:中美聯手對付蘇聯,係美國求中國,而唔係中國求美國,所以,應該要美國人來中國,而唔係中國人去美國!冇理由你美國求中國,反而要中國人送上門!

呢個搏弈理念,係毛澤東嘅,更加係中國政府咁多年以來所遵守嘅理念!

所以,美國打電話俾中國,就係代表咗美國有求於中國,中國掌握住對美國嘅主動權!

今日,特朗普主動打電話俾中國,即係特朗普有求於中國!即然係咁,中國令到特朗普死死氣地摜一舖,中國完勝!

華為向美國公司收取專利費用, 且向美國VERIZON提訴侵犯華為專利; 依家美國政府竟然要整個修正案, 唔承認華為專利事項之餘, 仲唔俾華為提出訴訟VERIZON......即係你收我專利費就得, 我收就唔得; 你告我用咗唔俾錢唔得, 你用咗我嘅, 唔俾錢之餘仲唔可以告你......美國又示範霸權.....

引用:
原帖由 zzzdd 於 2019-6-18 11:12 PM 發表

之前話唔撤關稅就唔傾,咁都唔算讓步咩
之前係話,唔撤關稅,就唔簽協議!

要取消關稅,就要傾嘛!

至於重啟談判,特朗普又會唔會再玩嘢?到時咪再玩過囉!

呢一仗,中國完勝!

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-6-18 11:24 PM 發表

9:30美國開市,25分鐘內恆指夜期由27550升到27942點,之後11點已到28000點!大戶狗主派完狗糧梗係要補返下。
市場已經知道特朗普會投降!

等咗好耐嘍!

久旱逢甘露!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]