• 瀏覽: 904,435
  • 回覆: 7,648
  • 追帖: 286
+304
引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-18 05:59 PM 發表

請問K兄,按你以上的推斷,去到那個時候,香港航空業(客航&貨航)的下滑程度會有幾嚴重呢?下跌至5成?跌至兩成?(純粹私人問題) 謝謝!
這個理論上影響很微,原因我們將整個大灣區作為一個樞紐帶去想,如果大灣區成功和有集結力的話,航空業只是進和出的關系,並不可能因為政治問題而減低其往來(包括貨運和人們往來),但如果在綜合影響力由香港轉移到深圳(我認為是前海發展區),但這只是將香港空運和深圳機場對換,這只是減低香港的成長和再發展,但有一點可能出現是致命的,不過這是政治問題,這就是機場運作大幅減價去應對整個大灣區發展,這包括空運的停機費,轉倉費等等大幅減少去作為競爭,但這些只是內部競爭,這出現的可能性很低,因為整個大灣區是整體分工才發揮到最大效益,故此,個人並不認為航空業會有大幅度不跌?
點解妳認為會出現這情況呢?我反而想了解一下!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-18 06:11 PM 發表

這個理論上影響很微,原因我們將整個大灣區作為一個樞紐帶去想,如果大灣區成功和有集結力的話,航空業只是進和出的關系,並不可能因為政治問題而減低其往來(包括貨運和人們往來),但如果在綜合影響力由香港轉移到深圳(我認為是前海發展區),但這只是將香港空運和深圳機場對換,這只是減低香港的成長和再發展,但有一點可能出現是致命的,不過這是政治問題,這就是機場運作大幅減價去應對整個大灣區發展,這包括空運的停機 ...
我也想問問係咪供樓收租來養老 呢個套路係咪玩完?
同埋零售行業喺香港係咪已經夕陽?

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-18 05:27 PM 發表

我講句負責任的話,今天香港人還有剩餘價值在大陸、台灣。
我女兒就食正這最後的利益了,因為在台灣又好、大陸人又好,總認為香港還是優於國內省市(除了魔都人另計),故此大家可以看到大陸什麼都以香港xx公司,港式xx,這就是掛上香港名牌,就比較吃香一樣,但香港這個招牌,除著三地人民互通,遇早連這個優勢都沒有!
各省市並沒有對香港排斥 ...
我也希望我D仔女十幾年后都可以坐到尾班車😅

引用:
原帖由 三寸天堂 於 2019-6-16 12:28 PM 發表

真心建議你離開香港,買張機票都唔係好貴姐,平嘅2千元已有去台灣機票,無謂留在這裡忍受。
你唔會從來冇打過工掛, MPF 戶口可以以永久離開香港為理由一次過提取出來。
你走咗,對你自己和對我地都是大幸。 ...
日後邊個生邊個死由天決定
走都走向勝利的一方啦
唔好用你心中所想,叫我點點點
香港人,呵呵

泛民班契弟在電視上表現得好憤怒,我真誠相信佢哋攪咁大壇嘢而一無所獲係真的憤怒了!
有時唔駛硬碰,暫緩就可以驅散班示威者,何必要警察辛苦呢?

標題        來自        時間
        間諜又來趁咩熱鬧^_^        cycannon        2019-6-15 08:59 PM

>總之,香港人係咩我心中有數
>在香港出世,已經係我一生最大不幸+恥辱
>我諗講到咁,你地應該明白我係邊類人
>你地可以話我異類
>但唔好侮辱我,話我係咩間諜
>令人作嘔

間諜又來趁咩熱鬧,單野未完GA^_^
回覆 - 轉發 - 標記未讀 - 下載 - 刪除 - 關閉 - 檢舉

咩料啊

引用:
原帖由 朱Bill 於 2019-6-18 06:41 PM 發表
泛民班契弟在電視上表現得好憤怒,我真誠相信佢哋攪咁大壇嘢而一無所獲係真的憤怒了!
有時唔駛硬碰,暫緩就可以驅散班示威者,何必要警察辛苦呢?
老美唔敢再俾錢,點玩!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-18 06:11 PM 發表

這個理論上影響很微,原因我們將整個大灣區作為一個樞紐帶去想,如果大灣區成功和有集結力的話,航空業只是進和出的關系,並不可能因為政治問題而減低其往來(包括貨運和人們往來),但如果在綜合影響力由香港轉移到深圳(我認為是前海發展區),但這只是將香港空運和深圳機場對換,這只是減低香港的成長和再發展,但有一點可能出現是致命的,不過這是政治問題,這就是機場運作大幅減價去應對整個大灣區發展,這包括空運的停機 ...
為免大家誤會,所以先標明係私人問題。

我現在半退休離開本業,隨便找了間輕鬆嘅公司過輕鬆嘅人生。在這公司做左兩年,發覺人工福利比公務員更佳(因為法國傳統工司,公司好尊重員工同埋會放褔利)。但見K兄剛剛講到咁長遠(10~20年之後香港嘅結果),我都想再一次考慮需不需要離開香港揾食。(我呢D人材,一直有人俾offer。不過一分錢一分貨,拿高薪就要周圍去,我一直拒絕)

而我公司又係做航運業嘅支援行業(油價、成本、停泊費與我們生意無關。只要航運量(人、物流)越高,我哋生意就越多越穩),我問你呢個問題,只係想睇吓我公司會唔會有撤香港office嘅可能性。如有,辛苦D都做第二份工(飲食業+法國洒莊+國內温室農場)。

但回去大家關心嘅時事題目,香港機場係全世界最頻繁嘅機場,直接、間接養緊嘅香港人十萬計。機場呢一part衰落嘅話,香港人一定叫苦連天!

引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2019-6-18 04:56 PM 發表

馬兄,給力
這件事的直接起因是由於台灣和香港之間沒有罪犯引渡條例。但是香港議員們跳出來要搞什麼引渡立法,而且還是大陸、台灣、和近在咫尺的澳門之間的引渡條例就屬於越權了。
首先,香港、台灣、澳門、大陸都是同一個國家。哪有同一個國家的不同地區之間還需要引渡法的?廣東的罪犯逃到廣西被抓住了,難道還需要引渡法把其帶回廣東受審嗎?要么就地受審,要么廣東公安廳行文廣西公安將其帶回廣東受審。
第二,引渡,只屬於國家的對外權力。根據香港基本法,香港沒有外交權。所以任何引渡法律都是違法香港基本法的。只能按照中國政府與其他國家和地區簽署的引渡協議來進行。而大陸和台灣本身是有引渡協議的。所以引渡這個罪犯到台灣,只要根據大陸的協議照辦就是。搞什麼引渡立法根本就是小題大作,侵占中央的權力。
所以這個口子是不能開的。開了就等於承認香港是國中之國,有獨立的外交權力了。
所以,大陸現在應當採取的策略,是立刻派人將罪犯帶到大陸,然後或在大陸以殺人罪起訴,或交給台灣審判。至於立法之類,早早熄滅了事。

個人建議:E度D人只係井底之蛙,有時返來重新補返D優越感OK,唔好信佢地

引用:
原帖由 點擊以下的連結 於 2019-6-18 10:07 AM 發表
中國就是邪惡
多謝閣下寶貴意見,閣下可以出去抖下了。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-18 06:49 PM 發表

我現在半退休離開本業,隨便找了間輕鬆嘅公司過輕鬆嘅人生。在這公司做左兩年,發覺人工福利比公務員更佳(因為法國傳統工司,公司好尊重員工同埋會放褔利)。但見K兄剛剛講到咁長遠(10~20年之後香港嘅結果),我都想再一次考慮需不需要離開香港揾食。(我呢D人材,一直有人俾offer。不過一分錢一分貨,拿高薪就要周圍去,我一直拒絕)

而我公司又係做航 ...
航空業你就驚都唔使驚,祗有不斷擴大。如果有位,好快有第四條跑道,香港唔係中國地區 hub ,而係亞洲 hubs 算係無可替代。
阿爺真係好簡單,香港就係做金融中心外滙中心航空中心就夠,香港因為宜幾個中心便可做旅遊中心同購物中心。至于其它乜野科研中心,唔無林啦!
700 幾萬人口,工係唔夠架!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-6-18 05:35 PM 發表

傲慢與偏見正好形容呢班香港人
十年前係咁
估唔到十年後中國騰飛都仲係咁
佢地唔肯接受現實~覺得香港人點都高人一等

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-6-18 06:30 PM 發表

我也想問問係咪供樓收租來養老 呢個套路係咪玩完?
同埋零售行業喺香港係咪已經夕陽?
香港樓價易升難跌,而且樓貸長期低息、反逃犯條例現在又被廢,即是罪犯資金可在香港泊碼頭,而今天出來暴動的完全是社會窮L,因為有樓者就希望樓價穩定,而樓價穩定就要社會安定,但香港好奇怪,樓價居高不下,一方面是地產霸權的壟斷性,另一方面是罪犯的避險天堂,三是香港金融業高薪從業員的能力,再加上有龐大的公務員團隊去支持,現在大嶼山計劃又擱置,這樣好了,郊野公園養山豬,窮L一代又沒有公屋者就沒有將來,故此顏色革命的人力來源並不缺乏,另一方面,包括西方財團、有錢的黃人,都不想香港經濟體崩潰,尤其是地產,故此樓會繼續升(易升難跌局基本因素未破),而部份港人如果要退休或者創業,當看到大灣區機與和醫療系統進步,就自然會往內地生活,所以香港今後和以往不同之處就是有一群窮L亂源,但同時又有一群新的財富新貴在飲香賓冷眼在看那些傻仔在街頭抗爭,這個場面,想起都好笑。
零售業反而遲早會玩完,因為互聯網嚴重影響門市生意,現在零售業之可以生存(貴租金之下),因為自由行力量,而自己行力量只要改變一個基本面,舉個例:國內奶粉人民回復信心,這個大家都很難預測什麼時候可以回復信心,而另一個零售未路就是國內開始成熟的免稅自貿區,這會令到奢侈品門市大減(指香港),而另一個新興行業就是土豪直播雪售網購又不是港人專利,港人不容易找到國內高消費的土豪群體,到最後香港鋪位價會下跌到一個正常價格(其實香港鋪價已經下跌了幾年),而做零售業的從業員就要轉業或者加入黃絲帶行列,故此我認為零售業會向下,原因就是將來的經營模式正在改變中!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-18 06:49 PM 發表

而我公司又係做航 ...
香港始終是褔地,但褔地都要有褔份的人去享受,現在只是在換人和換工種,某些工種是不會改變的!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-6-18 14:32 發表

莫講一二三線城市,鄉間都好企理,過年前去咗親戚四川屋企,摘菜捉魚放飛機,成都食住玩幾日,今年換定大陸牌,實行穿州過省自由行
👍👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]