• 瀏覽: 2,928
  • 回覆: 42
點解有啲地方會覺得民主好重要
點解有啲地方民主冇用
用3個故事黎表示

1)

係非洲
1家3口係到捱餓
仔仔:爸爸,有民主係唔係可以令到我地食飽飯
爸爸:爸爸都唔知呀
仔仔:點解我聽人講歐美年年都有大量食物浪費,農作物賣唔出就倒落海,而我地就要捱餓,佢地咁有愛心都唔接濟我地
爸爸:因為人地民主好公平,無利益嘅事唔會做
仔仔:咁佢地當年搶左咁多我地非洲啲資源,啲油礦,鑽石礦等等,唔係應該對我地好啲咩
爸爸:咁佢地搶左就係佢地架啦,唔好咁多野問啦,爸爸而家去幫佢地打工,今日出糧可以買番薯一家人食
仔仔:.........

2)

係中東
係戰機轟炸過後嘅一片頹垣敗瓦
爸爸:無事啦乖仔
仔仔:爸爸,點解我地國家要被逼打仗
爸爸:因為我地國家無民主,要有民主就要武力爭取
仔仔:有左民主又可以點
爸爸:有左民主歐美國家就會支援我地,送糧食俾我地
仔仔:咁民主好好呀,我地快啲爭取啦,咁可以點爭取呀
爸爸:歐美話,只要我地提供石油產權俾佢地,佢地就可以提供武器俾我地打仗爭取民主
仔仔:爸爸,咁你打仗小心啲呀
爸爸: 如果爸爸將來戰死咗 你都要繼續用資源去換武器來爭取民主
仔仔:咁點解唔直接用石油去換糧食
爸爸:..............
爸爸:因為親美派話民主好
仔仔:.........

3)

係歐美

爸爸: 仔仔民主好重要, 我哋國家富強就係因為民主,你一定要繼續支持民主
仔仔:爸爸,點解民主可以令到我哋富強嘅
爸爸: 因為我哋可以幫中東去爭取民主 , 我哋可以用平價嘅武器去換取有價值嘅石油黎賺錢,再用賺到嘅錢去請僱傭兵係非洲 霸佔礦產資源 再用低價奴役佢哋 幫我哋賺錢
仔仔:咁民主對我地真係好重要呀
爸爸:係呀仔仔,無民主就無我地嘅富強
仔仔:咁萬一佢地將來都有民主咁點算呀
爸爸:咁又唔洗擔心,到時佢地嘅礦產資源都已經落晒我地手中啦
仔仔:爸爸點解你咁聰明嘅
爸爸:因為我地係白人,我地係至高無尚嘅種族,白人優先嘛
仔仔:做白人真好
爸爸:(摸摸頭)叻仔

如有雷同實屬巧合

國小時:「媽,我長大不要嫁了!我要待在妳的身邊!」
國中時:「媽,我會和妳住在一起!」  
高中時:「媽,我會常回來看妳的。」  
大學時:「媽,有空常來看我啊!」
嫁人後:「媽,沒事別來找我啊!」
睇完就明外國點解咁鐘意強逼有石油嘅地方行民主

理論上, 民主係一個有利平衡分配社會資源既制度

但係美帝都有本事玩到堅尼系數過4

說明"民主"已被財主佬破解

民主連唯一既優點都無埋

浪費資料, 浪費時間, 不利長遠規劃既缺點出晒泥

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2019-6-4 13:48 發表

民主連唯一既優點都無埋

浪費資料, 浪費時間, 不利長遠規劃既缺點出晒泥 ...
中國

鄧公堅決拒絕西方式民主,三十年後,從非洲生活程度跳升到今天;有能力協助非洲騰飛。有能力協助中東擺脫美國。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-6-4 01:54 PM 發表

中國

鄧公堅決拒絕西方式民主,三十年後,從非洲生活程度跳升到今天;有能力協助非洲騰飛。有能力協助中東擺脫美國。
呢個係諷刺式笑話
要睇到尾

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2019-6-4 01:48 PM 發表

民主連唯一既優點都無埋

民主嘅作用係逼人行民主嘅途中拿佢著數

敘利亞人睇到應該最有感覺

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2019-6-4 01:48 PM 發表

民主連唯一既優點都無埋

錯錯錯  極之錯! 你完全吾認識民主 或被人吳道!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-6-4 01:54 PM 發表

中國

錯錯錯 極度錯誤  鄧老先生  先明白什麼叫民主  中國也是正確民主國家

希望今天有高手 可以解釋民主   !錯誤信息傳久了  都可變成實際價值觀!  呢個係咩世界!

引用:

中國

你想知民主是什麼?  

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-6-4 19:06 發表

你想知民主是什麼?  
香港日日都聽到的教徒唸民主經,可以唔知咩?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-6-4 07:09 PM 發表

香港日日都聽到的教徒唸民主經,可以唔知咩?
你就係吾知!  有冇睇歷史?

民主 只有2種人會講1  立心不良  2  毫無知識!   所有知道民主的人 都知現時世人口中的民主   是絕對落後  對政府毫無幫助!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-6-4 19:32 發表
民主 只有2種人會講1  立心不良  2  毫無知識!   所有知道民主的人 都知現時世人口中的民主   是絕對落後  對政府毫無幫助!
多謝指教!茅塞頓開!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]