• 瀏覽: 2,231
  • 回覆: 39
+2
中美貿易戰影響中國在美國的留學生,中國教育部今日發出今年第1個留學預警,指近日中國到美國的留學生的簽證受到限制、有效期縮短,拒簽率上升,警告會影響留學生學習或順利完成學業,提醒學生申請留學前,要加強風險評估、增強防範意識,及做好相應的準備。...

每日都有大批民眾,在美國駐華大使館門外,等候辦理簽證。(互聯網)[table]

中美貿易戰影響中國在美國的留學生,中國教育部今日發出今年第1個留學預警,指近日中國到美國的留學生的簽證受到限制、有效期縮短,拒簽率上升,警告會影響留學生學習或順利完成學業,提醒學生申請留學前,要加強風險評估、增強防範意識,及做好相應的準備。
相關新聞:【中美貿易戰】鴻海股價暴跌 專家:郭台銘錯判形勢拒回流所致

教育部的警告十分簡短,但卻點中近日美國留學生面對問題。內地國家留學基金管理委員會的統計,去年中方計劃公派赴美留學的學生10,313人,其中因簽證問題無法按原計劃乘行的只有331人,佔總數3.2%。但在今年的1至3月,中方計劃公派赴美留學1,353人中,卻有182人因簽證問題未能成行,比例激增至13.5%。

有網民歸納留學簽證被拒的原因,除學生本身申請時說謊、遞交交假材料,留學的擔保金不足、被發現有移民傾向、學習目的不明,或者學歷不達要求、英語能力差等自身原因外,申請到美國學習敏感學科,如航空、熱物理、機械、工程、電腦科學、核能、化學、生物醫學、無線電、精密儀器等,都可能會被拒發簽證。
相關新聞:【中美貿易戰】廣東省長:衝擊仍可控 冀擴開拓國外市場救經濟

美國聯邦調查局今年4月指出,中國動員全社會偷竊美國的創新技術,並透過研究生、研究人員等渠道來達成目標,要求當局收緊簽證要求,令到赴美中國學生、研究人員和工作者減少。《紐約時報》亦曾報道,過去一年有約30名社會科學領域的教授、學術機構負責人,以及幫助解釋中國政府政策專家的赴美簽證被取消。
綜合報道

又話反美,日日排長龍簽證,講一套做一套
留咩學吖?去鄉下耕田種豆養豬報國啦!共產黨靠洒你哋啦。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20190603/59672219

反中又飲東江水

法輪公去報料出糧呀,大使館河童兩父子都常常去喇。。。

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2019-6-3 11:28 PM 發表
反中又飲東江水
東江水係香港自己比錢

不過有$$既都會過濾

引用:
原帖由 米飛柔2 於 2019-6-3 11:34 PM 發表

東江水係香港自己比錢

不過有$$既都會過濾
讀書唔洗$呀?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-6-3 11:38 PM 發表
出名左果班子孫都會是高危被距目標
以後不用出外留學了
再沒誇國企業敢請了
去華為做囉,未執既話

引用:
原帖由 米飛柔2 於 2019-6-3 11:26 PM 發表
中美貿易戰影響中國在美國的留學生,中國教育部今日發出今年第1個留學預警,指近日中國到美國的留學生的簽證受到限制、有效期縮短,拒簽率上升,警告會影響留學生學習或順利完成學業,提醒學生申請留學前,要加強風險評估、增強防範意識,及做好相應的準備。...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/20190603/720pix/1559553149_31f6 ...
其實真係唔知有咩咁奇?有咩好諷刺,一講大陸人去美國就發晒癲咁。
香港夠大把啦,反中亂港佔中佔旺佔銅,日日出嚟遊行嗰啲,咪又係攞住中華人民共和國香港身分證?
反就唔去得?咁反中嘅又住得香港?白痴理由。

引用:
原帖由 fbfv2008 於 2019-6-3 11:40 PM 發表

玩意識形態托啊,
講事實家陣中國就係崛起富強
,2020全國脫貧,加上一帶一路,走向國際,美國衰敗,全部
係是事實,你吹撚漲啊 ...
2020全國脫貧

咁班雞蟲仲有冇雞叫??
冇雞叫那有人愛國??

“去年中方計劃公派赴美留學的學生10,313人”

就係派呢D去美國偷竊人哋科技

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-6-3 11:51 PM 發表
“去年中方計劃公派赴美留學的學生10,313人”

就係派呢D去美國偷竊人哋科技
賊性民族

一定要去美國咩?加拿大都幾好。再唔係,澳洲及紐西蘭都可以。

引用:
原帖由 ShakingJack 於 2019-6-4 12:08 AM 發表
一定要去美國咩?加拿大都幾好。再唔係,澳洲及紐西蘭都可以。
美國多科技知識產權可以偷回中國嘛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]