• 瀏覽: 6,314
  • 回覆: 34
+2
植生,股市不嬲係買預期,成事反而要賣,正所謂壞消息入貨,好消息出貨 buy the rumor, sell the fact。但得罪講句你好似唔識,成日話睇定d成事先講,咁唔怪得你低位買唔到貨,反而放哂d貨。如果等成事時先買,好大機會摸頂,大戶好消息出貨俾你呀 sell the fact

家小心,美的置業官方說不排除配股,參考寶龍配股折讓近9%,華潤置地配股折讓7%,估計美的可能配價18元至18.5元之間。

個市唔得你叫人唔好買住,但好多股創左上市新高,如內房股813,960,物業板塊,舜宇,係唔係你無選股能力?

印度民主前後

小弟認爲不能單凴印度就斷定民主好或不好。
但我認爲全面西方民主絕對不符合中國的實際需要。

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2019-6-2 02:35 發表
印度民主前

印度民主前後

https://cdn.discuss.com.hk/t/456 ...
印度和中國一樣有很多問題。中國人急起直追,印度人慢慢來。目前中國領先,但唔表示印度一無是處。

人均年齡印度贏晒。
印度人樂天知命,動力弱,但破壞力亦小。
印度人叻的很叻,可惜懶的人太多,要管治談何容易?

民主是桎梏之一。但莫迪雄才偉略,會成為印度強人政治。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-6-2 09:17 AM 發表

印度和中國一樣有很多問題。中國人急起直追,印度人慢慢來。目前中國領先,但唔表示印度一無是處。

人均年齡印度贏晒。
...
印度人均壽命68.56歲

•美國78.69歲‌

•中華人民共和國76.25歲

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-6-2 03:18 AM 發表
小弟認爲不能單凴印度就斷定民主好或不好。
但我認爲全面西方民主絕對不符合中國的實際需要。
中肯
而家攪西方民主中國必分裂
到時只會美狗獨大千秋萬世

自古以來只有中國最合適極權統治,所以中共攪多幾之文革,黎多幾次大躍進都好應該

印度係強奸大國....真正的強國

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2019-6-2 02:35 AM 發表
印度民主前
印度民主前後 ...
2張圖未免太片面
雖然三哥有諸多問題,但近年經濟發展快都係不爭事實
GDP就快超過英國

印度人唔反政府,唔需要維穩,所以有民主。印度人需要改善嘅,係尊重法律。印度移民多數都可以獲得當地人嘅認同。中國人就...成日話俾人歧視,總之行為不受當地人認同。

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2019-6-2 02:35 AM 發表
印度民主前

印度民主前後

https://cdn.discuss.com.hk/t/456 ...
印度可以獨立, 好大因素是英國都頂唔順, 印度當時根本無得攪, 窮, 無資源, 人民又懶, 種姓制度, 部落制度, 都令英國人好頭痛

英國都暗嘆好彩走得快, 可以及時掉低哩個包袱, 重可以戴上還印度人民自主權既光環
林走前重要劃分埋東巴基斯坦, 西巴基斯坦, 印度本邦 ~ 分開三個地方, 怕你唔夠亂, 跟住幾年,3個打到一鑊粥咁
(東巴基斯坦即係70年時再獨立出來既孟加拉)

英國佬走咗都要成十年後先敢再去下印度

引用:
原帖由 pompas 於 2019-6-2 01:20 PM 發表
自古以來只有中國最合適極權統治,所以中共攪多幾之文革,黎多幾次大躍進都好應該
沒有大躍進,後果不堪設想,中國人口急速增長,環境污染,糧食短缺。
文革救了中國,救了世界。

一個國家崛起,最重要的原因是實現工業化,實現科技的進步,
跟政治制度沒有必然關係。

民主跟社會主義、共產主義一樣,只是管治模式。它們都是人為理論。做研究的都知人為理論全部都要驗証。民主理論已驗証過百年,直到現在,還在驗証中。根據西方文獻,民主推行並不成功,主要原因是民主理論下的條件(或稱為假設)並不能達到。這些條件當然包括自由及人權,但亦包括公民責任及人類本質。大家都知有權利必有義務,但民主國家嘅人民一般只重視自由人權、輕視公民責任,遇到小小問題,就出現反社會、反政府行為,使政府政策不能推行、甚至推翻政權,令社會動盪不安、令國家經濟民生陷入困境。至於人類本質,就是指要成功推行民主,人民就要互相尊重、包容,個人素質還包括正直、善良、謙卑、端正、等。但人民一般是達不到應有嘅素質水平,主要原因是人類嘅私心,會令黨與黨勾心鬥角,衝撃社會穩定,影響民生,令民主失敗。所以說「民主是核心價值、普世價值」是錯的,那些人類本質才是真正嘅核心價值、普世價值。我讀書時已經知道這些道理,但我真不知為什麼大部份人類會被忽悠那麽久。可能好像吸煙,雖然已知會引發癌症,但人們照吸可也。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]