• 瀏覽: 6,817
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
去 #德國領事館 睇佢有冇集中營改難民營。
應該大過🇭🇰啲屋。
屋企人幫你唔到。
自己唔爭氣。
你又改變唔到個政府。
求洋政府幫手囉。
如果全世界都冇人幫你,你真係思考一下你既人生。
傳說回歸後好多好多人走咗啦!諗吓大哋點走。學吓。
唔係吓吓有錢先走到,最近嗰兩件點走丫?🤫

有樓冇樓其實各佔一半,樓價平穩當然最好。

班能人又準備做勢去反昨天的我,又當以前D為反而反吾關佢地事

引用:
原帖由 mkwanyy 於 2019-6-1 05:17 PM 發表
https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20190531/720pix/1559305848_3f8f.jpg

香港人真係衰到連狗也不如,地產霸權禍害我地香港X甘多代人,最後全民忍夠,終有一天官迫民反!!
香港樓價唔跌嘅話,我哋就每一樣嘢都要 say NO! 香港現在每況愈下,那些天朝大國人搞到我們每一條街都烏煙瘴氣 ,最重要係佢哋搶 ...
好寫實的心情~ 當唔能夠安居樂業~ 在未能受到經濟效益的人就會有起身反對~

而香港行緊資本主義,自由貿易,資本升值,當無法享受到成果的人要面對高消費的生活支出,點會做人唔灰

引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-6-1 06:44 PM 發表
總之唔填海
棕地不遷不拆
保護郊野公園
提供土地係政府職責
環保撚成日反
低下階層無樓都抵死

有得走就好走啦⋯⋯唉⋯⋯

生果話送中條例通過樓價會大跌呀,係本土青年就要撐送中

佢應該怪個老母帶個男人返屋企,而唔係怪政府

又係毒果打J 文~

之前有人買2百尺住4個

引用:
原帖由 mkwanyy 於 2019-6-1 05:17 PM 發表
https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20190531/720pix/1559305848_3f8f.jpg

香港人真係衰到連狗也不如,地產霸權禍害我地香港X甘多代人,最後全民忍夠,終有一天官迫民反!!
香港樓價唔跌嘅話,我哋就每一樣嘢都要 say NO! 香港現在每況愈下,那些天朝大國人搞到我們每一條街都烏煙瘴氣 ,最重要係佢哋搶 ...
樓主知吾知董建華點解下台,係因為佢推出每年建屋八萬五間住宅單位的目標,希望多啲市民買平樓,但係適逢外圍環境吾好,樓價大跌左五六成,好多人變成負資產,結果董伯伯就要為推冧樓市負責。

雖然想買樓嘅人可能有一百萬,但買左樓嘅業主就有幾百萬,當你用八百萬一千萬買左樓,你仲會吾會好想樓價跌返三四成呢!

所以宜家雖然有好多市民埋怨買吾到樓,但當樓價真係跌三四成,亦都會有一大批業主出來鬧政府吾托市。

其實樓價高除左有外來投資者,更重要係息口好平(各國大量Q E),97年果時,供樓係八九厘息,宜家因為Q E,多左好多好多平錢(兩三厘),熱錢當然會揾野黎炒賣。

要樓價跌,其實好易,美國加息四五厘,全世界樓市必定暴跌。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-6-2 12:06 AM 發表

樓主知吾知董建華點解下台,係因為佢推出每年建屋八萬五間住宅單位的目標,希望多啲市民買平樓,但係適逢外圍環境吾好,樓價大跌左五六成,好多人變成負資產,結果董伯伯就要為推冧樓市負責。

雖然想買樓嘅人可能有一百萬,但買左樓嘅業主就有幾百萬,當你用八百萬一千萬買左樓,你仲會吾會好想樓價跌返三四成呢!

所以宜家雖然有好多市民埋怨買吾到樓,但當樓價真係跌三四成,亦都會有一大批業主出來鬧政府吾托市。
...
平錢帶動炒賣係好容易理解的事,假如問銀行借錢係兩厘,而匯豐係6厘息,你就會願意借錢買匯豐收息,當銀行借錢要8厘息,你就寧願快啲賣哂股票啦。

加上香港起樓量不多,資金自由出入,一炒就上。

所以如果政府可以俾炒家睇到政府會源源不絕供應住宅(效果如八萬五),炒家就吾會炒,但係香港填海,改變農地用途都遇到好大阻力,炒家睇死政府不可能大量供應,加上平錢,又點會吾炒上呢!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-6-2 12:18 AM 發表

平錢帶動炒賣係好容易理解的事,假如問銀行借錢係兩厘,而匯豐係6厘息,你就會願意借錢買匯豐收息,當銀行借錢要8厘息,你就寧願快啲賣哂股票啦。

加上香港起樓量不多,資金自由出入,一炒就上。

所以如果政府可以俾炒家睇到政府會源源不絕供應住宅(效果如八萬五),炒家就吾會炒,但係香港填海,改變農地用途都遇到好大阻力,炒家睇死政府不可能大量供應,加上平錢,又點會吾炒上呢! ...
所以只要泛民大力支持政府改變農地用途,大力支持無限量填海,業主炒家知道樓市會下跌,肯定爭相出貨,樓價必然大跌。不過到時你又會發現同一批政客出來罵政府點解吾托市。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]