• 瀏覽: 51,738
  • 回覆: 400
  • 追帖: 2
+6
坐的士就唔會飛站

抵死!

條港女係喺站前撳鐘, 但佢係喺站前一秒鐘距離先撳, 
開緊車唔係話停就停, 佢若然要喺呢個站落車,
喺上個站關門後, 巴士行咗冇耐就要撳鐘先,
等司機有時間埋站, 如果巴士站有人揮手上車就話啫,
但巴士站冇人要上車, 司機亦見冇人撳鐘, 飛站係正常事,
呢條港女係都要等到巴士同個站相距一秒都唔夠時間先撳鐘,
己經係唔啱, 遲早都要撳, 點解係都要搞到時間掹掹緊先撳?

司機其實有沒有想過,鬧大件事對佢沒有好處

因為法律規定沒有人都一定要埋站,如果唔埋是會被票控的

好多香港人鍾意考車長反應,在埋站前幾秒先按鐘
重型車輛跟私家車不同不是話停就停,難度要車長每個站都用20公里時速慢慢溜過,這樣會造成交通塞和影響其他乘客車程,如果有30個站,那就要多用10多20分鐘溜車和等燈位,還會有機會造成後車以為你埋站撞上來危險。
搭車顧自己,都要顧他人。

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:26 PM 發表

我又想知邊條法律。

兩邊都唔啱

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2019-5-31 04:55 PM 發表
坐的士就唔會飛站
禁區一樣唔落得

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:26 PM 發表

未聽過

兩個都有錯

引用:
原帖由 無盡回收的主題 於 2019-5-31 05:31 PM 發表

我又想知邊條法律。
公共巴士服務規例

9.司機的行為
任何巴士司機以巴士司機身分行事時 ——
(c)須將其巴士停在每個顯示所有巴士均應在該處停車的巴士站,或停在每個顯示所有行走其巴士所行走的路綫的巴士均應在該處停車的巴士站;

社會撕裂 , 689 的錯  

有咩錯
咩唔錯
關你乜事
開口埋口話人臭西果個就一定錯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]