• 瀏覽: 51,824
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2019-5-31 04:55 PM 發表
坐的士就唔會飛站
禁區一樣唔落得

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:26 PM 發表
司機其實有沒有想過,鬧大件事對佢沒有好處

因為法律規定沒有人都一定要埋站,如果唔埋是會被票控的
未聽過

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:41 PM 發表
參考#13

個司機最蠢是貼片,如果乘客搵到條片再去投訴,個司機就係因為飛站有事(不過不是刑事)
C 是說
如要停車
要在巴士站範圍內停車
請看 D :
9.
司機的行為
任何巴士司機以巴士司機身分行事時 ——
(a)不得致使該巴士在路上停留不動一段較接載或放下乘客合理所需的時間為長的時間,但如該巴士是在獲准為該目的停留較所需時間為長的時間的車站或地點停留不動的,則不在此限;
(b)須依照指定路綫將該巴士妥為駛往指定目的地,但因意外或其他緊急事故而無法如此行事,或獲授權的人或警務人員命令不得如此行事的,則不在此限;
(c)須將其巴士停在每個顯示所有巴士均應在該處停車的巴士站,或停在每個顯示所有行走其巴士所行走的路綫的巴士均應在該處停車的巴士站;
(d)如獲示意停車,須在其巴士正行走的路綫沿綫各站停車,讓乘客或擬成為乘客的人上車或下車:但當巴士正展示[url=]第7(1)(d)條[/url]所指明的標誌牌時,司機並無責任按照(d)段將其巴士停下接載乘客。

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:53 PM 發表

其實條片我睇唔清有沒有顯示客滿,如果要引用(d),一定要客滿

另外(c)
或停在每個顯示所有行走其巴士所行走的路綫的巴士均應在該處停車的巴士站
意思是指如果路線有10站,就要停足10個站 ...
d 第一句講左 :
如獲示意停車

引用:
原帖由 痰育嬰 於 2019-6-1 07:51 AM 發表
排隊叫示意上車? 識得讀心?
係巴士站排隊
如果唔係搭車
唔通輪平安米 ?

引用:
原帖由 痰育嬰 於 2019-6-1 08:08 AM 發表
1. 玩pokemon go
2. 唔一定係等同一架車
3. 唔一定等你架車
4. 入麥當勞坐低都唔一定等於肚餓,見到警察就跑唔一定係壞人
5. 乘客要上車就遞手,示意呀
6.輪平安米
7.測試巴士煞車系統是否正常
8.測試馬路邊空氣質素
9.晒大陽 做光合作用
10.食飽飯 無屎痾

引用:
原帖由 潮水西流 於 2019-6-1 08:24 AM 發表
法律呢啲野你識條鐵咩
佢講野
不值一駁
如果有規定
巴士要每站停車
使鬼要乘客
打鐘落車咩 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]