• 瀏覽: 51,857
  • 回覆: 400
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 CasKuen 於 2019-5-31 18:50 發表
唔評論其他野
只覺得巴士唔應該飛站
其實就算車上無人下車,巴士站無人都好,巴士係靠近車站慢行,現在一般都係中線直飛走
所以就算巴士站有人等都好,就算你係到等,司機自己睇唔到人,都當無人就會直飛走。所謂飛站,
因為有時靠站有前車頂住,其實司機行中間又開甘快,根本不能確定有無人等車,見到你係站都已經過左你,所以都係扮睇唔到當無人

其實個司機諗呢個站多數會有人落車嘅話,如果真係無人禁鐘落車,佢應該慢駛直至離開站,你唔比個落車燈壞左無顯示,不過我試過係有 d 人會諗住實有人禁鐘落車心態,變左你唔禁我又唔禁,最後攪到差唔多埋站先禁鐘,或者好似呢單野咁飛站

無客㩒鐘都要收慢油埋站,可能有客等上車

自己咁遲按鐘,屌個司機托咩

不如試下所有巴士站站停下睇下多幾多分鐘

引用:
原帖由 無盡回收的主題 於 2019-5-31 05:30 PM 發表
好多香港人鍾意考車長反應,在埋站前幾秒先按鐘
重型車輛跟私家車不同不是話停就停,難度要車長每個站都用20公里時速慢慢溜過,這樣會造成交通塞和影響其他乘客車程,如果有30個站,那就要多用10多20分鐘溜車和等燈位,還會有機會造成後車以為你埋站撞上來危險。
搭車顧自己,都要顧他人。 ...
埋站前幾秒先按鐘既自私人邊到會理呢啲影響咁多人既細節
在自己的世界中心自轉

啲人係唔係個腦有問題?

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:26 PM 發表
司機其實有沒有想過,鬧大件事對佢沒有好處

因為法律規定沒有人都一定要埋站,如果唔埋是會被票控的
法律?定公司指引?

引用:
原帖由 無盡回收的主題 於 2019-5-31 05:47 PM 發表

從條片角度看,疑似是巴士內部的鏡頭,而這個鏡頭理論上是巴士公司的授權人仕才可取片
自己加多一個私伙嘢都得呱!一個尿袋一個鏡頭,好難咩?

公有公理,婆有婆喔

香港真係勁多幾歲無結婚嘅老姑婆

下一個站唔係兩個街口,係要搭返車返去,個司機真係超級衰,佢唔洗埋站接客上車?佢個行車視線前面有架巴士擋住,佢點睇到有無人等車?而個乘客確確實實到站前按鐘,佢根本玩野,好衰好乞人憎,我覺得個女仔好啱,你俾我未必夠膽嘈,返工遲到硬食。做人唔好咁樣,當就下人,積下陰德啦

如果要站站停,咁個鐘要黎做咩?

引用:
原帖由 老納 於 2019-5-31 06:53 PM 發表

你係唔係巴士同地鐵都分唔到?想站站停你可以搭地鐵架,地鐵真係有冇人上落車都會停架,所以地鐵先唔需要整個鐘俾乘客㩒,你知唔知,如果巴士在冇乘客上落都要站站停,香港的路面會幾大件事? ...
係好大件事,所以睇下女事主會唔會搞大件事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]