• 瀏覽: 51,811
  • 回覆: 400
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 kinlun030303 於 2019-5-31 04:56 PM 發表
條港女係喺站前撳鐘, 但佢係喺站前一秒鐘距離先撳, 
開緊車唔係話停就停, 佢若然要喺呢個站落車,
喺上個站關門後, 巴士行咗冇耐就要撳鐘先,
等司機有時間埋站, 如果巴士站有人揮手上車就話啫,
但巴士站冇人要上車, 司機亦見冇人撳鐘, 飛站係正常事,
呢條港女係都要等到巴士同個站相距一秒都唔夠時間先撳鐘,
己經係唔啱, 遲早都要撳, 點解係都要搞到時間掹掹緊先撳? ...
條港女响「站前30米」㩒鐘落車喎?30米,成百呎距離,即係2個標準比賽泳池加埋嘅長度喎?點會係一秒呀?一秒有百呎距離?除非架巴士開到時速250公厘,如果唔係點會停唔到?

跟本雙方都錯!

乘客唔應該咁遲按鐘,要比足夠時間車長有準備,未過站唔係大晒!

巴士佬都錯,除排你完全望通車站沒人等車或按鐘慢慢過,否則都要慢車有心理埋站,………假設沒人按鐘,但站有車阻擋視線,你確定沒人等車?如果有人等車巴士佬都係飛站!

跟本雙方都錯錯錯,講完!

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2019-5-31 06:05 PM 發表
條片 拿得出來  照計都問準公司啦
公司都同意  等同司機 合理啦
條片好似係C機C伙Cam影架!

公司Cam條片,個C機點會拿到!

巴士車長啱,因為巴士吾係話停就停,佢要有安全剎車距離,如果吾係有意外吾通可以入個女乘客數?吾識揸車無安全意識,先會有咁嘅理解認為巴士車長吾啱。

車真的是不可以話停就停,其實司機亦可前少少落,咪免麻煩,條女又係on9站前按鐘,點停呀!

引用:
原帖由 公主公主 於 2019-5-31 06:26 PM 發表

睇黎班網民真係想渣正黎做

個站無客還是部車滿座, 都一定要埋站開門
就算有呢條規條都無用! 因為唔係個個巴士站都咁大咁多空間可以一次停多部巴士
未埋哂站中途掉底啲乘客又唔得 到時部部巴士都要排哂隊埋到站先落得客 上客
加上如果無人襟鐘又無人上車真係站站停全程用多幾多時間! 你很啲乘客都唔很啦

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-5-31 05:46 PM 發表

理解錯誤,呢條規例應該係司機應該要停係每一個巴士站到先上落客,唔可以係巴士站外比人上落車
而唔係每一個巴士站都要停
未喺,如果所有巴士都站站停,你都咪話唔大鑊。

引用:
原帖由 老納 於 2019-5-31 05:39 PM 發表
首次,無人上落車,巴士真係可以唔洗埋站,第二,你幾時及去到那個位置先按鐘,巴士公司有GPS有紀錄的,無需爭拗,有問題可以向巴士公司投訴,佢哋會check紀錄,如果係無理投拆,巴士公司是不會理你的! ...
第一點已經錯了,即使無人按鐘,無人等車,巴士都要埋站嘅

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-31 05:26 PM 發表
司機其實有沒有想過,鬧大件事對佢沒有好處

因為法律規定沒有人都一定要埋站,如果唔埋是會被票控的
咁要個鐘嚟做咩?你估港鐵咩?港鐵就一定要停,所以冇得撳鐘架。

引用:
原帖由 至愛老輝2 於 2019-5-31 06:33 PM 發表

條港女响「站前30米」㩒鐘落車喎?30米,成百呎距離,即係2個標準比賽泳池加埋嘅長度喎?點會係一秒呀?一秒有百呎距離?除非架巴士開到時速250公厘,如果唔係點會停唔到? ...
應該停到車~

睇架巴士行50都唔夠,
覺得係個司機嫌煩唔停俾佢~

引用:
原帖由 thunderpig 於 2019-5-31 06:40 PM 發表

第一點已經錯了,即使無人按鐘,無人等車,巴士都要埋站嘅
咁請問如果一定要埋站,咁要個鐘嚟做咩呢?又點解要撳鐘呢?

女仔平時少撳鐘仔

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-5-31 06:41 PM 發表

應該停到車~

睇架巴士行50都唔夠,
覺得係個司機嫌煩唔停俾佢~
又或者果一刻諗緊嘢定發西呆,完全無件事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]