• 瀏覽: 17,805
  • 回覆: 209
引用:
原帖由 MuTeKi 於 2019-5-29 01:45 PM 發表
發債? 大陸係時候掉佢老母美債, 等佢啲債券賣唔出, 同佢攬炒
大陸唔會掉既~
最多減少買債量, 或是長短棍咁轉下債既年期, 做下d遊水操作, 執少少EASY MONEY
大陸一年都收緊幾千億利息, 有著數
再加上暫時還要靠持有美債來維持人民幣在國際間既認受性
全拋對中國完全無好處

英歐澳,仲唔屈返美,減關稅咪幫你買啲囉🤔

不停great again

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-29 01:58 PM 發表

大陸唔會掉既~
最多減少買債量, 或是長短棍咁轉下債既年期, 做下d遊水操作, 執少少EASY MONEY

全拋對中國完全無好處 ...
agree

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-29 01:49 PM 發表

其實好多經濟學家都認為, 美國既經濟模式, 已經跟傳統經濟學背道而馳, 可能教科書都要改寫

因為美國越借錢經濟就會越倡盛, 負債率及赤字甚至已經不再是美國要顧及既一樣

最重要是資金不停流動, 股匯商民轉來轉去 , 所以美國政策一向是剌激國民消費, 美國普遍國民都是有借貸或信用卡債務, 但都無減消費力, 因為佢地一向都是一個蓋去補另一個蓋, 還到死都還唔完
另外,強美元亦是支撐 ...
即係話, 只要有國家唔再買美債, 甚至將美債沽走, 美國嘅經濟就會衰退, 軍力亦都難以維持落去, 唔知啱唔啱呢?

邊個買?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-29 01:49 PM 發表

其實好多經濟學家都認為, 美國既經濟模式, 已經跟傳統經濟學背道而馳, 可能教科書都要改寫

因為美國越借錢經濟就會越倡盛, 負債率及赤字甚至已經不再是美國要顧及既一樣

最重要是資金不停流動, 股匯商民轉來轉去 , 所以美國政策一向是剌激國民消費, 美國普遍國民都是有借貸或信用卡債務, 但都無減消費力, 因為佢地一向都是一個蓋去補另一個蓋, 還到死都還唔完
另外,強美元亦是支撐 ...
但係與美國實際生產力無關係, 你睇吓美國本土, 仲有幾多人響工廠做嘢咖?! "汽車之城"底特律都試過破產啦!

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-29 01:58 PM 發表

大陸唔會掉既~
全拋對中國完全無好處 ...
中國都可以買入美元以外嘅一籃子外幣同黃金做儲備嘛。

23幻億好小事啫,印就有啦

貿易戰收了幾百億稅唔夠填

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-29 10:45 AM 發表
據報道,本周市場將迎來1310億美元美國國債發行洪峰。所謂美國國債,指的是指美國財政部代表聯邦政府發行的國家公債。為什么美國聯邦政府要發行國債呢?畢竟美債利息並不低啊。

原因就在于,美國聯邦政府錢不夠花了。據統計,2019財年的前7個月(2018年10月到2019年4月),美國政府的財政赤字達到了5310億美元,再創新高! 多年累積下來的美國國債餘額已經超過了22萬億美元,按此趨勢年底有望衝擊23萬億美元。這么巨大的債務總量可不是小數目啊,僅僅是每年的利息都要5000多億美元,已經是一個中等國家的全年GDP總量了。
巳經超過6000億美元了

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-5-29 10:52 AM 發表
全世界供養美國人,但美國人卻日日想打供養佢個D人,就如香港個個反對派及假難民。
唔蝦你怎會供養,再嘈打九你,再收保護費

中國應該提早過老美發債,唔駛多,100億夠,目的係推高債息

國家財政用樓宇按竭比喻,借錢比你因預計你未來繼續有償還能力才借錢過你。但如果個個都係指著自己個鼻話點點點都人借你,一次半次當信著先,再借就要三思佢還 唔還 倒。不過,呢度有一個好完美方法唔駛還,就係債務違約等傾計點打拆還。都係無能 力還 ,當然可以賴皮啲搵借口玩反檯,玩打仗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]