• 瀏覽: 17,763
  • 回覆: 209
發埋呢次,就好似軍票咁作癈,美國可以捱多幾十年

引用:
原帖由 Davinci66 於 2019-5-29 06:30 PM 發表

真無知🤭,美債一日成交都5千億,中國得揸得1.1萬億,你話有咩影響力🤫
係囉, 真係無知。 2008年金融危機時, 當初的美國財長拿着美債跪求阿爺幫忙購買垃圾美債。阿爺本着中美友好, 才買了垃圾美債, 當初如果阿爺唔出手, 美國今天已墮落了。

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-29 02:26 PM 發表

你睇下美國S&P 500, 中國有咩國際牌子?
小弟意思係指實際響工廠進行生產嘅美國工人。

今年係2019年 向金融海嘯之後發行嘅債券 10年期而家係贖回高峰期 美國發債跟著落嚟一定會多 因為而家係還債嘅高峰期 睇下中國唔買 邊個國家繼續買美債 就知道邊個係美國嘅真正朋友 不過估計都係日本 沙地阿拉伯 同埋美國養老基金 就睇下佢幾多利息 就知道幾多人會入去買

引用:
原帖由 秋鈺 於 2019-5-29 06:44 PM 發表

係囉, 真係無知。 2008年金融危機時, 當初的美國財長拿着美債跪求阿爺幫忙購買垃圾美債。阿爺本着中美友好, 才買了垃圾美債, 當初如果阿爺唔出手, 美國今天已墮落了。 ...
你真係又無知又儍,🤭,2008年全世界資金為避險搶購美債,那時美債價格升到上天花板,供不應求,還用求中國買?

中國個個似你咁又無知只識憑空猜想真係無前途😬

引用:
原帖由 秋鈺 於 2019-5-29 06:18 PM 發表
如果中美貿易平衡了, 中國就沒有多餘的美元來購買美債, 誰來填補?
×××× wonsick*****人士話三叔,越南。歐盟。日本去買美債

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-5-29 07:10 PM 發表

×××× wonsick*****人士話三叔,越南。歐盟。日本去買美債
xxxxwonxxxxsixkxxxx人士真是

呢頭同人開拖貿易戰
果頭又話冇錢發國債
仲有邊個會信侵侵條癲佬?

係就發夠1萬億啦!千零億好快洗晒,到時又再發債、係咪好麻煩呀!醒少少啦!

希望中央老西唔買。

死窮鬼。

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-29 10:45 AM 發表
據報道,本周市場將迎來1310億美元美國國債發行洪峰。所謂美國國債,指的是指美國財政部代表聯邦政府發行的國家公債。為什么美國聯邦政府要發行國債呢?畢竟美債利息並不低啊。

原因就在于,美國聯邦政府錢不夠花了。據統計,2019財年的前7個月(2018年10月到2019年4月),美國政府的財政赤字達到了5310億美元,再創新高!備註:美國的財年是從上一年的10月1日,到下一年的9月30日。財政赤字 ...
將國家推向戰爭! 只有戰爭,美國債務可以賴帳唔還,絕對係消除國債唯一選擇,若其他國家斗膽說美國賴帳就射核彈回應,到時又可以核彈招呼黎逼外國重買美債,美國又win win 啦。

老美發美債有撚用咩,好多國家都唔買美債啦

中國又大量購入??

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-29 01:49 PM 發表

其實好多經濟學家都認為, 美國既經濟模式, 已經跟傳統經濟學背道而馳, 可能教科書都要改寫

因為美國越借錢經濟就會越倡盛, 負債率及赤字甚至已經不再是美國要顧及既一樣

最重要是資金不停流動, 股匯商民轉來轉去 , 所以美國政策一向是剌激國民消費, 美國普遍國民都是有借貸或信用卡債務, 但都無減消費力, 因為佢地一向都是一個蓋去補另一個蓋, 還到死都還唔完
另外,強美元亦是支撐 ...
所以今時今日,老美搞呢個全方位中國殲滅戰,想拖垮中國,其實對美國係冇著數嘅,因為中國貨真價實提供貨品比你,
你美國只係印啲假銀紙同國債出嚟就可以買到貨物,中國收咗你美金之後,仲會幫你向全世界推銷,用美全去其他地方買嘢,美金嘅持續其實全靠中國大陸喺近年嘅積極推廣。

當然搵人幫手請個夥計,你都要畀啲著數佢啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]