• 瀏覽: 5,701
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
星期六响港台一個政治節目中聽到一個大律師講,政治檢控唔係睇被告係唔係真係有犯法,亦唔睇審判過程係唔係公開、公平、公正,而係睇告涉事人時係唔係因政治理由。

大家點睇。

(補充一下。以上對政治檢控嘅演繹,只係基於某位大律師嘅公開言論,並不必定代表我嘅立場)

瞓街阻路燒垃圾桶掟磚傷人,係為咗“真普選”,咁,黃色人種被告上法庭,就係“政治檢控”!

條友仔都係想講呢啲啫!

補充一下。嘓個大律師係响港台節目一個有關黃台仰獲得德國收為難民議題中講嘅

咁講即係因為自己政治理念就可以凌駕法律?!咁香港就不需要法治,不需要任何法律。因為犯法合理(自己政治歪理)!

係唔係政治檢控好簡單

無視其政治背景, 呢個人既行為, 是否會被檢控?

或者係, 換作一個無政治背景既人, 作出同等行為, 是否會被檢控?

殺人放火打劫 可否是政治理由  答案係可以!  咁法律要來做咩?

條友明顯支持佔中,香港獨立,其他犯罪都無所謂。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-27 02:01 PM 發表
星期六响港台一個政治節目中聽到一個大律師講,政治檢控唔係睇被告係唔係真係有犯法,亦唔睇審判過程係唔係公開、公平、公正,而係睇告涉事人時係唔係因政治理由。

大家點睇。 ...
有人不滿對方政治取向  所以為市民除害殺左對方!   (對自己冇實質利益)  是否犯法    ?   政治打壓?

自古文人多大話…

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-27 02:26 PM 發表
條友明顯支持佔中,香港獨立,其他犯罪都無所謂。
任何人士 不論任何理由及原因  只要觸及當地法律  就受檢控!  呢d係常識!  律師  法律講解員!  理應緊守法律精神!    他是否刻意誤導市民?增加犯案率?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-27 02:01 PM 發表

大家點睇。 ...
係咪玩政治或從政,去殺人放火,都可以政治庇護?

一句為左民主強姦藍絲民女,要告又會變成政治檢控。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2019-5-27 02:19 PM 發表
係唔係政治檢控好簡單

無視其政治背景, 呢個人既行為, 是否會被檢控?

或者係, 換作一個無政治背景既人, 作出同等行為, 是否會被檢控?
嘓個大律師講過,政治檢控係唔使考慮檢控方有足夠證據指證涉事人者做咗犯罪行為而提出檢控。

引用:

大家點睇。 ...
係唔係一個佔中人因為佔中問題殺咗一個反佔中人, 或者一個反佔中人因為佔中問題殺咗一個佔中人, 如果政府告殺人者殺人, 就係政治檢控?

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2019-5-27 02:39 PM 發表

係咪玩政治或從政,去殺人放火,都可以政治庇護?
嘓個大律師就係講緊黃台仰難民事件。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]