• 瀏覽: 1,702
  • 回覆: 30
微軟等多間企業近日分別去信商務部,擔心封殺華為後會令美國在國際研究合作上被孤立,影響美國利益。

繼Nike Adidas, Microsoft 及其他科技公司又出聲啦~
再搞下搞下..
D 公司唔再留係美國咪得囉..

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190526/bkn-20190526120343389-0526_00972_001.html

侵=垃圾領導

離開尾國啦 

科技巨頭,毎年都有政治捐款。收入大減,叫人捐乜咋。

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-5-27 10:48 AM 發表
微軟等多間企業近日分別去信商務部,擔心封殺華為後會令美國在國際研究合作上被孤立,影響美國利益。

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190526/photo/bkn-20190526120343389-0526_00972_001_01b.jpg?20190526121043

繼Nike Adidas, Microsoft 及其他科技公司又出聲啦~
再搞下 ...
微軟真心驚的,因為不久將來肯定俾華為取代...

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-27 12:25 PM 發表
微軟真心驚的,因為不久將來肯定俾華為取代...
先講現時利益..
間間公司都係做生意姐..
間間公司冇左20% turnover, 邊個頂先?

農民冇生意~~ 派錢~~
咁到漁民呢? 科技公司呢? Nike Adidas呢? Home Depot呢? 派得幾多?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190526/bkn-20190526100313585-0526_00972_001.html
煙花公司呢?
美國的煙花銷售商依賴中國進口,恐難以避開關稅的影響。俄亥俄州煙花商人佐爾丹(Bruce Zoldan)表示:「我們的商品幾乎沒可能在中國以外的地方生產,若真的再加徵關稅,對我們業界將是最大的威脅。」

前晚同friend 飲野..
佢做眼鏡去美國..
D美國佬話, 本身$100, 25%稅美國入口商比,
問我個friend 可唔可以平15%比佢..

Trump知唔知自己做緊咩?

最驚一定係 Microsoft
佢最易比取代 
打擊佢破壞性又大
佢日日腳震

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-5-27 12:47 PM 發表

先講現時利益..
間間公司都係做生意姐..
間間公司冇左20% turnover, 邊個頂先?

農民冇生意~~ 派錢~~
咁到漁民呢? 科技公司呢? Nike Adidas呢? Home Depot呢? 派得幾多?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190526/bkn-20190526100313585-0526_00972_0 ...
講.........吖嘛.............侵侵講巨額幾億美完貼農民,實出係好少數...
侵侵最叻吹水大隻講........

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-27 01:08 PM 發表

講.........吖嘛.............侵侵講巨額幾億美完貼農民,實出係好少數...
侵侵最叻吹水大隻講........
我意思係, 就算佢賠足比農民..
但如果唔賠比其他受影響既行業, 咁會點?
但賠, 又賠得幾多? 最後, 只會亂晒..

又係食花生,等睇戲既時候

繼鞋業之後,又到科企去信商務部

don't worry,侵侵話貿易戰好快就贏

如果真係迫到中國研發另一套系統,Microsoft都幾大鑊;唔止無咗中國市場,連帶好多用中國嘢嘅發展中國家都無埋。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]