• 瀏覽: 16,255
  • 回覆: 200
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 lung_block 於 2019-5-27 10:01 AM 發表

以前制定左個標準,就坐地收錢..
好似電話系統,北電網絡,
個信號系統好簡單,但要和電話接駁,就要用佢既交換機,
一間公司數百條線,都收數十萬,甚至百萬,
以前做電訊公司工程師,去各國裝下機,坐商務,有張公司信用咭任吃..
介紹人入公司做都有5千至一萬轉介費,因為真係坐地收錢..

但其實當中最值錢唔係技術,係標準,
可惜居安不思危,
其他公司咪先供應"兼容"設備,有收入 ...
懶蟲國家

潛對白:等我個女走得甩先講

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-5-27 09:54 AM 發表
城邦旺才話美國d 5g比華為偷左....所以到現在都冇5g
笑死我

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-5-27 09:57 AM 發表
我們有比美國更先進的晶片,OS,技術,不過一直收埋唔用之嘛。
而家係你迫我出手。
華為新機一出,蘋果冇人買架嗱,唔使打壓。
中國在好多方面技術,其實真係超越美國..

但有一樣野,係技術都要一些基礎設施去實行.
如晶片要將設計放在矽(硅)晶片上印刷線路,
呢D野係歐美數十年科研下,再經過十多廿年發展出來..

中國在呢D化學科技,近年追得好快..
世界權威論文發表機構NATURE,2018年化學論文指標,中國已超越美國..
但美國之前數十年太超前,數十年相加既總數量無國家有得比...
所以基於舊科技再改進研究,美國仍可領先十多廿年,直到數十年相加累積既能力被超越..
但近年新技術..
如在2000年後先發現既POLAR CODE,
近年既AI,石墨烯,量子通訊,核融合等..
大家半斤八両...

造物者把所有東西在地球上, 人類先後發現, 拼合。。。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-27 10:06 AM 發表
懶蟲國家
只可以話,前人種樹,後人乘涼..
但當其他人發現唔駛種樹,
用樹葉職成檔陽光,再用斬樹用木枝頂起有同樣效果時..
就話人抄技術云云...
只不過抵不住時代向前的巨輪...

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-5-27 10:26 AM 發表

只可以話,前人種樹,後人乘涼..
但當其他人發現唔駛種樹,
用樹葉職成檔陽光,再用斬樹用木枝頂起有同樣效果時..
就話人抄技術云云...
只不過抵不住時代向前的巨輪... ...
中國人思維,我專重種樹者,亦唔會抵制佢地..
但為左大部人既利益,我會織樹葉以快速提供人乘涼的方法...
(究竟係咪抄,見人見智)...
冇看到人種樹,未必識用樹幹及樹葉搭成涼棚...

胸襟廣闊,大智慧!

蘋果好快成為華為既大體老師

將老師劈開一片片用來餵狗!

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-5-27 09:54 AM 發表
俾人偷走咗就冇 永遠都冇

引用:
原帖由 good103 於 2019-5-27 10:29 AM 發表
胸襟廣闊,大智慧!
西方思維係如同感恩節,印第安人供給歐洲人來美洲後飯食,可以感恩..
但佔據土地後就毫不手軟地屠殺印第安人並佔其土地...

中國人就要感恩圖報..

所以美國擔心中國崛起,就會如同美國人當年殺人取地既模式去對付番美國...

洋人亡我之心不死,任生竟然做洋奴賴洋人鞋底! 正漢奸洋奴賣國賊!

引用:
隻5G有腳 自己走了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]