• 瀏覽: 95,009
  • 回覆: 25
  • 追帖: 8
+8
引用:
原帖由 witherhill 於 2019-5-25 09:35 PM 發表

仲有,糞管和廢水管是不同的
你平時洗手沖涼D水是去廢水管的,不是糞管

你看圖也可見事發單位浴缸也浸滿污水

引用:
原帖由 witherhill 於 2019-5-25 09:40 PM 發表

雨水和鹹水分別是好大
鹹水會令鋼筋好快生鏽,生鏽的鋼筋會膨脹迫爆石屎,之後石屎剝落
請看#295

引用:
原帖由 s1no 於 2019-5-25 09:57 PM 發表

連浴缸都有屎水倒灌,冇理由浴缸去水同坐廁去水駁通架?
看#295,正常的

引用:
原帖由 s1no 於 2019-5-25 10:09 PM 發表

謝謝師兄,幅圖好清楚,污水渠/糞渠唔行獨立喉,呢啲設計住嘅真係自求多福
是例子圖,絕大多數樓都是這樣啵

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2019-5-25 10:16 PM 發表
正常新樓落成時會用cctv照地底井同渠口有冇塞又或者係天台放個乒乓球落渠試下去到地下井,可以要求發展商交出檢查紀錄
別傻

引用:
原帖由 球麟麒 於 2019-5-25 10:17 PM 發表
最大可能系 屋企姐姐將m巾掉落馬桶 城市人一般有常識m巾口罩濕紙巾等系唔會溶於水 但鄉下人通常都唔識 醫院都試過比口罩塞住屎渠 結果所有廁所都要貼通告 ...
爆了渠,是膠袋和毛巾

引用:
原帖由 前期浪漫的老闆 於 2019-5-25 10:19 PM 發表
點解浴江都有屎水??
大多數宇都是馬桶,面盆,浴缸同去一條污水大渠

引用:
原帖由 勁勁 於 2019-5-25 10:26 PM 發表
馬桶係無得關架, 係馬桶後面既渠道塞死左, 樓上沖廁時屎水倒灌
是,其實是一定會有先兆,如去水不順,馬桶內水久不久有氣泡和噗噗聲

引用:
原帖由 我係小甜甜 於 2019-5-25 10:29 PM 發表

你可能唔知,公屋居屋低層單位都發生過好多爆屎渠,仲要公證行話唔賠就唔賠
是,公屋設計,又其是舊的公屋,是塞地下落井位,常爆最低層近電梯大堂第一間

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2019-5-25 04:19 PM 發表
活生生例子去旅行去到盡,去旅行無關馬桶制係自己on9,傷趕淫乜鳩都賴,唔怪得全世界都當過街老鼠
關馬桶掣是不是要下載apps用手機關?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-25 10:45 PM 發表

公屋反而可以 claim 房署,私樓仲要係富貴於我如浮雲個 X 哥……唉!希望苦主有買家居保
房署一定無得賠,調遷就應該得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]