註冊 登入

[本港新聞評論] 【屎海之戀?】海之戀業主外遊驚聞爆渠屎水倒灌湧全屋料失20萬

引用:
原帖由 JohnKimGTR 於 2019-5-25 05:22 PM 發表

咩人住㗎?毛巾、膠袋⋯⋯住嗰班人有冇常識㗎?
我見過有胸圍,底褲,尿片,蘋果,玩具,仲之過得到坐廁去水渠嘅都有。

熱賣及精選
引用:
原帖由 kkbabyboy 於 2019-5-25 05:31 PM 發表

無錯呀,滲晒入石屎,如果石屎質素差,滲到落樓下個單位
如果真係滲流, 下層屋主都可以 claim 爆佢

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-5-25 03:50 PM 發表

點設計架?

香港樓咁貴
卻這麼無良

害人一世https://finance.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_38.gif
我都好認同,閒閒地一千幾百萬買果幾百尺水泥牆,但咁樣質素,好無良

政府係完全唔干涉

呢種資本主義自由市場,缺乏監管,就等如任財團宰割

住低層真係好蝕底

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2019-5-25 03:45 PM 發表

荃灣海之戀二期陸續入伙,有業主原本悉心裝潢,享受喬遷之喜,沒料出埠旅遊一趟,卻收到單位爆屎渠的「惡耗」,形容「屎海」由馬桶湧至全廳,所有傢俬和地板都被無一倖免,估計損失至少20萬元,現時正與長實發展商交涉,又不排除透過法律途徑討回損失。正於澳洲旅遊的他,苦訴:「非常倒霉!提早回港又不是,又無地方住」。

https://cdn.hk01.com/media/images/2837873/org/3 ...
信和樓起樓手工要求係全港最“高”,呢的野點會時常發生“間中”就或者會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬花花主席 於 2019-5-25 05:27 PM 發表

成間屋比屎水浸左幾日,就算唔係地板係磗地,嗰啲屎水已經滲入啲石屎裏邊,基本上點樣攪都係有浸屎味,成間屋有細菌,對身體都好大影響
好似汽車蒸籠咁蒸屋有沒有用?

聰明難,糊塗難,由聰明而轉入糊塗,更難。放一著,退一步,當下心安,非圖後來福報也--乾隆辛未秋九月十有九日,板橋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a0017189 於 2019-5-25 05:11 PM 發表

關長實咩事 如果水管有問題, 全幢樓宇也出事吧, 明顯係貪平搵唔盡責的裝修師父
如果有沙井就唔關發展商事,如果冇就係條渠做得唔好,例如轉角位角度太大。即係固體入咗渠可以直行,但當去到轉角位因為要急轉灣流速下降做成淤塞。如果角度係45度,理論上可以保持流速,咁固體就唔會停留係彎位。

回覆 引用 TOP

低層用戶係有甘既風險。

引用:
原帖由 ethanchan1983 於 2019-5-25 05:35 PM 發表

住低層真係好蝕底
唔關高低層事,似係有裝修佬塞毛巾落屎渠大整估

我要努力剩錢買Rolex Daytona
引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2019-5-25 04:19 PM 發表

活生生例子去旅行去到盡,去旅行無關馬桶制係自己on9,傷趕淫乜鳩都賴,唔怪得全世界都當過街老鼠
屎渠有制關?咩嚟架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy1915 於 2019-5-25 05:44 PM 發表

唔關高低層事,似係有裝修佬塞毛巾落屎渠大整估
好明顯又毛巾又膠袋係擺明工人玩嘢,至於係發展商工人定係自己單位嘅裝修工人就不得而知...

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-25 05:33 PM 發表

我見過有胸圍,底褲,尿片,蘋果,玩具,仲之過得到坐廁去水渠嘅都有。
好多住客將三摺抹手紙幾張抹完櫃面掉落去即沖
其實抹手紙纖維長分分鐘塞屎渠,未必塞自己層,可能累到兩三層下
尼方面好多人意識真係唔高
不過我奇怪去咗旅行點解浴缸會裝滿水?

民主侵神唐老襯7月15日如是說:  
"If you're not happy in this country, if you're complaining all the time, very simply: you can leave" he said, doubling down on his tweets. "You can leave right now"
意思係: 咁唔滿意,走啦契弟
引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2019-5-25 04:46 PM 發表

正仆街發展商
一定頼樓上的裝修工人倒嘢或姨媽巾累事

回覆 引用 TOP

長實?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。