• 瀏覽: 5,586
  • 回覆: 118
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-25 04:50 PM 發表
民主最大問題係
  1. 會選出從沒地方管理經驗的廢柴,如Donald Trump;
  2. 選舉提出賄絡選民承諾;
  3. 投票起長城、造核彈,一定攪唔成。
另外中共專制另一個好處就係只做實事,維持經濟增長,滿足一班既得利益者,同時普通百姓又可以從中獲利,相反民主制度著重討好選民

收皮啦!狗噏瘟疫民主!

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2019-5-25 04:53 PM 發表

對!各國均應禁止!
民主某程度只會造成國內分化,例如印尼莫迪建高鐵只會沿自己選取興建,唔會好似中國有全局規劃

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 03:19 PM 發表
民主包括: 民權, 民享, 民有。
所以, 任何政府嘗試做任何事來剝奪這3項民主社會市民應享的權利, 就已經是不民主了。

無論一個國家完全民主, 抑或完全剝奪民主, 最終都只會步向滅亡。

完全民主的話, 多數會令地方既不同黑社會勢力壯大, 政府勢弱, 面對官司就用金錢來解決一切問題, 導致弱勢良民被壯大黑勢力欺壓。

而完全剝奪民主, 就會令執法人員權力過大, 又或行 ...
美國和英國的民主大國的國民質素如何 ?  仲要全世界名牌大學的集中地又如何 ?  兩國的國民都係膚淺單純,之前有片睇訪問佢地問香港在那裡是城市定係國家都唔知道 !  其實真正有知識叻的人係佔少數,大部份都係痴痴呆呆人話乜就信乜 !

老尾成日幫助人爭取民主,中東就係最佳例子,而家有民主啦,成個國爛尻晒,仲死咗成百萬人,最大石油公司當然變咗美資啦,真係DKLM

大家有目共睹!老尾的民主是夠惡,夠大話!

鄧小平金句: 摸著石頭過河。 所有政治體制,宗教都係應該咁。所以好多人執著於民主或共產都係錯。

民主也講起跑線。。。。、.

引用:
原帖由 for158 於 2019-5-25 05:08 PM 發表
老尾成日幫助人爭取民主,中東就係最佳例子,而家有民主啦,成個國爛尻晒,仲死咗成百萬人,最大石油公司當然變咗美資啦,真係DKLM
民主係需要犧牲別人的,我哋識條鐵咩。😂😂😂

美國最親盟友沙特,是極權國家。

樓主呢D看法,呢個年代只係被洗腦先完全同意,民主國家,越強調民主越大鑊
一個國家需要好制度丶要有方法制衡權力但又不致寸步難行,所以真正完美政制係冇既,民主亦只係好普通,強調大家參與既做法,但冇任何國家完全民主,民主亦做成好多內耗,社會越邪惡冇教育易騙民主越大鑊,大家吾可以太天真叫口號

一個最有智慧最有愛心公平既人做國王,一定比民主好,只係世上沒有,所以部分民主是合理但吾係金律

頂,條白條又有新分身

引用:
原帖由 Woo~ 於 2019-5-25 17:34 發表
頂,條白條又有新分身
睇畫風又唔似,佢都冇叫人去睇返幾樓,同問人同唔同意某一觀點

引用:
原帖由 for158 於 2019-5-25 05:08 PM 發表
美國攻打伊拉克第二日已經改用美元結算啦,係傻仔先天真相信美國係真心幫其他國家推行民主

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-5-25 04:05 PM 發表

如果話俾你知大陸推行緊民主你信不信
不過我看見就不等於你可看見
因為大家心態不同
看法也不同
認識民主的睇法也不同
其實大陸人大推行差額選民,已經增加民主成分,不過傻仔唔信咁解

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]