• 瀏覽: 5,612
  • 回覆: 118
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 04:18 PM 發表

你講歐洲? 因為歐洲民主過左龍, 搞到懶人話事咁咪發展停滯
所謂民主就係要多重福利

引用:
原帖由 神燈大師 於 25/5/2019 15:19 發表
民主包括: 民權, 民享, 民有。
所以, 任何政府嘗試做任何事來剝奪這3項民主社會市民應享的權利, 就已經是不民主了。

無論一個國家完全民主, 抑或完全剝奪民主, 最終都只會步向滅亡。

完全民主的話, 多數會令地方既不同黑社會勢力壯大, 政府勢弱, 面對官司就用金錢來解決一切問題, 導致弱勢良民被壯大黑勢力欺壓。

而完全剝奪民主, 就會令執法人員權力過大, 又或行 ...
唔同水平嘅廢柴真係屌你都嘥鳩我時間 !

引用:
原帖由 出入白滑的弟弟 於 2019-5-25 04:08 PM 發表

千年智慧嘅精髓 十分同意
可惜, 野心家既成功, 往往係 [去到盡], 但求一時之快

美國華盛頓當初交權不是給人民,是交給商會,也是少數精英管理模式,後來兩黨不斷拉壟各自擴大票基礎,擴展到全民,為了給這個制度美化,就把人民捧上神壇,可是這個邪惡制度低效,對外兇惡殘暴,正在被人類認清真面目。

民主都可以隨時開40槍殺人而無罪

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 03:19 PM 發表
民主包括: 民權, 民享, 民有。
所以, 任何政府嘗試做任何事來剝奪這3項民主社會市民應享的權利, 就已經是不民主了。

無論一個國家完全民主, 抑或完全剝奪民主, 最終都只會步向滅亡。

完全民主的話, 多數會令地方既不同黑社會勢力壯大, 政府勢弱, 面對官司就用金錢來解決一切問題, 導致弱勢良民被壯大黑勢力欺壓。

而完全剝奪民主, 就會令執法人員權力過大, 又或行 ...
你睇英國公投脫歐夠民主吧, 得出個什麼公投結果? 你試下香港公投政府每人派二萬蚊, 睇下會有什麼結果? 根本太民主係唔work既, 國家係需要一些精英管治, 做決策, 交比人民做決策只會得到一個由窮人主導的決策!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-25 04:23 PM 發表
  美國華盛頓當初交權不是給人民,是交給商會,也是少數精英管理模式,後來兩黨不斷拉壟各自擴大票基礎,擴展到全民,為了給這個制度美化,就把人民捧上神壇,可是這個邪惡制度低效,對外兇惡殘暴,正在被人類認清真面目。 ...
美國開國國父從來冇自稱係民主派,美國民主其實係資本主義民主,並非大眾民主,係一直精英協商制度

民主最大問題係
  1. 會選出從沒地方管理經驗的廢柴,如Donald Trump;
  2. 選舉提出賄絡選民承諾;
  3. 投票起長城、造核彈,一定攪唔成。

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-5-25 04:43 PM 發表

你睇英國公投脫歐夠民主吧, 得出個什麼公投結果? 你試下香港公投政府每人派二萬蚊, 睇下會有什麼結果? 根本太民主係唔work既, 國家係需要一些精英管治, 做決策, 交比人民做決策只會得到一個由窮人主導的決策! ...
英國公投根本係笑話,投完之後又話唔算數,又話要再投多次,最搞笑係投完票之後仲要上網search乜野叫歐盟

引用:
原帖由 誰事誰非2015 於 2019-5-25 04:20 PM 發表

所謂民主就係要多重福利
民主制度下政客肯定傾向以福利爭取選民,福利主義一旦抬頭就好難阻止,睇下希臘就知道乜野一回事

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-25 15:48 發表

民主的本質就可將智商降低治國,凡事人數量一多智商就被平均降低,民主是最邪惡的社會管治制度。

民主不但對國家一點也不重要,反而對國家有極大的禍害,所以遠離民主這個惡是完全必要的。 ...
對!各國均應禁止!

引用:
原帖由 出入白滑的弟弟 於 2019-5-25 04:22 PM 發表

佢嘅理念係個個人都有權管理國家大事喎 我諗佢又忘記咗 一個實踐上面嘅問題 可能叫佢讀下 劣幣驅逐良幣呢個理論 會有啲幫助嘅
一個現代化工業國家係著重分工,人民唔需要過分投身政治,相反古代希臘係城邦國家,人口少所以可以採取直接民主方式

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2019-5-25 04:23 PM 發表

可惜, 野心家既成功, 往往係 [去到盡], 但求一時之快
希特拉都係選舉上位,德國嘅法西斯主義唔會日本,日本係由上而下行法西斯,德國係從下而上奪權

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-25 04:50 PM 發表
民主最大問題係
  1. 會選出從沒地方管理經驗的廢柴,如Donald Trump;
  2. 選舉提出賄絡選民承諾;
  3. 投票起長城、造核彈,一定攪唔成。
所以中共嘅幹部培訓機制有佢嘅好處,就係領導人往往要經過地方歷練觀察然後再進入中央政治局逐級而上,所以領導人往往行政經驗豐富

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]