• 瀏覽: 17,161
  • 回覆: 196
  • 追帖: 2
美國敢同你反面, 當然已經考慮過禁稀土問題.

事實上, 美國早很多年已經考慮過這問題.

所以一早已經儲備了大量存貨.

再者, 美國本土根本擁有稀土壙.

莫說稀土不是中國獨有, 退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

以為禁稀土出口可以打擊美國, 智商低得可笑.

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 01:47 PM 發表

退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

以為禁稀土出口可以打擊美國, 智商低得可笑. ...
你話,美國考慮過d咩? ?

中國有石油生產也需要進口,稀土美國只有一家,還需要半成品給中國精煉,因困沒有技術,稀土不重要美、日就不會跑到WTO案跟中國打官司了,貿戰各自有自己的反擊武器,有得用為什麼不用呢?

使用稀土作為武器,起碼幾年時間,美國會很難過,這就是施壓的作用,有什麼可笑呢?

美國只有考慮過佢最惡,全世界都要聽佢講

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 01:47 PM 發表

退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

你去問吓中美商務部, 睇吓有無"正確" 資料。
你自已估。
呃吓自已好喇。

以己之長攻敵之短,中美都是一樣的套路,很正常嘛。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

中國已表示冇諗住禁稀土出口

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 02:08 PM 發表

在香討出帖前要問中美商務部攞資料?!
你問吓yc0688佢有冇
你老作就老作喇。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 breadstick 於 2019-5-25 02:09 PM 發表

你老作就老作喇。
係分析
你們必須面對現實

黃皮恨做假西又出飛機貼,為左狗糧巧勤力呀

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 02:11 PM 發表
係分析
正啱你個句, 智商低得可笑。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-5-25 02:13 PM 發表

正啱你個句, 智商低得可笑。
你們不敢面對現實才可笑。

引用:

莫說稀土不是中國獨有, 退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

美國囉本身 應該有稀土
美國佬 習慣 用曬所有人啲嘢
才用自己嘢
或者適當時候 就用返自己所需要嘅嘢
如果多咗 就拎去賣 或者控制其他人
能源 原油 就係其中一個例子

想當年 去起中東 打個幾場大仗
當其時 全世界啲人 都認為美國佬搶油 因為佢冇油 誰不知 不是這樣的
係有其他目的 係建立美元霸權嘅 第一步 今日唔係討論呢部分

回到現在 美國佬 係全球 能源 出口大國
佢認咗第二冇人敢認第一
美國佬不樓都係 這樣的

稀土 亦都有可能 照板煮碗
用曬其他國家 再用自己 真存

美國佬每行一步 都深思熟慮 有曬計劃 有殺綱領

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]