• 瀏覽: 17,158
  • 回覆: 196
  • 追帖: 2
得啦,#1個隻擘大李隻C眼,即管睇下邊個死先!!

希土全球都有,問題係提連過程係要投放好大資本同過程繹放出大量污染環境的殘餘物,所以連美國的希土礦也運往中國提煉。

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 01:47 PM 發表
美國敢同你反面, 當然已經考慮過禁稀土問題.

事實上, 美國早很多年已經考慮過這問題.

所以一早已經儲備了大量存貨.

再者, 美國本土根本擁有稀土壙.

莫說稀土不是中國獨有, 退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

以為禁稀土出口可以打擊美國, 智商低得可笑. ...
老老豆豆。。。老美冇稀土係非常頭痕

No problem,既然 TRUMP 行倒車,要玩 isolation,大家自給自足,睇下邊個有競爭力

引用:
原帖由 kamen_rider_x 於 2019-5-25 01:47 PM 發表

莫說稀土不是中國獨有, 退一萬步, 除非你完全唔賣稀土給其他國家, 否則美國一樣可以通過其他國家得到中國的稀土.

大陸係稀土最大入口國,其他國家一早知不能夠靠佢,有準備一D都唔出奇

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-5-25 02:18 PM 發表

你老幾呀? 分析?
我叫你查資料,
係叫你面對現實。

你分析。
咩數據呀。
話比大家知。

美國收起幾多稀土呀?
可以用幾奈呀?

幻想當事實。
唔知就學下人睇多d外間消息啦,就用日本為例自己有稀土,由於開採複雜所以一向從大陸入口,現在存量已經可以用二十年啦

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-5-29 01:46 PM 發表

唔知就學下人睇多d外間消息啦,就用日本為例自己有稀土,由於開採複雜所以一向從大陸入口,現在存量已經可以用二十年啦
我問你美國。
你答我日本???
傻傻地。

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-5-29 01:46 PM 發表

日本仲收起好多美債。同, 核原料。

引用:

橫掂你都講到美國大把稀土存貨啦, 咁就一定要禁止出口㗎喇, 就算你有存貨睇下年得幾耐, 如果真係仲有好多存貨嘅話就唔使出口 稀土 到中國加工喇

其實稀土唔值錢架, 稀土入面既稀有金屬先值錢
因為數量少不能再生,難提煉 !中國有齊17 種,美國現在只有1種
有一種用於飛機引擎既稀土金屬,現在所發現的非常少,只有在中國,只夠用10 年 (可能中國呃九全世界)

美國邊有幾會儲到咩300年呀,土就可以儲300年用

引用:
原帖由 thesun 於 2019-5-25 02:55 PM 發表

其實好多年前一早用平價同中國人買左大量。美國自己有但都唔會挖 因為一來破壞環境 二來佢買曬你果啲 第時全世界無 得佢有 佢咪發。可惜中國人見錢開眼,以前鬼佬畀小小錢 啲內地人就送曬啲稀土過去。 ...
你都識講以前啦,皆因窮,邊有咁多資金去攪活經濟喎。

引用:

做戲啫,搵個牟利出黎唱反調又過骨

引用:

中國如果禁美國希土,有心理準備鎖國。變返1960年代。中國咁辛苦睜取入世為咩?坦白講,美國形勢比中國強呀

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-5-25 02:16 PM 發表

美國囉本身 應該有稀土
美國佬 習慣 用曬所有人啲嘢
才用自己嘢
或者適當時候 就用返自己所需要嘅嘢
如果多咗 就拎去賣 或者控制其他人
能源 原油 就係其中一個例子

想當年 去起中東 打個幾場大仗
當其時 全世界啲人 都認為美國佬搶油 因為佢冇油 誰不知 不是這樣的
係有其他目的 係建立美元霸權嘅 第一步 今日唔係討論呢部分

回到現在 美國佬 係全球 能源 出口大國
佢認咗第二冇人敢認 ...
講得啱,深謀遠慮

引用:

美國有幾多存貨?中國斷供應後,就算美國有戰備儲存量,始中都是用一件少一件,然後推高稀土價格,到時啲半導體公司股票肯定跳水直插

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]