• 瀏覽: 1,838
  • 回覆: 44
+2
【本報訊】鄭若驊去年1月上任律政司司長前,獲特首林鄭月娥特准繼續處理六宗仲裁案。《蘋果》昨報道鄭上任後仍有參與的三宗仲裁案,與已申報的六宗個案資料不符。鄭昨晚才回應指三個案只有兩宗屬已申報,其餘一宗則稱因上任前已辭職而毋須申報。至於為何個案進度與已申報案件的描述不同、當初是否涉及「講大話」等問題

【仲裁案一無申報兩失實 鄭若驊誠信破產】

《蘋果》揭發鄭若驊上任後仍有參與的三宗仲裁案,無論性質及進度均與早前已申報的六宗個案截然不同。三宗仲裁案都「未完成審理」,甚至在去年1月仍未開始正式審訊,更沒有任何「結案陳詞」。

三案辭職日期均在上任後

翻查ICSID資料,鄭若驊在三宗仲裁案的辭職日期分別是2018年1月9日、2月7日及4月4日,全部均遲於上任司長的1月6日。

佢做得今時今日呢個位代表佢對阿爺忠心不二,今時今日要在香港做到高官入嘅,尤其律政司呢個位,最重要嘅並唔係公正無私,係肯睇阿爺臉色,乜order都照做,幾污糟的事佢做齊晒,你仲叫佢下台!已佢今時今日嘅「功績」,攞大紫荊勳章就差唔多!

新聞來源連結:

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190525/20687118

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2019-5-25 07:55 AM 發表
【本報訊】鄭若驊去年1月上任律政司司長前,獲特首林鄭月娥特准繼續處理六宗仲裁案。《蘋果》昨報道鄭上任後仍有參與的三宗仲裁案,與已申報的六宗個案資料不符。鄭昨晚才回應指三個案只有兩宗屬已申報,其餘一宗則稱因上任前已辭職而毋須申報。至於為何個案進度與已申報案件的描述不同、當初是否涉及「講大話」等問題

《蘋果》揭發鄭若驊上任後仍有參與的三宗仲裁案,無論性質及 ...
Fake News都有白痴信

鄭若驊稱已非仲裁員

其實佢巳經唔係仲裁員,唔知「平果妓者」嘅新聞點解仲要老屈佢佢有利益衝突???
引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2019-5-25 07:55 AM 發表

《蘋果》揭發鄭若驊上任後仍有參與的三宗仲裁案,無論性質及 ...

除咗夾腸肯定叻之外,其他一無是處....

信毒果就gg了

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2019-5-25 07:59 AM 發表

Fake News都有白痴
來來去去又咪係嗰幾條毒果寄生蟲!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-5-25 08:32 AM 發表
信毒果就gg了
今時今日蘋果日報行錯一步,政府仲唔即刻告返轉頭咩!用下腦啦

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2019-5-25 07:59 AM 發表

Fake News都有白痴信
咁都有得假

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2019-5-25 09:32 AM 發表

今時今日蘋果日報行錯一步,政府仲唔即刻告返轉頭咩!用下腦啦
所以話佢抵死,放生隻狗反被狗咬。

Fake news毒果日日播,我還以爲上了毒果討論區

咁係咪要逃皇上下旨委派另一個律政司司長??

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2019-5-25 09:32 AM 發表

咁都有得假
想同遊行做勢不斷出Fake News. 人渣不如!

鍵盤翻頁
左右