• 瀏覽: 6,158
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
美國佬
用咁多心血 咁多心思
都係想清霸武林
號令天下 誰可不從

單單睇佢嘅足印 已經知道佢
以心積慮 緊密部署
稱霸武林

單憑佢 美元霸權 嘅建立
疣初期到現在 已經知道佢 盤算好 計劃好 所做嘅一切

美元霸權 由石油美元開始 引伸到瑜伽 係有心積慮噉部署

和平時代用美元霸權
戰爭時代用高科技
現在加埋兩條副線

金融霸權
能源霸權

美國佬而家 全球能源出口強國

佢認咗大二 冇人敢認第一
許單單建立美元霸權
好多好多年前 就起中東地區 發動過無數戰爭
從前人哋以為美國佬冇石油
及能源 所以喺中東地區搶油
其實美國佬嘅中心思想 又係 操控中東沙地阿拉伯王朝 迫令沙地阿拉伯王朝 用美元為 一嘅買有貨幣 咁就建立美元霸權嘅前身 咁又叫到石油美元 伸展到現在 美元霸權嘅威力 白紙變銀紙 全球央行存放
現在金融系統 多數係用美元為交收貨幣 海亦都控制埋這一部分
有見及此 美國佬唔會輕輕放棄 現時所擁有嘅一切

美國現在有三大利器
和平時代用美元霸權
及金融霸權
戰爭時代用高科技 同埋能源霸權

作用就係 號令天下 誰可不同

佢單單佢嘅國家 已經破咗產喇 因為佢資不抵債 去咗爭嘅外債 係超扶佢國家所能容忍
因為有美元霸權 白紙變銀紙 全球央行存放 嘅威力

本港港幣都要用美元做保證金
人民幣也相近似
已經知道美元霸權嘅威力

玩得呢啲穿鑿附會的故仔,都要搵啲啱場口玩
臥龍、鳳雛死個陣都係同一個陣營!
一個自視過高行軍中對方埋伏而死 (場景:談判代表人)
一個出師未捷、上天都唔眷顧而死 (場景:幕後揸fit人)
眼高手低就係樓主呢一類

況且國與國交鋒從來都係勝者為王!過程中互相的陰謀算計後世人只會視為策略而己,道德對錯已成題外話。

傻普係鳳雛,癲鷄就差唔多,依班美國佬壞事做盡,遲早有報應啦!

隻耶撚又鬼上身,語無倫次

樓主識一句就作到呢個貼,好野。個臥龍鳳雛得一者得天下事口  嘻嘻

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2019-5-25 01:07 AM 發表
三國時代有兩個人,一位叫臥龍,還有一位叫鳳雛,二人都有不世之才,被三國時期稱為最厲害的人物。
司馬徽曾言“臥龍、鳳雛得一便可安天下” ,只因欠缺了能發揮他們才華的主公,有點可惜了.
三國的魏蜀吳三國,大家也有著共同的目標,就是要統一三國.
大家就為著同一個夢想而爭戰不停,卻沒有一位有遠見的人,道出三國只要和平地統一了,便成了嗎?
唯一的困難應該只是由誰擔當中國的皇帝 ...
鳳雛有什麼能耐,有的只是浪得虛名。

樓主的故事
與現今中美的爭鬥不貼題
令人沒有代入感

尼個係弱肉強食嘅天下,勝者為王,敗為寇。
如果面對凶殘鬼惑嘅對手選擇樓主的耶撚什麼仁愛和平,結果係死無全屍。仲要比勝利者寫成魔鬼,為後世唾罵。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2019-5-25 01:07 AM 發表
三國時代有兩個人,一位叫臥龍,還有一位叫鳳雛,二人都有不世之才,被三國時期稱為最厲害的人物。
司馬徽曾言“臥龍、鳳雛得一便可安天下” ,只因欠缺了能發揮他們才華的主公,有點可惜了.
大家就為著同一個夢想而爭戰不停,卻沒有一位有遠見的人,道出三國只要和平地統一了,便成了嗎?
又係咀炮文

引用:
唯一的困難應該只是由誰擔當中國的皇帝了.因此只要靠著臥龍、鳳 ...
道不用不相為謀。

引用:

你話條傻侵化解咗美國負債問題??

傻侵喺2016年尾出任美國總統,當時美國國債累積到近19萬億美元,3年後既今日,美國國債喺傻侵統治下已經漲到欠下22萬億元!

即是話,傻侵既3年統治,令美國國債每年以超過1萬億元去增加.

好喇,聽完我寸你,你可以去review 你所謂: 傻侵化解咗美國負債問題, 我貼埋美國國債總額圖你睇,用你個小學雞腦諗諗.

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-5-25 01:16 PM 發表

<---- 恥笑緊你

你話條傻侵化解咗美國負債問題??

傻侵喺2016年尾出任美國總統,當時美國國債累積到近19萬億美元,3年後既今日,美國國債喺傻侵統治下已經漲到欠下22萬億元!

即是話,傻侵既3年統治,令美國每年孭上超過3萬億元國債.

好喇,聽完我寸你,你可以去review 你所謂: 傻侵化解咗美國負債問題, 我貼埋美 ...
同啲耶撚講經濟,等於對牛彈琴。

唔好打咁多三國game,
仲有記得定時食藥,唔好放棄治療。
不必要的第三行,完。

香港討論區久不久就有狂人出現,今天又有一個。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]