• 瀏覽: 4,230
  • 回覆: 29
https://www.guancha.cn/ChanJing/2019_03_22_494700.shtml

3GPP SA全會正在如火如荼地開展,這次有個重量級的決定!剛剛3GPP第83次SA全會宣布,華為公司的候選人喬治·邁爾(Georg Mayer)成功當選3GPP SA全會主席。

喬治·邁爾曾先後擔任3GPP CT1副主席、CT1主席以及3GPP CT主席,同時也是3GPP和IETF的官方聯絡人,為推動3GPP與周邊標準組織的良好合作做出很多貢獻。

據了解,參與此次SA全會主席角逐的有兩位候選人,分別來自華為公司的喬治·邁爾與高通公司候選人Eddy Hall,競爭非常激烈,最終來自華為公司的喬治·邁爾當選。

現場有個挺有意思的細節,George Mayer從上屆主席手上接過小鈴鐺,並拍照留念,據了解,小鈴鐺交接是3GPP的傳統。關于小鈴鐺用途非常有趣。大家都知道,3GPP開會是智慧的火花激烈碰撞的過程,腦力與體力高速運轉。主席定期會搖動手中的小鈴鐺提醒大家Coffee Break時間;當會議要繼續時,小鈴鐺繼續發揮作用,就不用費勁地來喊大家回來,就跟學校提醒同學上課一樣。

喬治·邁爾興奮地表示:“本人很榮幸當選SA全會主席,感謝產業各界夥伴對他個人及華為公司的信任和認可”,同時表示“將與產業夥伴一起,持續推動移動網絡架構演進,打造更加高效易用的ICT基礎信息平台。”

3GPP是什么組織?
3GPP的全稱是3rd Generation Partnership Project,即第三代合作夥伴計劃,成立于1998。3GPP是一個成員驅動型組織,依靠組織、個體會員等根據自身市場需要和技術發展情況提供提案,通過成員進行協作形成技術標準。3GPP會員包括組織夥伴、市場代表夥伴和個體會員3類,例如,中國的CCSA(中國通信標準化協會)是組織夥伴,中國移動、華為等都是個體會員。

3GPP SA是什么?
SA是3GPP 3大TSG(技術規範組)之一,另外兩個是RAN(無線接入網)和CT(核心網與終端)。3GPP SA全會主要負責系統和業務方面的技術規範制定,同時承擔着協調RAN和CT全會等工作,SA全會下面的工作組負責3GPP需求導入、系統架構設計、安全和網管等標準化工作,3GPP SA全會對3GPP系統架構演進及支持垂直行業新業務至關重要。

3GPP 5G標準處于什么狀態?
3GPP 作為國際性標準組織平台,最初完成3G技術規範制定。之后,3GPP繼續領導完成LTE標準和現今5G標準的制定。2018年6月,3GPP 5G 已經完成第一階段(Release15)全功能標準化工作,主要聚焦eMBB(增強移動寬帶),5G已進入大規模商業部署。Release15的凍結是5G發展的第一步,3GPP將繼續對其進行完善,Release 16的標準化工作正在持續進行中,將更好地滿足終端客戶和垂直行業的需求,助力5G產業健康發展。

老美真係怕5G

嘩!唔係掛!D盲反者又話華為死梗嘅? 點解連主席都做埋,咁威信水!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-24 11:45 PM 發表
嘩!唔係掛!D盲反者又話華為死梗嘅? 點解連主席都做埋,咁威信水!
呢班係純技術級科研人員,大家猛料都互相敬重,政治抽水全部行L開!

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2019-5-24 11:49 PM 發表

呢班係純技術級科研人員,大家猛料都互相敬重,政治抽水全部行L開!
連美國咁霸道, 都唔可以強行改變呢個組織嘅意願?

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-24 11:50 PM 發表

比你笑死你想激死班漢奸咩

引用:
原帖由 pqmboss 於 2019-5-24 11:55 PM 發表

比你笑死你想激死班漢奸咩
咁又係, 盲反者玻璃心好脆弱!

小鈴鐺 就是 龍頭棒

哈哈

新加坡前外長楊榮文表示:

使用外國通信設備的國家有被從事間諜活動的風險,相關國家存在擔憂也屬於合理現象,但「禁止華為不能消除這種風險」美國以及其他很多國家都在嘗試進行網絡間諜活動。美國擔心華為從事間諜活動的部分原因是,如果更多國家使用華為產品,美國情報部門可能無法進行自己的監聽活動。美國如此擔心華為,不僅因為華為可能帶來問題,而且也因為華為將導致美國情報部門更難進入其他國家的系統。

從目前的情況來看,新加坡前外長是真正道出美國執意要封殺華為的目的,從稜鏡門,到歐洲各國發現自己被美國情報部門監聽,種種的劣跡都證明瞭美國的話信不過的,華為的設備不是有風險,而是華為的設備太過安全,安全到美國無法監聽,這才是美國真正擔憂的事情!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-24 11:56 PM 發表

咁又係, 盲反者玻璃心好脆弱!
佢地一陣又拉黑你

朋友喺香港其中一間電訊公司工作,佢公司係 3GPP 成員之一。

佢話 5G specification,有一半以上係華為喺 3GPP workgroup 上 contribute,根本全球已經冇任何公司或者組織有能力去貢獻呢種技術。連英、美代表喺好多技術定案上,經常都要等華為提供意見,否則就完成唔到。到今時今日,歐美專家加埋都勁唔過華為同中國移動等 中國專家,所以 5G 呢方面佢地冇乜話語權。
引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-24 11:50 PM 發表

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-24 10:21 PM 發表
https://www.guancha.cn/ChanJing/2019_03_22_494700.shtml

3GPP SA全會正在如火如荼地開展,這次有個重量級的決定!剛剛3GPP第83次SA全會宣布,華為公司的候選人喬治·邁爾(Georg Mayer)成功當選3GPP SA全會主席。

喬治·邁爾曾先後擔任3GPP CT1副主席、CT1主席以及3GPP  ...
三月廿二喎, 已經事過境遷, 而家會員都唔知仲做唔做到

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-5-25 12:24 AM 發表
朋友喺香港其中一間電訊公司工作,佢公司係 3GPP 成員之一。

佢話 5G specification,有一半以上係華為喺 3GPP workgroup 上 contribute,根本全球已經冇任何公司或者組織有能力去貢獻呢種技術。連英、美代表喺好多技術定案上,經常都要等華為提供意見,否則就完成唔到。到今時今日,歐美專家加埋都勁唔過華為同中國移動等 中國專家,所以 5G 呢方面佢地冇乜話語權 ...
所以而家美國就係要 out 左中國既會員資格, 再來過, 你唔好唔信, 美國冇乜野係做唔出既, 只有誠實

美國唔係做唔出,而係做唔到。

1. 美國根本貢獻唔到太多 5G 上嘅事

2. 如果將中國既會員資格移除,全球再冇其他國家電訊公司可以進入到中國電訊網絡市場發展,就連 Apple 都會失去全中國市場。美國科技股會大瀉。
引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-25 12:28 AM 發表
所以而家美國就係要 out 左中國既會員資格, 再來過, 你唔好唔信, 美國冇乜野係做唔出既, 只有誠實

由第一代無線電話,到 GSM, 3G, 4G, 5G 的技術規格,都係由 3GPP 組織制定。3GPP 係由全球各個國家網絡營運商和設備供應商組成,因規格要一致、要統一,大家先可享用國際漫遊,攞著一部手機去到邊個國家都可以用到,APPs 先能夠全球通用。

所以如果美國移除中國會員資格,攞著iPhone 去到中國用唔到,美國根本就做唔出。

引用:
原帖由 pqmboss 於 2019-5-25 12:20 AM 發表

佢地一陣又拉黑你
係呀,我經常被拉黑 ,因為我每每直接無情地篤穿他們的問題重點, 可能唔夠我講,所以 毫無言論自由可言!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]