• 瀏覽: 13,994
  • 回覆: 232
+4
最近無記做緊倚天屠龍記, 我雖然冇睇. 但小說十幾年前已經睇過.
當中一段印象深刻的, 就係六大派圍攻明教光明頂, 白眉鷹王殷天正本來早已脫離明教, 自立天鷹教. 但佢知道明教有難, 就立即帶齊人馬趕去支援明教, 更奮不顧身同六大派高手過招.

揾番其中果段:

只聽宋遠橋道:「殷老前輩,武當派和天鷹教仇深似海,可是我們卻不願乘人之危,這場過節,盡可日後再行清算。我們六大派這一次乃是沖著明教而來。天鷹教已脫離明教,自立門戶,江湖上人人皆知。殷老前輩何必淌這場渾水?還請率領貴教人眾,下山去罷!」

武當派為了俞岱岩之事,和天鷹教結下極深的梁子,此事各派盡皆知聞,這時聽宋遠橋竟然替天鷹教開脫,各人盡皆驚訝,但隨即明白宋遠橋光明磊落,不肯撿這現成便宜。

殷天正哈哈一笑,說道:「宋大俠的好意,老夫心領。老夫是明教四大護教法王之一,雖已自樹門戶,但明教有難,豈能置身事外?今日有死而已,宋大俠請進招罷!」說著踏上一步,雙掌虛擬胸前,兩條白眉微微顫動,凜然生威。

白眉鷹王呢種重情重義的好漢, 係我最欣賞的角色之一. 就算之前同明教其他人有咩過節, 但去到明教生死關頭, 可以做到不計前嫌, 挺身而出, 拾身救教. 而家正值中美角力的重要時刻. 香港的反對派, 反中人士當中, 又有冇人能夠好似白眉鷹王咁深明大義, 放下成見, 團結抗美呢?

新呢套倚天, 似乎拍得唔錯.

https://www.youtube.com/watch?v=qX6FEIhlBhc

而家嗰啲反對派,唔止唔會袖手旁觀, 仲企曬喺對家嗰面㖭。

班反對派明明係岳不群。

擺明係成昆嚟,大開中門都趕唔切,又點會敵愾同仇?

反對派/反動派已經唔再係香港人/中國人,甚至地球人,只係一堆政治工具,佢哋已經無咗獨立思考同道德價值觀,同禽獸一樣。

應該話禽獸都不如。

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-5-24 01:59 PM 發表
班反對派明明係岳不群。
X2

唔怪得倚天熱播喇, 美國都用七傷拳....

先傷自己後傷人。

引用:
原帖由 x747x 於 2019-5-24 02:19 PM 發表
反對派/反動派已經唔再係香港人/中國人,甚至地球人,只係一堆政治工具,佢哋已經無咗獨立思考同道德價值觀,同禽獸一樣。

應該話禽獸都不如。 ...
十分認同最尾嗰句

你指香港那班反對派,全部有食狗糧,那會做出反主人舉動!

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-24 12:36 PM 發表
最近無記做緊倚天屠龍記, 我雖然冇睇. 但小說十幾年前已經睇過.
當中一段印象深刻的, 就係六大派圍攻明教光明頂, 白眉鷹王殷天正本來早已脫離明教, 自立天鷹教. 但佢知道明教有難, 就立即帶齊人馬趕去支援明教, 更奮不顧身同六大派高手過招.

揾番其中果段:

只聽宋遠橋道:「殷老前輩,武當派和天鷹教仇深似海,可是我們卻不願乘人之危,這場過節,盡可日後再行清算。我們六大派這一次乃是沖著 ...
中共硬係要別人「深明大義」?

但中共自己卻不肯「深明大義」

引用:
原帖由 kof2002um 於 2019-5-24 01:59 PM 發表
班反對派明明係岳不群。
乜你唔知金庸筆下岳不群係寸緊中共

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-24 02:28 PM 發表

泛民狗已經被十字教洗腦,不當自己是中國人。他們自認是神的兒女。
高尚林太都係十字教徒喎

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-24 12:36 PM 發表

揾番其中果段:

只聽宋遠橋道:「殷老前輩,武當派和天鷹教仇深似海,可是我們卻不願乘人之危,這場過節,盡可日後再行清算。我們六大派這一次乃是沖著 ...
你都痴孖筋!反對派係成昆,一早投效左蒙古,點會幫手?你唔見佢地早排集體去美國向主子告御狀咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]