• 瀏覽: 14,044
  • 回覆: 232
+4
引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-24 12:36 PM 發表
最近無記做緊倚天屠龍記, 我雖然冇睇. 但小說十幾年前已經睇過.
當中一段印象深刻的, 就係六大派圍攻明教光明頂, 白眉鷹王殷天正本來早已脫離明教, 自立天鷹教. 但佢知道明教有難, 就立即帶齊人馬趕去支援明教, 更奮不顧身同六大派高手過招.

揾番其中果段:

只聽宋遠橋道:「殷老前輩,武當派和天鷹教仇深似海,可是我們卻不願乘人之危,這場過節,盡可日後再行清算。我們六大派這一次乃是沖著 ...
乜你咁樣話中共,話佢係魔教。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-5-24 04:59 PM 發表

幕末維新人士面對美國等外夷入侵,不但沒有深明大義, 放下成見, 團結在德川幕府政權周圍抗美,反而起義作反推翻德川幕府政權,成就以後明治維新,日本迅速崛起,成為世界強國。
前車可鑑 ...
果班日本仔以為引美國佬入泥令自己威個威士紀,
威左半個世紀,
去到90年代初終於發現原來自己一直係有主人嘅,
叻丫拿主人一野收你皮,
日本經濟沉足三十年.......

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-24 12:36 PM 發表
最近無記做緊倚天屠龍記, 我雖然冇睇. 但小說十幾年前已經睇過.
當中一段印象深刻的, 就係六大派圍攻明教光明頂, 白眉鷹王殷天正本來早已脫離明教, 自立天鷹教. 但佢知道明教有難, 就立即帶齊人馬趕去支援明教, 更奮不顧身同六大派高手過招.

揾番其中果段:

只聽宋遠橋道:「殷老前輩,武當派和天鷹教仇深似海,可是我們卻不願乘人之危,這場過節,盡可日後再行清算。我們六大派這一次乃是沖著 ...
同那些反對派講,浪費時間,等同老美正式決裂, 他們一係冇得留低,出走他國,一係等拉,坐一世! 這個基調已經改變不了的!!

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-5-24 05:53 PM 發表

外國記者協會又怎樣?入境用旅遊簽證, 佬美都經常拒絕入境亦唔需要講任何理由
你老退化?你話送中條例用來捉美國間蝶, 咁佢入境香港, 直接拒絕他入境就得。

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-5-24 06:00 PM 發表

你老退化?你話送中條例用來捉美國間蝶, 咁佢入境香港, 直接拒絕他入境就得。
你先老退化, 邊個講都唔清楚

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-24 04:17 PM 發表

E
我係Facebook 見到你留言喎
有人轉貼吧? 我冇貼FB.

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-24 05:55 PM 發表

一國兩制又唔可以引渡啦。甘點解大陸要幫香港打擊罪犯啊。你真系當大陸是香港殖民地.
咁中國有無比返逃犯英國,美國? 如果中國比香港獨立, 係得架, 唔好比返省港奇兵香港審, 其實中共係好長時間都係咁做。直到八十年代, 知自己會收返香港後。

引用:

揾番其中果段:

睇故仔要睇全套!
倚天屠龍記個故仔講的是明教教主楊鼎天在遺書中明言反對明教波斯總壇脅迫明教擁護「入主中土」的元政權。補充一下,元政權為中國廿四史所謂的正統政權!
樓主你所講呢段咁吸引人的情節正是明教仍被視為魔教而受到滿口仁義道德,實多為私利的幫派夾擊欺負中的場景。

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-5-24 06:02 PM 發表

你先老退化, 邊個講都唔清楚
唔係分身咩?。。。哈哈

引用:

揾番其中果段:

樓主講得好。中國人有句:血濃於水,當年有華東水災,香港人交出了愛同善心。可惜今日有香港人可以幸中國的災與禍。。。。心痛。

譍王較年長,人生經驗豐富自然氣量大,不計前嫌,優良品格

D反對派只係漢奸

樓主嘥氣啦,睇圖勝過千言萬語,你永遠唔會明班白癡點解可以無恥成咁。

反對派只是一群有比骨頭咬便認主人的狗,人也不算

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]