• 瀏覽: 5,893
  • 回覆: 87
https://youtu.be/L1mxRUD5RPk

會影響軍事設施啊。
你知啦,現在全部用電子嘢。
美國自己有,但開發成本高,又影響環保。進入香討影片區

平時無乜用,還不如賣貴D。

只係禁出口美國, 美國點都會買到. 禁晒出口, 唔做生意, 自己就受害.
中國既稀土企業用左好耐時間先打到外面同行收晒檔
外面提煉稀土既產能已經收皮得七七八八, 唔通比佢地死灰復燃?
宜家遠未到非常時期, 維持宜家呢個狀態, 將來非常時間先有牌打, 遠比禁出口攞彩有利

最需要留既係人才, 跟住先到技術, 資源真係無乜所謂, 平時價好就要賣

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-5-24 09:40 AM 發表

只係禁出口美國, 美國點都會買到. 禁晒出口, 唔做生意, 自己就受害.
外面提煉稀土既產能已經收皮得七七八八, 唔通比佢地死灰復燃?
宜家遠未到非常時期, 維持宜家呢個狀態, 將來非常時間先有牌打, 遠比禁出口攞彩有利

最需要留既係人才, 跟住先到技術, 資源真係無乜所謂, 平時價好就要賣 ...
聽講提煉稀土唔易架,大陸最多人材,提煉質素最好,又佔全球提煉既8成。第二個國家短期內好難搞得成。起得黎貿戰都可能打完咯。至於第二時會唔會令到其他國家都自力更生造番提煉,就算係都無法啦,依家全球產業分工既生產方式俾侵侵破壞左,下下玩禁運,大國要自力更生,細國要分散風險,睇黎都係將來既趨勢。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-5-24 09:40 AM 發表

最需要留既係人才, 跟住先到技術, 資源真係無乜所謂, 平時價好就要賣 ...
唔出口
咪需要嘅生產商係大陸開廠囉

除中國外,其他地方都有稀土
唔一定要向中國買

呢張牌仲唔打好快失效。

唔駛禁絶,可以用環保呢個借口,加價,或者設限額,畢竟係賺錢嘅事業。再唔係,可以話中國境內設廠嘅公司不受影響囉。

鋼鐵,鋁材,稀土,全部都對Military Industry Complex有影響。MIC對MIC,要睇下結果會係㸃。

樓主看來有點誤會美國
美國一向都唔環保,什麼環保協議都沒去簽,美國幾年就有大山火,燒幾個月那種,排出大量二氧化碳,也沒決心已善林木法規及手段防止。
美國不開採稀土,是沒人願意做些對身體有害的工作,找不到人吧。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-5-24 10:00 AM 發表

唔出口

唔一定要向中國買
有稀土, 都要開礦, 亦不等於提煉到
開礦同提煉邊有咁簡單, 如果你定個價定到新產能根本賺唔到錢, 無幾多人會投資蝕本生意
但係一旦禁出口, 大半個地球既市場留空, 外面既產能自然可以賺錢, 有錢賺大把人做, 反而來同你競爭,自己既產能反而會因為市場不足要收皮
人地市場大過你,收入就會高過你,規模同技術優勢會越拉越大,最後反過來打返死晒你D產能,到時中國係咪每年蝕幾十億去同佢地吊命?
中國成個稀土產業,就係靠市場優勢打死晒外面D產能先獨霸全球
和平時期, 最重要既係市場

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-24 10:20 AM 發表
呢張牌仲唔打好快失效。
除非美國刻意禁止中國稀土入口(或者係要禁止全世界既稀土入口,稀土根本無樣認,分唔到邊度出產),唔係美國本土既礦場同提煉唔會做得住,過去十幾年已經證明左
如果蝕住做,美國財政支持到幾多?
稀土呢樣野,儲量並唔係重點,產能先係,而產能係要靠市場去維持
打呢張牌係無意思
即係美國封殺華為,唔好講宜家台積電唔奉陪,就算佢可以拉埋台積電,華為一樣可以出到貨,過幾年養大埋中芯tim
稀土產業技術壁壘遠不及成個高科技產業,效果咪又係得果三幾年
咁呢三幾年美國稀土供應受限,長遠黎講對中國有乜實際好處先,又唔係打仗
打大仗就唔同,中間總有一段時間美國既儲備零件用晒,稀土產能仲未投產到,新既武器裝備用唔到稀土做,新既戰機會有段時間由超音速變亞音速,咁或者有用,可以打時間差

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-5-24 10:26 AM 發表
唔駛禁絶,可以用環保呢個借口,加價,或者設限額,畢竟係賺錢嘅事業。再唔係,可以話中國境內設廠嘅公司不受影響囉。

鋼鐵,鋁材,稀土,全部都對Military Industry Complex有影響。MIC對MIC,要睇下結果會係㸃。 ...
宜家中央政府整合緊稀土產業
應該係希望加強規管,同唔好再自己打自己做爛市

WTO打輸左,唔可以用出口配額制。中國一向都遵守WTO判決,無理由呢度開壞先例
生產配額可能得,但出口就唔得,因為生產配額係對內外買家一視同仁,出口唔係

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-5-24 10:00 AM 發表

唔出口

唔一定要向中國買
稀土分為輕和重2大部份,輕稀土好多國家都有,但最重要的重稀土大部分在中國.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]