• 瀏覽: 11,413
  • 回覆: 101
+2
如我沒記錯, 台積電也是美資控股, 祝你們好運.

任總又話買一粒,自己整一粒?
仲話成本低過人地,吹到咁很大,洗撚比人賺咩

引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-23 23:17 發表
中國人不打中國人

國_共_內_戰
金_門_炮_戰
文_化_大_革_命

附件

7.jpg(104.97 KB)

g8zYJ99.jpg(24.94 KB)

雖然外交部用到
- 利用經濟實力
- 肆意抹黑
- 打壓封殺
等字眼極具諷刺

然而
要知道今次對手係戰無不勝的共產黨
仲要有老任呢種生意人拋下浪頭, 即使可能老任唔識上網

義和合唱團不斷和應高唱 戰無不勝 和 極速
唔排除抄 晶片 抄到 紐伯倫 的境界, 樣樣早已超越對手
要知道有錢使得鬼推磨, 要取得鄰近地區的晶片製作技術真係話都無咁易, 掌握原創基本技術, 要改良只係不斷 trial and error... 亂打亂撞都可以撞得出... 同撞password一樣只係時間問題

而且市面上係可以access到對方的產品, 所以無難度
(難道你不知道軍機等出事墮落第三國, 會令軍事科技流出的概念?)

也不用太大壓力的
間間都已澄清繼續供貨
日企韓企繼續供貨

而台積電亦稱繼續供貨的
(似乎相關公司沒有為台灣人民著想
也沒有想過他之所以能代工的技術由來
亦令將來進一步的技術層面無法獲得
或可能令人無可避免想到技術的外洩)

而處理不當, 隨時被台灣或其他東南亞國家的代工生產迎頭趕上
成為亞洲巨龍
不過, 美國要知道, 是各國的工廠最終的資金背景, 而最終走回同一道路上

只可惜劉鶴本身無料到, 彷彿蜀中無大將似的
總之就不應誤以為可以用 一人一票選特首 的技倆去處理 中美貿易戰...

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-5-23 08:56 PM 發表
雖是喜訊,但美國的壓力可不小,台灣、日本、歐美等各地企業會不會因為巨大壓力而最終與美國妥協,暫且難料。
我認為只有以時間換取空間。
直到自己能夠不假外求為止。

引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-5-23 11:26 PM 發表

原來開餐廳要自己養雞種菜做埋碗筷全部自給自足一滴水也不流人
人一黃,智力就會低。

咪理啲儍仔

今次任總有冇又好有台型咁話「華為不需要台積電嘅施捨!」

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-5-23 11:26 PM 發表

原來開餐廳要自己養雞種菜做埋碗筷全部自給自足一滴水也不流人
今晚新聞任總自己講架

引用:
原帖由 messilovecr7 於 2019-5-23 11:29 PM 發表
5毛成日罵台灣做呆灣

睇下而家
你放心都得啦,大陸人一偷到核心技術就想辦法自己整

今晚新聞又有一單中國人起美國偷竊技術比人告上法院

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-23 11:14 PM 發表
沒有台灣你們完蛋了
大陸不嬲贊成你甘講  中國不能沒有台灣
所以就快武統台灣了

你開心吧

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-23 11:31 PM 發表

大陸不嬲贊成你甘講  中國不能沒有台灣
所以就快武統台灣了

你開心吧
唔好得把口

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-23 11:34 PM 發表

唔好得把口
第三條航母都起緊
唔係武統你以為做咩架
你真開心啦,中共無放棄過台灣,應左你哥句中共覺得台灣好重要

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-23 11:31 PM 發表

大陸不嬲贊成你甘講  中國不能沒有台灣
所以就快武統台灣了

你開心吧
「冇」力攻台就有

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]