• 瀏覽: 2,842
  • 回覆: 33
華為公司已經獲得Arm架構的永久授權

據財新報導,華為CEO任正非今日在接受采訪時表示,美國出口管制導致Arm暫停與華為合作,對華為“沒有影響”,華為公司已經獲得Arm架構的永久授權。他認為,Arm母公司日本軟銀集團正在尋求美國政府同意,使旗下電信運營商Sprint能與T-Mobile合併,如果此時違背美國意願,會受到很大損失。此前,Arm中國向財新記者表示,十分重視長期合作夥伴海思,正在積極尋求合規的妥善解決方案。

華為買斷左成個V8指令集,美國拎個頭黎制裁,食完飯比返舊飯你?

新聞來源連結:
http://finance.jrj.com.cn/2019/05/23165527612551.shtml

沒左安桌要唔要更新下代都成問題,係自己OS直接用自己指令集

架構黎講可能華為要花大錢黎搞,三星M4用ARMV8核心也就比ARM的A76大一倍面積,華為買斷指令集,最多面積略有不如公版,對於下代大家都外置基帶無需廢心面積成本

下代大家都7NM+,論制程進步帶來性能提升極少,即使略有不如也不至於跟不上,美國早幾年打華為仲有機會打死,而家最多爆頭流血甘上下,不過美國自己都流血

期待中央向華為提供免息無限量借貸。

老美吹雞幾個國家打你華為

華為可以撐到咁耐都算好嘢喇

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-23 06:02 PM 發表
唔駛, 大陸工信部已經發出, 會給科技企業免稅和減稅政策, 已經準備同老尾打持久戰,

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-23 06:02 PM 發表
華為唔需要借貸,華為咩都缺就係錢唔缺,華為分分鐘比水果資產仲要多,而家主要是台積電對華為終端手機影響大,至於12NM以上制程中芯可以完全代工,基站同伺機器可以運作,EDA設計軟件華為有自己,美國從設計到生產無一能阻止,美國吹唔帳

引用:
原帖由 TOM12699 於 2019-5-23 06:08 PM 發表
華為唔需要借貸,華為咩都缺就係錢唔缺,華為分分鐘比水果資產仲要多,而家主要是台積電對華為終端手機影響大,至於12NM以上制程中芯可以完全代工,基站同伺機器可以運作,EDA設計軟件華為有自己,美國從設計到生產無一能阻止,美國吹唔帳 ...
未夠呀。華為要打贏哩場仗最簡易方法係銀彈戰術,以成本半價賣手機強搶市佔率,其他牌子要生存就會被迫減價,大家鬥食老本,時間耐咗就會有公司頂唔住,所以如果華為有中央支持財政就一定玩晒。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-23 06:18 PM 發表

未夠呀。華為要打贏哩場仗最簡易方法係銀彈戰術,以成本半價賣手機強搶市佔率,其他牌子要生存就會被迫減價,大家鬥食老本,時間耐咗就會有公司頂唔住,所以如果華為有中央支持財政就一定玩晒。 ...
起來起來

引用:
原帖由 TOM12699 於 2019-5-23 06:08 PM 發表
華為唔需要借貸,華為咩都缺就係錢唔缺,華為分分鐘比水果資產仲要多,而家主要是台積電對華為終端手機影響大,至於12NM以上制程中芯可以完全代工,基站同伺機器可以運作,EDA設計軟件華為有自己,美國從設計到生產無一能阻止,美國吹唔帳 ...
美國—早部署,還記得中國早前响荷蘭訂制既光刻機差不多做好時,俾美國特工放火燒左

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-23 06:18 PM 發表

未夠呀。華為要打贏哩場仗最簡易方法係銀彈戰術,以成本半價賣手機強搶市佔率,其他牌子要生存就會被迫減價,大家鬥食老本,時間耐咗就會有公司頂唔住,所以如果華為有中央支持財政就一定玩晒。 ...
華為如果仲比老共出面,等同告訴全世界中國人講一套做一套,華為唔係裙腳仔,任正非已經講左

華為可以由2G殺入5G,經過無數專利克制到今天,終端手機血拼海外市場到而家成績,如果仲做裙腳仔點出黎食飯

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-5-23 06:29 PM 發表

美國—早部署,還記得中國早前响荷蘭訂制既光刻機差不多做好時,俾美國特工放火燒左
紫外極光只對5NM制程有幫助,實際而家12NM同10NM普及下已經可以長續航運行手機,更高端制程只係為左潛能進一步提升,對華為手機可能失去一個賣點,但呢個賣點唔會做成致命傷害,但零部件供應下跌會造成短時間陣痛,不過華為老牌手機商,不至於死亡

Arm架構害人不淺

期待新os出現,用Android用到悶

任正非:ARM暫停合作對華為沒影響
華為公司已經獲得Arm架構的永久授權

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]