• 瀏覽: 45,688
  • 回覆: 293
  • 追帖: 2
+5
美國商務部將華為列入出口管制實體清單中,許多半導體廠已表達恐怕無法對華為出貨,不過,晶圓代工龍頭台積電昨日重申,對華為海思的出貨不變。台積電表示,台積電內部有嚴格的盡職控管(Due Diligence)流程,經過評估後認為出貨給華為海思並沒有違返國際貿易法規,所以將會持續出貨給華為海思。台積電23日召開技術論壇,由總裁魏哲家主持。魏哲家在論壇開幕演說中表示,5G時代來臨為半導體產業帶來許多新商機,台積電會加碼在美國商務部將華為列入出口管制實體清單中,許多半導體廠已表達恐怕無法對華為出貨,不過,晶圓代工龍頭台積電昨日重申,對華為海思的出貨不變。台積電表示,台積電內部有嚴格的盡職控管(Due Diligence)流程,經過評估後認為出貨給華為海思並沒有違返國際貿易法規,所以將會持續出貨給華為海思。台積電23日召開技術論壇,由總裁魏哲家主持。魏哲家在論壇開幕演說中表示,5G時代來臨為半導體產業帶來許多新商機,台積電會加碼在台灣的投資,為5奈米量身打造的Fab 18第一期已進入裝機及試產,晶圓良率符合預期,將在明年上半年進入量產。台積電3奈米也會在台灣建廠及量產。

有 Ching 登左松下辟謠報導, 細佬又湊下興登台積電.

新聞來源連結:
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190523001775-260410?chdtv

另外, 又有井底化膿功蟲仔話 ARM "封殺" 華為 (其實只係暫停交接, 先搞清楚有咩可以做, 有咩唔得, 有咩需要兜路行之類....), 所以華為既晶片唔可以用咁話.

附件

FK0571.png(218.32 KB)

唔明,照計 台積電係用美國技術,照計禁令係會有影響,但點解佢可以繼續出貨呢?
我自己當然唔想佢封殺。
如果只係盲反,或者盲撐嘅都可以唔使理我。

我只係純粹想技術討論,搞清楚狀況佢係基於邊樣可以咁做?
同 TSMC 同 ARM 又有咩唔同?

台積電技術同專利石頭爆出來架,靠台灣遲早瀨鑊金

假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架

以前單新聞又話中國高價請走人地工程師?

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-23 01:58 PM 發表
美國商務部將華為列入出口管制實體清單中,許多半導體廠已表達恐怕無法對華為出貨,不過,晶圓代工龍頭台積電昨日重申,對華為海思的出貨不變。台積電表示,台積電內部有嚴格的盡職控管(Due Diligence)流程,經過評估後認為出貨給華為海思並沒有違返國際貿易法規,所以將會持續出貨給華為海思。台積電23日召開技術論壇,由總裁魏哲家主持。魏哲家在論壇開幕演說中表示,5G時代來臨為半導體產業帶來許多新商機, ...
出高幾倍買價點會唔賣⋯⋯⋯

作反了

技術咁易禁的話..., 華為禁返專利授權比其他公司, 大家都唔好賣了...

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 23/5/2019 14:27 發表
假消息啦

原來要人代工架
咦~~~又多個井底盲蛙出來漆下漆下

有Guts!

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

原來要人代工架
咁之前港吹咩獨立...
電線都整唔到條...

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-5-23 02:36 PM 發表
咦~~~又多個井底盲蛙出來漆下漆下
Ching, 你係 Golden member, 呢D 野見慣見熟啦. 當行過天橋底睇到曾灶財皇上聖諭啫馬.

最後台灣救了大陸

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-23 02:45 PM 發表
最後台灣救了大陸
做生意,無話邊個幫邊個,邊個救邊個...

中國係世界最大出口國,生產咁多野, 咁樣中國咪救世主...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]