• 瀏覽: 45,794
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+5
唔明,照計 台積電係用美國技術,照計禁令係會有影響,但點解佢可以繼續出貨呢?
我自己當然唔想佢封殺。
如果只係盲反,或者盲撐嘅都可以唔使理我。

我只係純粹想技術討論,搞清楚狀況佢係基於邊樣可以咁做?
同 TSMC 同 ARM 又有咩唔同?

引用:
原帖由 paoon 於 2019-5-23 02:57 PM 發表

哩道有篇報道有解釋

為什麼台積電可繼續出貨給華為?揭開中美貿易戰「神祕數字」

川普對華為祭出「禁售」、「禁購」命令之後,包括美、日、德廠紛紛傳出對華為執行禁運。台灣科技業最關心的自然是台積電,川普發出命令後第一時間,台積電便公開表達對大客戶的支持,表示將繼續出貨華為。為什麼台積電可以不受川普禁令的影響?最後該由誰說了算?

時間回到15日,美國總統川普迅雷不及掩耳的祭出「禁 ...
Tks. 等我睇下先

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-23 03:13 PM 發表

14 nm now bor.
Tsmc now is 7nm & 5nm is coming

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-5-23 05:19 PM 發表

國家安全系美國廠家,台積電都唔系美國公司,關咩事!
no。 美國有樣叫長臂管核權。全球任何公司、個人只要有「用到」美國野,美國就可以管。

(嗱,唔好同我講 on9,因為我都覺得係一件好 on99 嘅事。但事實就係咁 on99。詳情你可以揾下法國阿爾斯通 事件。包你睇完都會,屌!一聲

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2019-5-23 06:55 PM 發表

但係塊布都係買返黎架喎⋯⋯
仲要係淘寶添

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-23 08:40 PM 發表

咩叫美國技術?
原來美國無私企全部屬國有架?
你拗咩啫!老尾就係有呢啲咁 on 99 嘅法律。莫話美國嘅技術,你外國公司係做生意嘅時候 email 經到美國 server ,都受美國管。

引用:
原帖由 公司默默的師兄 於 2019-5-23 09:25 PM 發表

叫班轉貼員得閒問吓黎老闆當年搞製衣廠點解唔搞埋布廠。
順便問埋點解唔種棉花

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-23 10:26 PM 發表

即係佢係社會主義國家無分別
係仆街衰撚過社會主義,直係係黑社會

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]