• 瀏覽: 45,808
  • 回覆: 293
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-23 03:13 PM 發表

14 nm now bor.
Tsmc now is 7nm & 5nm is coming

選擇正確,

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-23 02:28 PM 發表
以前單新聞又話中國高價請走人地工程師?
中芯國際同台積電有仇,十幾廿年黎不斷係咁做,但仍然冇料到

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-23 02:45 PM 發表
最後台灣救了大陸
救了大陸後大陸出解放軍打台灣

睇下在部分井蛙港人口中的郷下佬的視野格局!
http://finance.ifeng.com/c/7mrc0Mk8tfk?from=timeline&isappinstalled=0

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架
美國晶片公司咪都係搵台積電或者三星代工

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架
係你唔知, 華為 7 - 8 年前開始研發晶片.

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-23 01:58 PM 發表
另外, 又有井底化膿功蟲仔話 ARM "封殺" 華為 (其實只係暫停交接, 先搞清楚有咩可以做, 有咩唔得, 有咩需要兜路行之類....), 所以華為既晶片唔可以用咁話. ...
都係抹黑技量, 好在唔係上市公司, 唔係實被惡意沽空

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-23 02:48 PM 發表

做生意,無話邊個幫邊個,邊個救邊個...

中國係世界最大出口國,生產咁多野, 咁樣中國咪救世主...
若台積電唔賣俾崋為,幾千億收入死梗!

引用:
原帖由 mancw01 於 2019-5-23 03:26 PM 發表

尾國晶片公司咪都係搵台積電或者三星代工
主要問題是稀土供應........另外金毛要誅殺在尾國之外的晶片工廠.......迫他們返回尾國設廠.....!!
日本在農產品上同金毛對抗.........台積電原本同意在尾國設廠.....現在卻推遲了計劃....!!
小氣的金毛會在華為完事之後追殺這兩傢伙........!!

特朗普就係要拖慢華為的發展, 等美國有時間追

台積個全球市場1半份額

佬美已經流好耐口水

菜女係時候出手

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-23 03:12 PM 發表

台積電比你想法要高一點.......!!
你回想當時中興出事......大家都知道下一個會輪到華為........但大家都估不到習會跪了....!!
因為一間中興......習就跪了........假如你是尾國人......你是否食髓知味呢....!!

假設華為今天跪了........你認為尾國下一個目標是誰.......如果不是日本晶片公司就一定是台積電了...!! ...
即是說 台積電 肯繼續為 華為 加工, 即幫了自己

good!台積電抵讚!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]