• 瀏覽: 45,762
  • 回覆: 293
  • 追帖: 2
+5
當打浸華記後,之後到邊一個非美國公司有力威脅ip及美國5G?三叔唔係傻瓜, 留住一個華記比美做target可保自己安全。

引用:
原帖由 倒錢落海... 於 2019-5-23 03:08 PM 發表
iPhone iPad 粒A12 A12X A13 都要搵台積電生產,有一代CPU好似搵埋三星生產,點知三星生產批次唔7掂又發熱。如果台積電唔同蘋果合作,可能仲大件事。
哩樣真呀, 如果台積電唔同蘋果合作, 蘋果都幾頭痕

引用:
原帖由 cheungmeimei 於 2019-5-23 04:11 PM 發表
當打浸華記後,之後到邊一個非美國公司有力威脅ip及美國5G?三叔唔係傻瓜, 留住一個華記比美做target可保自己安全。
三星大部分 優先股係外資持有, 特別係美國

對台積電黎講世界只有3大市場, 中國, 美國, 韓國
美國唔想幾將高端生產交俾華人, 對台積電有好多限制
韓國一向都睇華人唔順眼, 攞韓國政府資助既SAMSUNG, 根本唔會俾台灣生產

台積電專做大陸生意, 冇左大陸佢地既日子會非常黑暗

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架
不嬲都係代工,佢自己冇生產過一粒螺絲 🤭

世上最強半導體,唔係台積電就係三星 ! 有好戲睇 😎👍

引用:
原帖由 cheungmeimei 於 2019-5-23 04:11 PM 發表
周恩來同鄧小平的智慧,永不做阿二,要做阿三。

習近平不跟鄧公路線,自招滅亡。

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-23 02:45 PM 發表
最後台灣救了大陸
台灣生活必需品有一半之上大陸造,冇大陸幫助,台灣早就用青瓜自慰了

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-23 04:14 PM 發表

三星大部分 優先股係外資持有, 特別係美國
美仔優先,雖有美資參予,除非美仔食晒間公司,把韓姓改美姓,否則點會比外人勝過爸爸,三叔只被視作爸爸搵錢工具,比三叔叻過自己,唔好諗,打獲你就得。

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-5-23 03:14 PM 發表
台積電呢D真係算有信用同可靠既公司, 抵佢越做越大!
歐日韓個D只會欺善怕惡, 落井下石... 但見您強大就變返條汪汪狗
又唔可以咁講, 歐日韓唔係欺善怕惡, 而係冇辦法唔就範, 否則下一個制裁目標就會輪到自己, 美國公司就更加唔在講啦, 唔到佢地唔尊守自己國法, 否則監都有得佢地坐, 正如任正飛話齋, 唔好怨恨這些公司, 佢地都係迫於無奈, 有邊個唔想做多啲生意, 要怨就只可以始作俑者柒兩舖.

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-23 04:08 PM 發表

華為本身有無後門不是重點... 重點係美國無法係華為植入後門後再比其他國家用...
想信有唔少証據嚮手,但要等好時機出 ! 好似而家咁 🤭

引用:
原帖由 paoon 於 2019-5-23 04:06 PM 發表

可能唔係找不到,而係找到但不方便講。
大家可能都係用差不多方法,拆穿左對大家都不利。
講得呢句,已經唔使討論下去,因為你完全不明I T。

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-23 04:06 PM 發表

搞清楚而家華為都有好多專利授權比人用緊, 如果華為禁人地用,人地都係秘收...

識唔識做? 看大家互禁完, 誰仲有產品貨品賣?  美國可能連鞋都無得著...

未行呢一步係因為呢樣係野蠻既一步, 唔係個個鐘意做野蠻人... ...
請你先查查,4G專利是高通天下。5G來說,華為專利只佔一成五。若大家併棄華為,避過專利而再更新,只是有限時間

引用:
原帖由 paoon 於 2019-5-23 04:18 PM 發表

周恩來同鄧小平的智慧,永不做阿二,要做阿三。

習近平不跟鄧公路線,自招滅亡。
悶聲發大財咪好囉。小學豬想名留青屎,永遠稱帝 😛

附件

xizhutou.png(412.42 KB)

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-23 03:43 PM 發表
有貿易有生意,是雙贏...
有生意無得做,是雙輸...
台積電今次只係好彩可以食正條水姐, 但唔知又會唔會引來美國報覆佢幫咗華為呢....

應該好快民間會有行動。