• 瀏覽: 45,816
  • 回覆: 293
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 火星下凡 於 2019-5-23 03:34 PM 發表

若台積電唔賣俾崋為,幾千億收入死梗!
有貿易有生意,是雙贏...
有生意無得做,是雙輸...

90日都仲可以出貨,到時先知結果

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-23 03:12 PM 發表

台積電比你想法要高一點.......!!
你回想當時中興出事......大家都知道下一個會輪到華為........但大家都估不到習會跪了....!!
因為一間中興......習就跪了........假如你是尾國人......你是否食髓知味呢....!!

假設華為今天跪了........你認為尾國下一個目標是誰.......如果不是日本晶片公司就一定是台積電了...!! ...
中興是上市公司,事實上俾人捉到了些少痛腳,好似滙豐等公司相似,所以退讓一下。
華為是早有準備,不論是否充足,但不至於窒息。
看誰笑到最後。

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架
鄉下佬自己吹噓最叻,千年文X,呢次又樣衰衰露哂底

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-23 01:58 PM 發表
美國商務部將華為列入出口管制實體清單中,許多半導體廠已表達恐怕無法對華為出貨,不過,晶圓代工龍頭台積電昨日重申,對華為海思的出貨不變。台積電表示,台積電內部有嚴格的盡職控管(Due Diligence)流程,經過評估後認為出貨給華為海思並沒有違返國際貿易法規,所以將會持續出貨給華為海思。台積電23日召開技術論壇,由總裁魏哲家主持。魏哲家在論壇開幕演說中表示,5G時代來臨為半導體產業帶來許多新商機, ...
相比起其他,台積電真係對華為好重要

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-23 02:58 PM 發表

現在對中國影響有限........簡單來說現在封殺中國反會幫助中國強化網絡基礎....!!
也同時暴露了一直隱藏在歐洲的尾國勢力..........總的來說時機不對.....!!

北京應該早作準備.......不論是真是假.........都不應該從演GPS的困局......!! ...
你去做呀!話強化就強化。要日積月累經驗,且要有巿埸兼容性。中國開發此十幾廿年也不行。有本事不用美金。用人民帑,連非洲也不要啦

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-5-23 03:36 PM 發表
特朗普就係要拖慢華為的發展, 等美國有時間追
應該係咁plan

美國有時間, 但冇錢燒......
R&D.....燒錢好勁

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2019-5-23 02:52 PM 發表

蘋果所有嘢都係代工個喎,一間酒樓要自己種菜,自己養牛,自己養魚,先叫成功係咪白癡仔。
其實唔識做 同揾工人番來做係2回事。國家識做  判出去畀其他國家做 國民享受人生。依嫁問題係原來國家根本唔識做 人地唔幫你做  即秒收皮。

希望係真的,台灣佬都應該買美國怕。

引用:
原帖由 thesun 於 2019-5-23 03:51 PM 發表

其實唔識做 同揾工人番來做係2回事。國家識做  判出去畀其他國家做 國民享受人生。依嫁問題係原來國家根本唔識做 人地唔幫你做  即秒收皮。
酒樓識養魚,種菜?

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-23 03:07 PM 發表

係, 好多人只見到單方面話禁以為正常無問題..

但凡事雙向, 華為而家都大把專利授權比人, 佢禁其他公司, 全球都唔洗有新機了 .. ...
美國自己5G未掂,有心想拖遲全世界都無得用,不過有可能到美國有5G,人家已用6G了。

事實上美國在不少科技上已不再領先,要靠一些旁門左道的手段去搶奪,例如法國核能公司。

引用:
原帖由 40342 於 2019-5-23 03:53 PM 發表

美國自己5G未掂,有心想拖遲全世界都無得用,不過有可能到美國有5G,人家已用6G了。

事實上美國在不少科技上已不再領先,要靠一些旁門左道的手段去搶奪,例如法國核能公司。 ...
我比較相信華為影響左佢對世界監控能力,如果唔知人地想法,無黑材料,對世界既控制力會大大減少...

所以千方百計都要阻止華為發展...

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-5-23 03:50 PM 發表

你去做呀!話強化就強化。要日積月累經驗,且要有巿埸兼容性。中國開發此十幾廿年也不行。有本事不用美金。用人民帑,連非洲也不要啦
事實就是有些地方用人民幣結算,所以美國慌了。

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2019-5-23 02:27 PM 發表
假消息啦

之前任總末吹到好大,話有自已晶片

原來要人代工架
佢又學雜大話做世界第一, 美國老最憎世界第一

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-5-23 02:06 PM 發表
唔明,照計 台積電係用美國技術,照計禁令係會有影響,但點解佢可以繼續出貨呢?
我自己當然唔想佢封殺。
如果只係盲反,或者盲撐嘅都可以唔使理我。

我只係純粹想技術討論,搞清楚狀況佢係基於邊樣可以咁做?
同 TSMC 同 ARM 又有咩唔同? ...
只因美國係想要貿易協議, 先嚇下你./
當然有d 係實牙實齒咬你, 等你痛, 但未去到重傷。 因為中美雙方而家都話會再傾, 到真係傾都唔傾嗰時, 就會 黎真嘅 。               。。。。  。台積電生產晶片, 晶片都逃不過美國技術與專利.
Panasonic 個邊一樣, 搵人放風出來嚇鬼先.
而家對抗緊既, 吾係侵侵, 而係已經共識左既利益集團

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]