• 瀏覽: 52,726
  • 回覆: 695
  • 追帖: 2
+26
引用:
原帖由 caihk 於 2019-5-23 11:10 PM 發表

未來人預演中國2030消失 (可能因為改國號或聯邦制)
米咁柒,今朝又夠預言香港大地震,高樓大廈倒塌

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-5-23 01:03 PM 發表
老尾欺人太甚!中國已誓言會以牙還牙,絕不跪低!
各位香討中國及香港愛國會員一定唔會支持中國報復懲罰老尾!大家會有啲乜嘢好建議給中國打贏這場戰爭呢?

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/finance/中國可以拿什麼去鬥貿易戰/ ...
最好老美滅蝗國

答案非常簡單
人民幣

人民幣貶值,美國貨頭暈

攞國產北姑晒冷,有邊個國家d女夠佢姣又賤

就是挪美國經濟,和trump連任的勝算。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-24 12:08 AM 發表

睇你點睇既者
我就覺得好樂觀
否極泰來,陣痛就梗啦呢獲

老美本來就好穩陣
輸係輸比自己,自己周圍同人講自由貿易,點知又做到甘肉酸,仲徹底過以前社會主義國家
又打壓歐盟又唔理盟友同伊朗協議
一早美國就自己打爛自己招牌啦

原本中國2030先會超車,呢鋪我覺得大陸會提前超車咯

你自己諗下美國唔會生產牛仔褲日用品,美國係靠軍隊迫人用美金,佢就只保留最揾錢既科技企業

...
自由貿易都要建基於公平競爭. 私人科技公司要有錢賺先有R&D. 至於華為, 佢地投標既價錢連印度公司都唔夠佢地平, 我地見過佢地有d project 可以用一蚊去投, 志在消滅競爭對手. 根本佢地依家做到咁大, 係因為之前好多私人公司0係咁既競爭環境係無可能生存到.

好簡單, 如果你講到老美咁無道義, 點解全世界無一個國家出聲? 0係患難時, 有冇朋友支持你, 就知你平時係點對人.

走私愛國

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-5-23 10:53 PM 發表

消費力。先禁所有波音飛機訂單。唔賠。微信支付寶全面不支持ios系統。民生用品禁止出口美國,抽極重出口稅。所有美資有關企業,M記,StarB. KFⅩ等,全部禁止續約。 ...
其實學美國一味封是很愚蠢的行為

特朗普目的是令制造業返回美國,所以針對美國本土產品報復,就已經足夠了

貿易戰談判咁耐係老美急,中國根本都急慢慢同老美玩囉

人民幣

引用:
原帖由 今天回收的山頭 於 2019-5-24 12:30 AM 發表

自由貿易都要建基於公平競爭. 私人科技公司要有錢賺先有R&D. 至於華為, 佢地投標既價錢連印度公司都唔夠佢地平, 我地見過佢地有d project 可以用一蚊去投, 志在消滅競爭對手. 根本佢地依家做到咁大, 係因為之前好多私人公司0係咁既競爭環境係無可能生存到.

好簡單, 如果你講到老美咁無道義, 點解全世界無一個國家出聲? 0係患難時, 有冇朋友支持你, 就知你平時係點對 ...
點會無人出聲
已經有網友貼晒外國網友出黎啦
補貼話唔公平
投標貴又話唔公平
你玩呀
你又幾時講一句對大陸公平既說話

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-5-23 01:03 PM 發表
老尾欺人太甚!中國已誓言會以牙還牙,絕不跪低!
各位香討中國及香港愛國會員一定唔會支持中國報復懲罰老尾!大家會有啲乜嘢好建議給中國打贏這場戰爭呢?

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/finance/中國可以拿什麼去鬥貿易戰/ ...
麥X勞!
星X克!
Disnxy!
KXC!
Nixe!
AdXi!
Tesxa!
ETC。。。。

以上全民不幫襯!

截圖。

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-5-23 06:13 PM 發表

不是太容易,幾乎是不能完成的任務
你中共人不是自稱精英嗎
現在又要集思廣益市民大眾意見嗎
國歌法國旗法這些有尊重市民意見嗎
你這做法不是全民議政嗎

中國人可以吃草

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]