• 瀏覽: 13,875
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
就在美國商務部將中國華為及其 70 家旗下子公司列入「實體限制名單」,限制美國企業在未經許可的情況下,不准出售相關產品給予華為及其子公司之後,目前美國半導體業界以及網路及軟體大廠 Google 皆興起禁止供貨潮,陸續開始停止服務及供貨給與華為。而根據《科技新報》獨家掌握的消息,國際固態技術協會 (J...

連制訂國際標準組織的協會都沒法進去,空有一堆專利只會簡單設計,無法大量製造

真能雄霸5G國際市場???

新聞來源連結:

https://technews.tw/?p=465185

證明美國企業、組織都受政府嚴密控制 

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-23 06:40 AM 發表
跟國家法例叫做受嚴密控制?咁請問中國邊間公司邊個人唔受政府嚴密控制?

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-23 06:40 AM 發表
係愛國

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-5-23 07:29 AM 發表

係愛國
係自發愛國
唔係被迫愛國

美國好急了
阻大陸5G既發展, 只能拖下時間..........

美國已將華為提升至敵國公司級別

二戰 冷戰非常有效

固步自封死得更快 老尾又嬴

中國企業要做好自己的基礎產業鏈及自己市場才有本錢 穩打穩扎

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-5-23 07:07 AM 發表

跟國家法例叫做受嚴密控制?咁請問中國邊間公司邊個人唔受政府嚴密控制?
以一國之力去控制全國的公司唔同華為做.
如果係發生係中國.. 真係被人小到7彩
不過唔緊要... 呢次係老美.. 佢地都唔要面
講左百幾次話華為有問題.. 結果又無證據
自家產品反而被人搵到有問題

發展自我獨有技術 與國際競爭 吧

好可惜,美國係真痴,非打仗狀況竟可走到呢種情度

中國企業要學識自給自足,靠外人係靠唔住

台灣假新聞無討論價值

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-5-23 07:07 AM 發表

咁樣比較唔公平,舉世皆知中共係獨裁政權,政府嚴密監控係理所當然。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]